Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η φετινή (23.9.2014), καθιερωμένη πλέον, ημερήσια προσκυνηματική και μορφωτική εκδρομή της Ενορίας του αγίου Δημητρίου Διάβας, σε προσκυνήματα των Ιερών Μητροπόλεων Σισανίου και Σιατίστης, και Καστοριάς.
Με λεωφορείο του Τουριστικού Γαφείου του κ. Νικολάου Κωτούλα και με οδηγό τον ίδιο, αναχωρήσαμε από τη Διάβα η ώρα 6:30 το πρωί και με μια μικρή στάση έξω από τα Γρεβενά φτάσαμε στο πρώτο μας προσκύνημα, στο περικαλλέστατο μοναστήρι της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» του Μικροκάστρου, το οποίο υπάγεται στη Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης.
Ένα σύντομο ψιλόβροχο μας ώθησε να μπούμε βιαστικά στο Ναό να προσκυνήσουμε με ευλάβεια και να καθίσουμε για να ακούσομε με απόλυτη ησυχία, για την οποία λάβαμε και τα εύσημα, την πολυγραφότατη και καλλικέλαδη Γερόντισσα Θεολογία, η οποία με πολλή αγάπη Χριστού μας προσέφερε από τον πλούτο της ψυχής της λόγια παρηγοριάς, θάρρους και «ανδρείας». Θεία διδάγματα και μητρικές νουθεσίες.
Λόγια πίστης και εμπιστοσύνης στην αγάπη του Τριαδικού Θεού. Κυριολεκτικά μας συνεπήρε και μας «ξέκοψε», έστω και για την ώρα της ομιλίας της, από τον πολύβουο κόσμο της καθημερινής και θαλασσοδαρμένης ζωής μας και μας ανύψωσε σε πνευματικά ύψη.
Μετά το κέρασμα και την κάπως παρατεταμένη επίσκεψή μας στην πλούσια έκθεση, αφήσαμε το όμορφο και ευπρεπέστατο μοναστήρι του Μικροκάστρου απ’ όπου λάβαμε την ευλογία της Παναγίας και όλων των αγίων μας και πήραμε μαζί μας τις πολύτιμες διδακτικές και ενθαρρυντικές προτροπές και νουθεσίες της Σεβαστής Καθηγουμένης, καθώς και την αρχοντιά, την καλαισθησία και την ευπρέπεια του αύλειου χώρου του μοναστηριού.
Οι προσκυνηματικές εκδρομές μαζί με την πνευματική διδαχή προσφέρουν και ιστορία και πολιτισμό και δείγματα ευπρέπειας και νοικοκυρωσύνης.
Το δεύτερο προσκύνημά μας, η Ιερά Μονή του «Γενεθλίου της Παναγίας» της Κλεισούρας της Ιερά Μητροπόλεως Καστοριάς, και όπως σήμερα λέγεται της «Οσιας Σοφίας», η οποία έζησε και «ασκήθηκε» στο μοναστήρι αυτό, της Παναγίας και κατατάχτηκε «στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας την 4ην Οκτωβρίου 2011 από την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κατόπιν εισηγήσεωςτου Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου».
Το μοναστήρι διακρίνεται για τη διατήρηση και συντήρηση των παλαιών κτισμάτων με τα ξύλινα μπαλκόνια όπως ήταν από την εποχή, που οικοδομήθηκαν.
Προσκυνήσαμε και ψάλαμε τον Παρακλητικό κανόνα της Οσιας Σοφίας. Η Καθηγούμενη Γερόντισσα Εφραιμία, όπως είχαμε μιλήσει και τηλεφωνικά προ ημερών, ήταν εκτός μοναστηριού. Πήραμε, φεύγοντας το συνηθισμένο κέρασμα και αναχωρήσαμε.
Στη συνέχεια πήραμε το δρόμο για το τρίτο προγραμματισμένο προσκύνημά μας, που ήταν η Παναγία η Μαυριώτισσα. Στο Δισπηλιό μας περίμενε ο ευλαβέστατος Αιδεσιμολογιότατος πατήρ Στέφανος Τσαντίρης, συνταξιούχος Εφημέριος Δρυοβούνου, και συμφοιτητής του γράφοντος. Μας καλωσόρισε και μας προσέφερε για κέρασμα ψωμάκια, κουλούρια, «Κολιαντίνες», όπως τα λένε στην τοπική διάλεκτο. Μας ευχήθηκε καλό ταξίδι και μας προσκάλεσε να προσκυνήσουμε και στο δικό τους μοναστήρι, του «Γενεθλίου της Θεοτόκου» Δρυοβούνου. «..ναρδήτε και στο δικό μας μοναστήρι…».
Μας εξέπληξε με το κέρασμά του. Τον ευχαρίστησαν όλοι οι εκδρομείς από καρδιάς, και επαίνεσαν, με τα καλύτερα λόγια, τη φιλότιμη γενναιοδωρία του.
Στη Καστοριά πήραμε τον παραλίμνιο δρόμο, που οδηγεί στο Ανατολικό άκρο της πόλης όπου βρίσκεται η Ιερά Μονή της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου», ή «Παναγίας της Μαυριώτισσας», της οποίας το αρχικό της όνομα ήταν «Παναγία η Μεσονησιώτισσα», και αργότερα και μέχρι σήμερα «Μαυριώτισσα» από το χωριό Μαύροβο, το οποίο βρίσκεται στην απέναντι όχθη της λίμνης, στην κηδεμονία του οποίου και υπάγονταν μαζί με άλλα χωριά, τα οποία και ήταν αφιερωμένα στο μοναστήρι.
