Με συλλαλητήριο, ως πρώτη απάντηση στους σχεδιασμούς για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύσσωμος o νομός Τρικάλων διατρανώνει την αντίθεσή του.
Αντίθεση σε όσα σχεδιάστηκαν και προτάθηκαν από επιτροπή, η οποία δεν έλαβε υπ’ όψιν της, τις προτάσεις του νομού Τρικάλων. Κάτι που επισημάνθηκε πολλάκις στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 12 Ιουλίου 2018 στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου των Τρικάλων, παρά τη ζέστη.
Με παρόντες τους δύο Μητροπολίτες (Τρίκκης & Σταγών και Σταγών & Μετεώρων), 40 φορείς, το σύνολο των αρχών, πλήθος κόσμου, η τρικαλινή κοινωνία απαίτησε, όσα κωδικοποίησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στην ομιλία του:
– Αναστολή της – ιδιαίτερα σύντομης – διαδικασίας διαβούλευσης
– Εναρξη κοινού διαλόγου με φορείς όλων των Θεσσαλικών πόλεων
– Στήριξη του ΤΕΦΑΑ, όπως ακριβώς προτείνεται στην υπό διαβούλευση πρόταση αλλά και επιπλέον ενίσχυσή του με ένα Διεθνές τμήμα
– Μετεξέλιξη του υφιστάμενου τμήματος ΤΕΙ (Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ) σε Τμήμα σχετικό με την Βιοοικονομία και το Περιβάλλον
– Έμφαση σε τμήματα που συσχετίζονται με την αγροδιατροφή και τη γαλακτοκομία, τον τουρισμό, τομείς, στους οποίους η περιοχή μας αναπτύσσεται ραγδαία
– Τμήμα πληροφορικής (καθώς υφίστανται δύο στη Λαμία και κανένα στα Τρίκαλα)
Ο κ. Παπαστεργίου επέμεινε στο ότι «η διχόνοια ΔΕΝ ταιριάζει στη Θεσσαλία της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε». Διότι «Τα πανεπιστήμια είναι πολιτισμός και φορείς ανάπτυξης», οπότε «Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, ούτε για τη Θεσσαλία, ούτε για τα Τρίκαλα.
Καυτηρίασε όμως το ότι δεν είναι «δίκαιη ανάπτυξη» η ύπαρξη
– 14 τμημάτων στο Βόλο
– 9 στη Λάρισα
– 4 στην Καρδίτσα
– 5 στη Λαμία
– και μόλις 2 στα Τρίκαλα
Και διευκρίνισε: «ΔΕΝ είμαι οπαδός της προσέγγισης “κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο”. Αν για κάποιους σοβαρούς και τεκμηριωμένους εκπαιδευτικούς λόγους αυτά θα έπρεπε να πάνε σε μία πόλη, θα συμφωνούσα, αρκεί να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στις υπόλοιπες. Όταν όμως η λογική του Υπουργείου, χρόνια τώρα, δεν είναι αυτή κατανέμοντας σχολές σε όλη τη Θεσσαλία, αυτή η κατανομή θα πρέπει να είναι δίκαιη».
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων επίσης ανέφερε ως εντελώς δυσάρεστο γεγονός, την απουσία διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, «να αγνοηθούν πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και να προταθούν τμήματα που ελάχιστα ακουμπούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, της αγοράς, της χώρας».
Και ήταν σαφέστερος: «Φαίνεται ως σαν το σχέδιο της νέας αρχιτεκτονικής να αποτέλεσε “συρραφή ενδοπανεπιστημιακών ευσεβών πόθων” και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, οι οποίες μάλιστα κατά τα φαινόμενα δεν τηρήθηκαν». Ανέφερε, δε, ως παράδειγμα, το ότι να υπήρξαν αντεγκλήσεις στις συγκλήτους των δύο ιδρυμάτων, με χαρακτηρισμούς όπως «προσβλητικό και αντισυνταγματικό!».
