Έμφαση στην αστική καινοτομία δίνει πλέον η Ευρώπη, μέσω δράσεων για τη βελτίωση της κινητικότητας και προσβασιμότητας στις πόλεις.
Το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό των Τρικάλων, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας, είναι το παράδειγμα που οι επιστήμονες και οι περί την αστική καινοτομία επεξεργάζονται.
Το Λεωφορείο και τα αποτελέσματα – συμπεράσματα που εξήχθησαν, ήταν τα βασικά αντικείμενα της παρουσίας του Δήμαρχου Τρικκαίων στη Μ. Βρετανία την περασμένη εβδομάδα.
Στο Λονδίνο, ως προσκεκλημένος του UK Foreign & Commonwealth Office (υπουργείο Εξωτερικών), ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου παραβρέθηκε στις εργασίες της πρωτοβουλίας Εξυπνες – Βιώσιμες Πόλεις (Smart Sustainable Cities). Ένα διήμερο συνέδριο με προσκεκλημένους, εκπροσώπους πόλεων που έχουν ήδη επιδείξει πρωτοποριακές και καινοτόμες δράσεις στον τομέα της βελτίωσης της ζωής στις πόλεις. Μεταξύ άλλων, μετείχαν εκπρόσωποι πόλεων από Λονδίνο, η Μαδρίτη, Βουδαπέστη, Εδιμβούργο, Λιντς, Λεμεσός, Ζάγκρεμπ, Μπρίστολ, Βαρσοβία, Μπέλφαστ, Μιλάνο, Μαδέρα, Φλορεντία, Πράγα, Γκντανσκ. Από την Ελλάδα, εκτός από τον Δήμο Τρικκαίων, βρέθηκαν στο Λονδίνο εκπρόσωποι από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Στο συνέδριο ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ουσία του εγχειρήματος που υλοποιήθηκε στα Τρίκαλα επί εξάμηνο, στον τρόπο αποδοχής του από την κοινωνία, στα οφέλη σε τεχνικό – τεχνολογικό, αλλά και σε αναγνωρισιμότητας επίπεδο για τον Δήμο. Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι Τρίκαλα πλέον είναι ένας σημαντικός συνομιλητής και εταίρος στον τομέα της αστικής καινοτομίας, προσπαθώντας να φέρει την τεχνολογία στα μέτρα των πολιτών, δίνοντας λύσεις σε θέματα της καθημερινότητάς τους.
Στη διάρκεια του συνεδρίου (1 και 2 Μαρτίου) έγινε ουσιαστική και πλήρης ανταλλαγή απόψεων, συζητήθηκαν καλές πρακτικές και προβλήματα σε διάφορους τομείς ενεργοποίησης των αστικών καινοτομιών και συζητήθηκε το μέλλον των παρεμβάσεων. Επίσης, έγινε ειδική παρουσίαση του τρόπου υλοποίησης σημαντικών έργων πληροφορικής από τον Δήμο του Λονδίνου. Ακόμη, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τα London Catapults, μέρος του Catapult Project, δηλαδή των διαφορετικών κέντρων καινοτομίας που έχουν δημιουργηθεί στο Λονδίνο και τα οποία επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη χωριστών καινοτόμων πρωτοβουλιών.