Προσκυνήσαμε στους ναούς, μας ξενάγησε ένας λαϊκός, καθότι δεν μένουν μοναχοί στο μοναστήρι. Εντύπωση προκάλεσε και ο ηλικίας 900 ετών πλάτανος, που βρίσκεται μπροστά στο μοναστήρι και το 2000 έτος χαρακτηρίστηκε ως μνημείο φυσικού κάλλους.
Επιστρέψαμε στην όμορφη πόλη της Καστοριάς για φαγητό, όπου και καθίσαμε στα παραλίμνια ταβερνάκια της. Στις 4:00′ το απόγευμα, αναχωρήσαμε για το τέταρτο προγραμματισμένο προσκύνημά μας, για το μοναστήρι των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βογατσικού Καστοριάς, το οποίο Εκκλησιαστικώς υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης.
Διαβαίνοντας την πόρτα της εισόδου του μοναστηριού, ο καταπράσινος χώρος, που περιβάλλει το ναό σε ξεκουράζει ψυχικά. Ένας χώρος αναψυχής και πνευματικής, συνάμα, ανάτασης.
Εδώ, μας υποδέχτηκε με καλοσύνη και αγάπη Χριστού η αδελφή Φιλοθέη, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, η οποία αφού μας καλωσόρισε, μας μίλησε για το μοναστήρι.
Με τη χειμαρώδη και χρυσορρήμονα γλώσσα της μας έκανε μια σύντομη ομιλία, αναπτύσσοντας το απολυτίκιο των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, γεμάτη πνευματικά διδάγματα, παραδείγματα μέσα από την καθημερινή ζωή και μητρικές προτροπές και νουθεσίες. Θα θέλαμε να μας μιλάει για πολλή ακόμη ώρα.
Μετά το κέρασμα αναχωρήσαμε για την πόλη της Σιάτιστας, η οποία ήταν εκτός προγράμματος, αλλά επειδή ήταν επιθυμία πολλών επισκεφτήκαμε την όμορφη και ορεινή Σιάτιστα, όπου και από αυτή τη μικρή πόλη γνωρίσαμε ένα σπουδαίο μέρος του πολιτισμού της πατρίδας μας.
Μετά τον καφέ, που πήραμε στην πλατεία Γερανείων, επισκεφθήκαμε το λαογραφικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό της «Πούλκως» κτίσμα του 1752 μ. X., και το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα Ανατολικά της πλατείας και αγοράστηκε από την κυρία Τατιάνα Ντέρου και το σύζυγό της Χρήστο Τσιότσιο. Εδώ μείναμε κατάπληκτοι από το πλήθος των αντικειμένων. Αξίζει ο επισκέπτης της Σιάτιστας, να επισκεφτεί αυτόν το χώρο.
Αυτός ήταν και ο τελευταίος σταθμός της εφετινής μονοήμερης εκδρομής των ενοριτών του αγίου Δη μητριού Διάβας, στην οποία είχαν την τιμή και την ευλογία να είναι μαζί τους και οι ιερείς: ο αιδεσιμότατος π. Ιωάννης Κύργος, κάτοικος Διάβας και Εφημέριος Ματονερίου, και ο αιδεσιμολογιότατος, συνταξιούχος και Διαβίτης στην καταγωγή, π. Κωνσταντίνος Νούλας, ο οποίος κάθε χρόνο μας τιμά, με την κ. πρεσβυτέρα του, και μας δίνει σπουδαία διδάγματα από τη πολυετή ιερατική εμπειρία του. Ομολογουμένως ήταν μια ευχάριστη ημέρα, αφού και ο καιρός ήταν με το μέρος μας.
Οι εκδρομές αυτού του είδους, ξεκουράζουν και καλλιεργούν τον άνθρωπο. Τον μορφώνουν και τον εκπολιτίζουν. Του δίνουν δύναμη και θάρρος. Αισθάνεται, ψυχική αγαλλίαση και ευφροσύνη με όσα βλέπει και ακούει, αλλά και ο νους του ανέρχεται σε πνευματικά ύψη. Γαληνεύει και ανακουφίζεται, μέσα στον κατανυκτικό χώρο των μοναστηριών, και εκμυστηρεύεται στους αγίους τα μυστικά της ψυχής του. Λαβαίνει τις ευλογίες τους και έχει τις μεσιτείες τους προς τον Αγιο Τριαδικό Θεό. Τους ευχαριστεί για τις μέχρις εδώ πρεσβείες τους, και τους παρακαλεί να μεταφέρουν, δια της Θεοτόκου, στον Κύριο τα νέα αιτήματά του, «άγιοι του Θεού πρεσβεύσατε υπέρ ημών».
Πρωτ/ρος ΦΩΤΙΟΣ ΒΟΥΡΛΑΣ,
Εφημέριος Διάβας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
{gallery}TOPIKA/DIAVA-ENORITES-SIATISTA-KASTORIA:::0:0{/gallery}