Αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια το συμφωνητικό συνεργασίας του Δήμου Καλαμπάκας με τον Φιλοζωικό Σύλλογο “Η ΣΤΕΓΗ”, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η έγκρισή του από το Δ.Σ. του Φιλοζωικού Συλλόγου, μια που στην πρόσφατη συνεδρίασή του αποφασίστηκε να ξανασυζητθεί μετά από συνάντηση των μελών με τον Δήμαρχο.
Το συμφωνητικό
Οι παρακάτω συµβαλλόµενοι:
1. Ο ∆ήµος Καλαµπάκας , ο οποίος εκπροσωπείται νόµιµα από τον ∆ήµαρχο του κ. ΣΙΝΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟ.
2. Ο φιλοζωικός σύλλογος η «ΣΤΕΓΗ» µε έδρα τη Καλαµπάκα που εκπροσωπείται νόµιµα από τον Πρόεδρο του κ. Κτενά Χρήστο.
Οι οποίοι στη συνέχεια θα αποκαλούνται, για συντοµία, o πρώτος ∆ήµος και ο δεύτερος φιλοζωικός σύλλογος και οι οποίοι έχοντας υπ’ όψη
Το άρθρο 9 του Νόµου 4039/2012 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 46 του Ν. 4235/14 ( για τα δεσποζόµενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκµετάλλευση ή την χρησιµοποίηση για κερδοσκοπικό σκοπό ) στο 6 οποίο ορίζεται η υποχρέωση των ∆ήµων σχετικά µε τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων που ζουν στην επικράτεια τους, οι όροι της διαχείρισης αυτών, όπως και η
δυνατότητα τους να συνεργάζονται µε φιλοζωικά σωµατεία και φιλόζωους πολίτες της περιοχής τους.
Τον Νόµο 604/1977 και το Π∆ 463/1978 περί δηµιουργίας κτηνιατρείων και καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς
Την υπ’ αριθ. ……….Απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου του ∆ήµου Καλαµπάκας µε την οποία εγκρίνεται η υπογραφή συµφωνητικού συνεργασίας του ∆ήµου µε το φιλοζωικό σύλλογο η «ΣΤΕΓΗ» ώστε από κοινού να δρουν για την περισυλλογή, την στείρωση, τον αποπαρασιτισµό, τον εµβολιασµό και γενικώς για την φροντίδα της ευζωίας των αδέσποτων ζώων του ∆ήµου Καλαµπάκας και την προώθηση αυτών για
υιοθεσία µε τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις παραγράφους 7 και 8 του άρθρου 9, του Νόµου 4039/2012.
1.ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Σκοπό της σύµβασης αποτελεί, κατά κύριο λόγω, η αντιµετώπιση του φαινοµένου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα όρια του ∆ήµου, σε συνεργασία µε το φιλοζωικό σωµατείο, η προστασία και η φροντίδα για την ευζωία αυτών και η ενηµέρωση, µε κάθε τρόπο, των κατοίκων του ∆ήµου οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ζώα συντροφιάς, για τις υποχρεώσεις τους έναντι των ζώων τους, τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προκύπτουν από τον Νόµο 4039/2012 στην περίπτωση παράβασης των διατάξεων του και γενικώς στην ανάγκη επίδειξης σεβασµού στη ζωή µε όποια µορφή και σχήµα.
Αντικείµενο της σύµβασης είναι η συνεργασία των δύο συµβαλλοµένων για την περισυλλογή, την σήµανση και καταγραφή των ζώων, ο αποπαρασιτισµός, εµβολιασµός και η στείρωση αυτών, η προώθηση τους για υιοθεσία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ή η επανένταξη όσων δεν υιοθετούνται, όπως επίσης και η ευθανασία όσων ζώων κρίνεται, µετά από επισταµένη κτηνιατρική εξέταση, πως πάσχουν από ανίατη ασθένεια που τα εµποδίζει να έχουν µια ποιότητα ζωής ή είναι υπερήλικα ή ανάπηρα και ανίκανα να επιβιώσουν µόνα τους.
2.ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ο φιλοζωικός σύλλογος θα φιλοξενεί σε ιδιόκτητο χώρο τα ζώα που θα περισυλλέγονται από κοινού µε το ∆ήµο Καλαµπάκας .
Ο ∆ήµος, ο οποίος σύµφωνα µε τον Νόµο 4039/2012 όπως αντικαταστάθηκε από το Ν. 4235/14 υποχρεούται για την σήµανση των αδέσποτων ζώων που ζουν στα όρια του, οφείλει να προµηθεύεται το απαραίτητο για την σήµανση υλικό.
