Τρεις ώρες διήρκησε η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας, που τελείωσε στις 22:20΄.
Τα περισσότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν για τον ορισμό μελών στις Επιχειρήσεις και στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, καθώς και σε διάφορες Επιτροπές.
Εκτός ημερήσιας διάταξης ο Δήμαρχος, Χρήστος Σινάνης, έθεσε πέντε θέματα, ενώ ένα ακόμη θέμα έθεσε η επικεφαλής της μίας παράταξης της ελάσσονος Αντιπολίτευσης Πέρυ Χαρτοπούλου και ένα ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Κόττης.
Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών» κατέθεσε το παρακάτω έγγραφο και ζήτησε να ψηφιστεί από το σώμα:
Καθ’ όλη τη σαραντάχρονη κυριαρχία του δικομματισμού, η Αυτοδιοίκηση λειτουργούσε αντίθετα σε κάθε νομιμότητα με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και για πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτό ουδόλως εξυπηρετούσε τους εργαζομένους που ζούσαν υπό καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας ή τις ανάγκες των υπηρεσιών. (Οι μόνοι που κέρδιζαν ήταν οι διάφοροι «κομματάρχες» τού τότε δικομματισμού που κρατούσαν τους εργαζομένους σε μια ιδιότυπη σχέση εξάρτησης. Αντίθετα, η Αριστερά είχε πάγια θέση τις μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας) (αυτά θα παραλειφθούν). Ως προς την κοινοτική Οδηγία 1999/70, περί των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι τότε κυβερνήσεις αποδείχθηκαν απρόθυμες στην εφαρμογή της, προσπαθώντας μάλιστα να εξαιρέσουν τους ΟΤΑ, στάση που δέχθηκε σφοδρότατη κριτική ακόμα και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έπειτα από καθυστερήσεις και παλινωδίες, εκδόθηκε το περίφημο διάταγμα Παυλόπουλου (ΠΔ 164/2004), που καθόρισε τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία μετατροπής σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργαζομένων αποδεικνύονταν ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία είχε το ΑΣΕΠ, ως αναμφισβήτητος εγγυητής της διαφάνειας και της νομιμότητας στις προσλήψεις και τις υπηρεσιακές μεταβολές, το οποίο παρέλαβε πλήρη φάκελο και έλεγξε τη γνησιότητα των στοιχείων και τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων για τη μετατροπή κάθε σύμβασης ξεχωριστά.
Μια αλήθεια που η κυβέρνηση σκοπίμως αποκρύπτει σήμερα, είναι ότι η επανεξέταση των παραπάνω συμβάσεων δεν έχει σχέση με τον έλεγχο των πλαστών πιστοποιητικών. Η διασφάλιση της πληρότητας και της εγκυρότητας του προσωπικού μητρώου των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπεται ήδη από τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και το ΠΔ 178/2004 (!), ενώ η διαδικασία του ελέγχου των πιστοποιητικών έχει ξεκινήσει με εγκύκλιο του τότε ΥΔΜΗΔ Αντ. Μανιτάκη, ήδη από τον Μάιο του 2013, χωρίς κανένας πολιτικός, συνδικαλιστικός ή αυτοδιοικητικός φορέας να φέρει αντίρρηση. Έχουν ήδη ελεγχθεί ή πρόκειται να ελεγχθούν και όλοι οι συμβασιούχοι. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία ανάγκη για τη νέα διαδικασία που επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση εφηύρε τη διαδικασία «επανελέγχου» των συμβάσεων, σε αναζήτηση των 6.500 νέων υποψηφίων προς απόλυση,
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμπάκας δηλώνει την συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ με τις οποίες διαμαρτύρονται για το άρθρο 42 του ν. 4250/2014 του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Δηλώνουμε την αγωνία μας για την απόλυτη κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης αφού μετά από 4 χρόνια διαρκών περικοπών συγχώνευσης και κατάργησης δομών, παγώματος των προσλήψεων, αποχωρήσεων, κινητικότητας και απολύσεως προσωπικού, οι υπηρεσίες των Δήμων είναι πλέον σε οριακή κατάσταση. Νέο κύμα απολύσεων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τους ΟΤΑ.
Δηλώνει επίσης τη συμπαράστασή του σε όλες τις Δημοτικές Αρχές της χώρας, στις οποίες ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στέλνει τους εισαγγελείς επειδή δεν δέχθηκαν τους σχετικούς ελέγχους.
Δηλώνουμε την άρνησή μας να συμπράξουμε στην μεθόδευση αυτή που μόνο στόχο έχει την ανεύρεση υποψηφίων προς απόλυση σε μία περίοδο που το προσωπικό των ΟΤΑ έχει μειωθεί επικίνδυνα γι’ αυτό και θα πάρουμε κάθε νομική, θεσμική και πολιτική πρωτοβουλία από κοινού με τους εργαζόμενους και τους πολίτες του Δήμου μας για την αποτροπή της.
Κατόπιν πρότασης του Δημάρχου, συμφωνήθηκε να αλλαχθούν κάποια σημεία στην πρώτη παράγραφο και το αναμορφωμένο κείμενο να αποτελέσει ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Κόττης ζήτησε να ληφθεί απόφαση για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που υπέστησαν ζημιές από τη μεγάλη πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή Καλοχωρίου, Κονισκού και Νέας Ζωής.
Αποφασίσθηκε να βοηθηθεί όποιος πλήγηκε, καθώς και να δίνεται κάθε δυνατή βοήθεια σε μελλοντικές περιπτώσεις που θα παρουσιαστούν.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης
Για το θέμα του καταρροϊκού πυρετού που πλήττει το ζωικό κεφάλαιο πολλών κτηνοτρόφων του Δήμου μας, ο κ. Σινάνης πρότεινε να εγκριθεί ένα ψήφισμα που θα σταλεί αρμοδίως. Το ψήφισμα αυτό θα ζητά:
– Να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι
– Να εμβολιάζονται στο εξής τα ζώα προληπτικά και όταν είναι υγιή
– Να ενισχυθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία Καλαμπάκας.
Αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία να δοθεί 12μηνη παράταση για την περαίωση του έργου «Διαμόρφωση υπάρχοντος μονοπατιού στον Άγιο Αντώνιο μέχρι ‘Αγλύστρα’». Ο κ. Σινάνης τόνισε ότι η δημοτική Αρχή θα επιδιώξει να γίνει ένα έργο που έχει «κολλήσει» στο ΚΑΣ πάση θυσία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την προμελέτη του έργου «Κατασκευή ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμπάκας». Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Αθλητισμού, Κώστας Ράντος, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό έργο για τους πολίτες και ότι η δημοτική Αρχή χρειάζεται την προέγκριση του δημοτικού συμβουλίου, για να προωθήσει το θέμα και να αναζητήσει χρηματοδότηση.
Ορισμός μελών
ΔΕΥΑΚ (Πρόεδρος βάσει του Κανονισμού είναι ο Δήμαρχος):
Δήμου Γεώργιος, Ταμπουράς Παναγιώτης, Σακελλαρίου Δημήτριος (αναπληρωματικοί Τούλας Αντώνης, Παπαναστασίου Αντώνης και Λύπας Δημήτρης).
Δημότες: Νταμπαλής Βασίλειος, Μακεδόνας Σωτήριος, Χολέβας Ιωάννης, Αθανασούλας Ιωάννης, Ντίνος Γεώργιος, Καραγεώργος Θεόδωρος και Τρίμμης Νίκος.
ΚΕΔΚ:
Φροσυνάκη Μαρία (πρόεδρος), Κουκοράβα-Γκαραγκάνη Μαρία, Δρούγκα Σοφία, Γιαννούλας Ιωάννης, Λύπας Δημήτρης και Κόττης Δημήτρης (αναπλ. Ζαμπούρας Δημήτρης, Ντελλής Δημήτρης, Ράντος Κώστας, Ρουστάνης Γεώργιος και Ζαρόπουλος Ιωάννης).
Δημότες: Ένας εκπρόσωπος που θα προκύψει από το «Βοήθεια στο σπίτι» και από τους Παιδικούς σταθμούς, ο π. Δημήτριος Σπυρόπουλος (εκπρ. Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων), Βλιώρας Σωτήρης , Στατήρα Μαρία, Χαρτοπούλου Πέρυ (ως δημότης και όχι ως δημ. σύμβουλος).
ΟΠΕΤΑΚ (Πρόεδρος βάσει του Κανονισμού είναι ο Δήμαρχος):
Μπαντέκα-Νάνη Λίλα, Τσιάρα Βούλα και Αβραμόπουλος Νίκος (αναπλ. Δρούγκα Σοφία, Παπανικολάου Γεώργιος και Παπαχρήστος Σωτήρης).
Κουτσιαλιάρη Όλγα (ψηφίστηκε από τους εργαζόμενους του Δήμου), Κεραμμίδας Λεωνίδας (ως δημότης), Παπαχρήστος Νίκος (ΑΣ Μετέωρα), Ζούζουλας Χαράλαμπος (εκπρ. Πολ. Συλ), Καρακαντά Ελένη, Πετροπούλου Σοφία (εκπρ. Πολ. Συλ), Ζιώγας Δημήτριος.
Εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμπάκας στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. θα είναι οι: Σινάνης Χρήστος, Παπαπούλιος Γιάννης, Ζερβόπουλος Δημήτριος, Καλτσούδας Ανδρέας και Αναγνωστόπουλος Άλκης. Το ποσοστό του Δημάρχου είναι 8,97% και των υπολοίπων από 8,70%.
Α/θμια Σχολική Επιτροπή
Μπαντέκα-Νάνη Λίλα (πρόεδρος), Δρούγκα Σοφία, Παπαχρήστος Σωτήριος και Τσιάρα Βούλα (αναπλ. Ράντος Κώστας, Κόττης Δημήτρης και Ρουστάνης Γεώργιος).
Πρεβέντης Κώστας, Τσούμας Ιωάννης και Μέκρας Δημήτρης (ως αρχαιότεροι Διευθυντές Δημ. Σχολείων), Τασίκας Χρήστος (ωε εκπρ. φορέων 1ου Δημ. Σχ. με αναπληρωματική την Τρίμα Αφροδίτη) και Βάια Κολώνα (ως Πρόεδρος της Τ.Κ. Βασιλικής).
Β/θμια Σχολική Επιτροπή
Ράντος Κώστας (Πρόεδρος), Μπαντέκα-Νάνη Λίλα, Παπαγεωργίου Χρήστος, Παπανικολάου Γιώργος, Λύπας Δημήτριος (αναπληρ. Δρούγκα Σοφία και Κουκοράβα-Γκαραγκάνη Μαρία).
Αλμπάνης Χρήστος και Μπαλάνης Διαμάντης (ως αρχαιότεροι Διευθυντές σχολείων), 1 εκπρόσωπος ΣΓΚ Γενικού Λυκείου και 1 εκπρόσωπος της μαθητικής κοινότητας του ΕΠΑ.Λ.
Διαπαραταξιακή Επιτροπή
Ως μέλη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής που θα αναλαμβάνει να συζητά θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα ορίστηκαν ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., οι επικεφαλής των παρατάξεων και ο Παπαπούλιος Ιωάννης.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
{gallery}SYNEDRIASEIS-2014-DA-SINANH/DS_26-9-2014:::0:0{/gallery}