Παρουσία τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Καλαμπάκα η ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση, με στόχο την παρουσίαση του κυβερνητικού του προγράμματος και των θέσεων του κόμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και της χώρας.
Όπως σημείωσαν οι δύο ομιλήτριες, βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν αφενός η παρουσίαση της δέσμης άμεσων μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας και αφετέρου η καταγραφή των απόψεων όλων των πολιτών σχετικά με τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή της Καλαμπάκας και της χώρας.
Η εκδήλωση έγινε στο café «Εντελβάις» και παραβρέθηκαν αρκετά στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και η επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου «Ριζοσπαστική Κίνηση» Πέρυ Χαρτοπούλου, καθώς και αρκετοί που έχουν ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση στον τόπο μας.
Αρχικά μίλησε η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου στα θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών, Όλγα Γεροβασίλη, και στη συνέχεια η βουλευτής Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη.
Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε εκ μέρους της Οργάνωσης Μελών Καλαμπάκας του ΣΥΡΙΖΑ η Βάσω Κωστοπούλου.
Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του προγράμματος και κλείνοντας σημείωσε ότι ο Ελληνικός λαός δεν έχει τίποτε το θετικό να περιμένει από τη σημερινή Κυβέρνηση, η οποία ηττήθηκε από τα δικά της μέτρα και τις δικές της πολιτικές. «Θα κάνουν ό,τι μπορούν, για να κρατηθούν στην εξουσία, όμως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο ελπίδας και προοπτικής για τον τόπο μας και τον λαό μας», κατέληξε.
Η κ. Δριτσέλη σημείωσε ότι η Κυβέρνηση πνέει τα λοίσθια, αλλά παρά τα συνεχόμενα «Βατερλό» της, συνεχίζει να εμπαίζει τον λαό και να του τάζει, είπε και κατέληξε: «Για να δοθεί η δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, χρειάζεται η στήριξη του λαού, διότι διανύουμε την τελική πορεία ανατροπής».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η βουλευτής Β΄ Αθήνας Φωτεινή Κούβελα, η οποία κατάγεται από την περιοχή μας. Η κ. Κούβελα αναφέρθηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου και τόνισε είναι αναγκαίο να μην νικήσει η λήθη αλλά η μνήμη.
Τα κύρια σημεία
Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης περιλαμβάνει τους τέσσερις μεγάλους πυλώνες για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση:
Α΄ ΠΥΛΩΝΑΣ: Το Πρόγραμμά μας για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης,
Β΄ ΠΥΛΩΝΑΣ: Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Γ΄ ΠΥΛΩΝΑΣ: Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτησης της εργασίας
Δ΄ ΠΥΛΩΝΑΣ: Ο θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος
Α. Το πρόγραμμα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης , εκτιμώμενου κόστος της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.
Περιλαμβάνει:
1. Δωρεάν ρεύμα σε 300000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας.
2. Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
3. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους/ Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.
4. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης.
Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 30.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα €3 ανά τμ.
5. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.
6. Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς
7. Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Β. Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας που έχουν ως προτεραιότητα την άρση της φορολογικής καταστολής στην πραγματική οικονομία, τη νέα σεισάχθεια βαρών, την ενίσχυση της ρευστότητας και της ζήτησης.
(1) Μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στη πραγματική οικονομία
i. Συστήνουμε Ειδικές Επιτροπές Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την Άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2014
ii. Τα ποσά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση ρυθμίζονται σε 84 μηνιαίες δόσεις και σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
iii. Σε αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρούν και τα ασφαλιστικά ταμεία.
iv. Άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κλπ, καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.
v. Δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα, που εντάσσονται στη ρύθμιση.
vi. Κατάργηση της αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασία για οφειλές προς το Δημόσιο
vii. Κατάργηση της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογουμένου στη Δικαιοσύνη, που οδηγεί σε στέρηση της δικαστικής προστασίας σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν.
(2) Άμεση Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. (προστασία της περιουσίας)
Θεσπίζουμε κοινωνικά δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ).
Θεσπίζουμε κοινωνικά δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ).
(3) Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ
(4) Θεσμοθετούμε τη «νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», που είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ανακούφιση και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.
Τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για επ’ αόριστο παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξίας έως €300000.
(5) Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού
(6) Επαναφορά κατώτατου μισθού
Γ. Σχέδιο ανάκτησης της εργασίας.
(1) Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων.
(2) Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία.
(3) Διευρύνουμε τον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας
Δ. Παρεμβάσεις για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους.
(α). Προωθούμε την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους.
Ενισχύουμε, αρχικά, τη δημοκρατική συμμετοχή και διαφάνεια, την οικονομική αυτοτέλεια και την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών.
Οργανώνουμε τη συγκροτημένη μετάβαση στο αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών.
(β). Ενισχύουμε τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και εισάγουμε νέες θεσμικές εφαρμογές άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
(γ). Επαναχαράσσουμε τον χάρτη λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
{gallery}KALAMBAKA/SYRIZA_DRITSELI-GEROVASILI_15-11-14:::0:0{/gallery}