Στο φιλοζωικό τηρείται αρχείο εισερχοµένων και εξερχοµένων στο καταφύγιο ζώων, µε ατοµική καρτέλα για κάθε ένα από αυτά, µε τον αριθµό της ηλεκτρονικής του σήµανσης και στην οποία θα περιγράφεται το ιστορικό του ζώου, οι κτηνιατρικές πράξεις στις οποίες υποβλήθηκε, η φαρµακευτική αγωγή και οι διάφορες εξετάσεις τις οποίες έκανε, η πιθανή προσωρινή ή µόνιµη υιοθεσία του, µε τα στοιχεία του προσωρινού ή µόνιµου ιδιοκτήτη του ή η επανένταξη του στο φυσικό του περιβάλλον.
Στην περίπτωση ευθανασίας ζώου πρέπει να αναγράφεται στην καρτέλα η ηµεροµηνία της πράξης και ο λόγος της θανάτωσης του ζώου και να επισυνάπτεται η σχετική απόφαση της πενταµελούς επιτροπής του ∆ήµου.
3.ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η περισυλλογή των ζώων γίνεται από συνεργείο περισυλλογής που θα οριστεί µε απόφαση ∆ηµάρχου σύµφωνα µε την νοµοθεσία και σε συνεργασία µε το φιλοζωικό σύλλογο η «Στέγη».
Το συνεργείο περισυλλογής απαρτίζουν άτοµα εκπαιδευµένα κατάλληλα για τον σκοπό αυτό που διαθέτουν τη γνώση και την εµπειρία αιχµαλωσίας ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισµού τους.
Κατά την περισυλλογή απαγορεύεται η κακοµεταχείριση των ζώων.
Το συνεργείο περισυλλογής καθοδηγείται στο έργο του από κτηνίατρο.
4.ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
Η σήµανση και η αναγνώριση κάθε ζώου συντροφιάς πραγµατοποιείται µε την τοποθέτηση συστήµατος ηλεκτρονικής αναγνώρισης και καταχωρίζεται στη ∆ιαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήµανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
Στη ∆ιεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων υπάρχει ∆ιαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήµανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. 7
5.ΣΤΕΙΡΩΣΗ
Τα αδέσποτα ζώα αρσενικά και θηλυκά στειρώνονται. Κατά προτίµηση στειρώνονται πρώτα τα θηλυκά. Τα στειρωµένα ζώα δεν επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον αν δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους και µετά από σχετική γνωµάτευση κτηνιάτρου ή κτηνιάτρου της οµάδας των εθελοντών Ευρωπαίων κτηνιάτρων που πραγµατοποιούν στειρώσεις αδέσποτων ζώων στο ∆ήµο.
Η στείρωση αποτελεί κτηνιατρική πράξη που διενεργείται από κτηνίατρο που ασκεί νόµιµα το κτηνιατρικό επάγγελµα ή από εθελοντές Ευρωπαίους κτηνίατρους οι οποίοι έχουν την άδεια να ασκήσουν προσωρινά το επάγγελµα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα.
6. ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα αδέσποτα ζώα που δεν υιοθετούνται και κρίνονται υγιή επανεντάσσονται στη περιοχή από την οποία περισυνελλέγησαν, εντός των διοικητικών ορίων του ∆ήµου υπό την προϋπόθεση ότι αυτά πρώτα σηµαίνονται και καταγράφονται, υποβάλλονται σε αποπαρασιτισµό, εµβολιάζονται και στειρώνονται.
∆εν επιτρέπεται η επαναφορά τους κοντά σε νοσοκοµεία, σχολεία, αρχαιολογικούς χώρους, αεροδρόµια και λιµάνια και σε δρόµους ταχείας κυκλοφορίας.
Την ευθύνη για την επίβλεψη, φροντίδα και ευζωία των ζώων έχουν ο ∆ήµος και ο φιλοζωικός σύλλογος .
7.ΥΙΟΘΕΣΙΑ
Σε κάθε περίπτωση τα ζώα που υιοθετούνται σηµαίνονται άµεσα ηλεκτρονικά και καταγράφονται στη ∆ιαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση µε τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού και οριστικού ιδιοκτήτη τους και υποβάλλονται σε αποπαρασίτωση και εµβολιασµό. Κατά την παράδοση ενός ζώου για υιοθεσία υπογράφεται η υπεύθυνη
∆ήλωση Υιοθεσίας Ζώου από νέο ιδιοκτήτη µεταξύ του υπεύθυνου του καταφυγίου ή του φιλοζωικού και του νέου ιδιοκτήτη σύµφωνα µε το Υπόδειγµα «∆ήλωση Υιοθεσίας Ζώου» του παραρτήµατος 4 του νόµου 4039/2012.
Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόµενο νέο ιδιοκτήτη , που δεν είναι µόνιµος κάτοικος Ελλάδας, η υιοθεσία πραγµατοποιείται µε την παράδοση τους στους νέους ιδιοκτήτες υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα έχουν στειρωθεί, σηµανθεί και καταγραφεί στη διαδικτυακή βάση δεδοµένων µε τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού κατόχου τους και τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, τα
οποία προκύπτουν από επίσηµο αποδεικτικό έγγραφο. Απαγορεύεται η διατήρηση και παραµονή των ζώων αυτών σε καταφύγια ζώων εκτός Ελλάδος.
8.ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ – ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟ∆ΟΙ
Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που εκδηλώνουν επαναλαµβανόµενα και απρόκλητα επιθετική συµπεριφορά ή πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρηση τους στη ζωή είναι αντίθετη µε τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθεί ο φιλοζωικός της περιοχής να αναλάβει τη φροντίδα, την εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.
Οι επιτρεπόµενες µέθοδοι της ευθανασίας είναι: ενδοφλέβια χορήγηση νατριούχου πεντοβαρβιτάλης ή νατριούχου θειοπεντάλης σε θανατηφόρες δόσεις υψηλών συγκεντρώσεων, ενδοκαρδιακή έγχυση των παραπάνω φαρµακευτικών ουσιών µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε µικρού µεγέθους ζώα που είναι ήδη αναισθητοποιηµένα ή βρίσκονται σε βαθιά ηρέµηση. Σε ορισµένες περιπτώσεις και εφ’ όσον κρίνεται από τον κτηνίατρο µπορεί επιπρόσθετα να χορηγηθεί ενδοφλέβια έγχυση νατριούχου καλίου.
9.ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ – ∆ΗΜΟΥ
Ο φιλοζωικός αναλαµβάνει την υποχρέωση να συνδράµει το ∆ήµο κατά την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων. Να διαθέτει τις εγκαταστάσεις του για τη φιλοξενία των αδέσποτων ζώων .Να διαθέτει όποιον εξοπλισµό έχει στη διάθεση του για την ευκολότερη δυνατή σύλληψη των ζώων. Να διατηρεί αρχείο εισερχοµένων και εξερχοµένων ζώων, µε περιγραφή των κτηνιατρικών υπηρεσιών τις οποίες δέχτηκαν αυτά. Να διατηρεί αρχείο υιοθεσιών των ζώων που περνούν από το χώρο του.
Ο ∆ήµος αναλαµβάνει την υποχρέωση να διαθέτει όχηµα για την µεταφορά ζώων, απαραίτητο για την περισυλλογή των ζώων .Να εξασφαλίσει κτηνιατρείο µικρών ζώων για τις στειρώσεις , µε χώρο φιλοξενίας των ζώων µέχρι την αποθεραπεία τους. Να φροντίσει για την αγορά του ηλεκτρονικού υλικού σήµανσης-εµβολίων-αποπαρασιτικά φάρµακα- σκυλοτροφές για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που ζουν στην επικράτεια του . Να φροντίσει για την αγορά φαρµάκων τα οποία είναι απαραίτητα για τη 8 στείρωση και νοσηλεία των αδέσποτων ζώων. Να φροντίσει για την ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση των ∆ηµοτών του σχετικά µε τα ζώα γενικά και µε τα αδέσποτα ζώα ειδικότερα.
10.ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Για την επίβλεψη εφαρµογής του προγράµµατος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και σύµφωνα µε την παράγραφο 12 του άρθρου 9 του Νόµου 4039/2012 όπως αντικαταστάθηκε από το Ν. 4235/14,θα δηµιουργηθεί µε απόφαση του ∆ηµάρχου πενταµελής επιτροπή. Η προαναφερθείσα επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύµφωνα µε τον ορισµό της παραγράφου στ, του άρθρου 1 του Νόµου 4039/2012 όπως αντικαταστάθηκε από το Ν. 4235/14, καθώς και αντιµετωπίζει τα προβλήµατα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
11.ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Η χρονική διάρκεια της παρούσας σύµβασης ορίζεται για όσο θα υπάρχει ανάγκη διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και αρχίζει από την ηµεροµηνία της υπογραφής της.
Η σύµβαση µπορεί να διακοπεί µονοµερώς από το δήµο εάν στην πορεία εκτέλεσής της διαπιστωθεί συστηµατική άρνηση στη συνεργασία και τις υποδείξεις του προς τον φιλοζωικό και µετά από έγγραφη αιτιολόγηση.
12.ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Για τυχόν τροποποίηση στα σηµεία της σύµβασης απαιτείται η σύµφωνη γνώµη όλων των συµβαλλοµένων.
13.ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΟ
Η παρούσα σύµβαση αφού αναγνώσθηκε και βεβαιώθηκε για το περιεχόµενο της υπογράφεται ως ακολούθως σε τέσσερα (4) αντίτυπα από τα οποία έκαστος των συµβαλλοµένων θα λάβει δύο (2).