Υπενθύμισε, τέλος, την προ 27 ετών κινητοποίηση για την προσπάθεια – τότε – να ιδρυθεί πανεπιστημιακή σχολή στα Τρίκαλα. Πλέον, με την κινητοποίηση «για δεύτερη φορά τα τελευταία 27 χρόνια, είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Ίσες ευκαιρίες στην παιδεία, Ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη».
Ομιλίες
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο καθηγητής της ΣΕΦΑΑ κ. Δημ. Σούλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ύπαρξη θετικών σημείων, που αφορούν στη σχολή. Την απουσία της σχολής από το συλλαλητήριο (παρίστατο ο τ. κοσμήτορας κ. Κουτεντάκης) επεσήμανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων.
Ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος ήταν σαφής: «Δώστε στα παιδιά μας τις ευκαιρίες που τους αξίζουν ισότιμα. Μην υποβαθμίζετε τον τόπο μας». Αυτό το κεντρικό του μήνυμα εμπλουτίστηκε από τη φράση για συνέχιση της διεκδίκησης, καθώς «κανείς δεν περισσεύει στις δύσκολες εποχές που ζούμε». Επίσης, έκανε μέγιστη υπόμνηση στον πρώην Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, για τη μάχη στην οποία πρωτοστάτησε το 1991, μετέχοντας σε καθιστική διαμαρτυρία στο ίδιο ακριβώς σημείο, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Η φωτογραφία, δε, από εκείνη την εκδήλωση, ήταν το φόντο του νέου αυτού απντιρκαλινού συλαλλητηρίου.
Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος τόνισε ότι ο αγώνας για το αυτονόητο γίνεται από τις δύο Μητροπόλεις του νομού, επισημαίνοντας: «Δεν μπορεί το μέλλον των παιδιών να διαγράφεται από τη ζωή τους. Δεν θέλουμε τη νεολαία υποχείριο πολιτικών συμφερόντων. Διεκδικούμε όλοι μαζί καλύτερη μεταχείριση στον χώρο της παν πανεπιστημιακής παιδείας, για το καλό του τόπου».
Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης είπε χαρακτηριστικά: Μας εμπαίζουν. Δεν το επιτρέπουμε. Η ανισότητα δεν είναι ανεκτή. Απαιτούμε να μας σεβαστούν». Και συνέχισε: «Οι κυβερνώντες χωρίς διάλογο και συζήτηση, με μια απόφαση, σε μια νύχτα καταργούν σχολές. Μοίρασαν δεκαέξι τμήματα στο νέο Πανεπιστήμιο, καταργώντας αυτό που πήραμε, το τμήμα ΤΕΙ, ενώ στο νομό δίνουν μόνο ένα. Καυτηρίασε το ότι «δεν έλαβαν υπ όψιν την περιοχή και τις ανάγκες της για νέα τμήματα». Οπότε το συλλαλητήριο δίνει ισχυρό μήνυμα στους κυβερνώντες, ότι τα Τρίκαλα δεν θα μείνουν φτωχός συγγενής». Ολοκλήρωσε, δε, την ομιλία, με δύο χαρακτηριστικά συνθήματα:. Όχι στην εκπαιδευτική απομόνωση. Νέες σχολές στην πόλη».
Δήμοι Ν. Τρικάλων
Ο αντιδήμαρχος Δήμου Καλαμπάκας κ. Παπαγεωργίου μετέφερε αρχικώς τον χαιρετισμό του απόντος Δημάρχου κ. Σινάνη. Χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της επιτροπής, τονίζοντας: Δεν είμαστε επαίτες, αλλά διεκδικούμε δίκαιη μεταχείριση.
Ο αντιδήμαρχος Δήμου Φαρκαδόνας κ. Ηλίας Καραμάνος μίλησε για την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου στην παντρικαλινή προσπάθεια, αναρωτήθηκε, εάν έπρεπε νωρίτερα να αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο ο νομός Τρικάλων και τόνισε ότι πρόκειται για ενδοπανεπιστημιακό θέμα και όχι για πολιτική απόφαση. Επομένως, συνέχισε, η εστίαση οφείλει να είναι στο πανεπιστήμιο.
Επιμελητήριο Τρικάλων
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Βασίλης Γιαγιάκος τόνισε το «παρών» του επιχειρηματικού κόσμου και χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη πρόταση», καθώς «δεν συνυπολογίζεται η δυναμική του νομού σε πρωτογενή τομέα, μεταποίηση και τουρισμό».
Επεσήμανε ότι «το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα έπρεπε να είναι η επιστημονική κοιτίδα της Θεσσαλίας» και να συνδέεται με «την υπάρχουσα παραγωγική βάση για αμφίδρομες σχέσεις συνεργασίας». Διότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι πρωταγωνιστής, αλλά όχι με αποκλεισμούς και ανορθολογική κατανομή.
Οι φορείς
Οι τρικαλινοί φορείς που έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο ήταν:
– Δικηγορικός Σύλλογος Τρικάλων
– Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ΤΑΕ
– Σύλλογος Εμπόρων – Επιχειρηματιών Γόμφων Δήμου Πύλης
– Ομιλος Αντισφαίρισης Τρικάλων
– Κινηματογραφική λέσχη Τρικάλων
– Κίνημα Αλλαγής Τρικάλων
– Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων
– Πολιτιστικός Σύλλογος Φωτάδας
– Υπεραστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων
– Αθλητικός Σύλλογος «Μαχητές» Τρικάλων
– Σύλλογος Νέων και Γονέων Ριζαριού
– Ραδιοταξί Τρικάλων
– Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Τρικάλων
– Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ
– Ομοσπονδία ΕΒΕ Ν. Τρικάλων
– Σύλλογος Αλεξιπτωτιστών – Καταδρομέων Ν. Τρικάλων
– Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Γαρδικίου Τρικάλων
– Σύλλογος Καφετεριών Ν. Τρικάλων
– Σύλλογος Εστιατόρων Ν. Τρικάλων
– Πρόεδρος ΝΟΔΕ ΝΔ Τρικάλων
– Πρόεδρος τοπικής ΝΔ Τρικάλων
– Αεραθλητικός Σύλλογος αλεξιπτώτου πλαγιάς «Το Γεράκι»
– Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμπάκας «Τα Μετέωρα»
– Σύλλογος Δημοτών Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς Τρικάλων
– Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων
– Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Τρικάλων
– Εθελοντές Τρικάλων
– Σύλλογος Βιβλιοπωλών Τρικάλων
– Σύλλογος Σιδηροκατασκευών και Αλουμινοκατασκευών Ν. Τρικάλων
– Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών
– Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων
– Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων
– Επιμελητήριο Ν. Τρικάλων
– Ορειβατικός Περιηγητικός Ομιλος Πύλης
– Αναπτυξιακή Τρικάλων ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ
– Δίκτυο Δήμων περιοχής Πίνδου
– Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων
– Σωματείο Ασφαλιστών Ν. Τρικάλων
– Σωματείο «Φίλες της Αγάπης»
Παραβρέθηκαν επίσης, ο π. Υπουργός Νίκος Λέγκας, οι π. βουλευτές Η. Βλαχογιάννης και Μ. Ταμήλος, οι τρικαλινοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, νυν και πρώην αντιδήμαρχοι του Δήμου Τρικκαίων, ο π. Δήμαρχος Τρικκαίων Γ. Σπαθής, ο πρ. πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου κ. Περικλής Βασιλός (συνδετικός κρίκος με την επιτροπή διεικίκησης του 1991), πολιτευτές κομμάτων, υπάλληλοι, πολίτες των Τρικάλων.
Οι δημοτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της ΠΕ Τρικάλων παρέμειναν κλειστέ ς επί δίωρο, συμβολικά έκλεισαν καταστήματα, ενώ το Αστικό ΚΤΕΛ, μετέχοντας στην κινητοποίηση, διευκόλυνε τη μετάβαση και την αποχώρηση από τα Τρίκαλα με δωρεάν δρομολόγια.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!
Έκλεισαν τέσσερα δημαρχεία και πάλι τρεις και ο κούκος. Ο αντιδήμαρχος Καλαμπάκας αντικρίζοντας τα πλατάνια που ήταν περισσότερα από τους διαφωνούντες έστειλε τα χαιρετίσματα του δημάρχου!!!!!