Η Μύρτις
Πριν λίγα χρόνια βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στο σπήλαιο της Θεόπετρας τα οστά μιας γυναίκας, που χρονολογήθηκε ότι έζησε πριν από 9.000 περίπου έτη και ονομάστηκε Αυγή.
Ο καθηγητής του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης, είχε αναλάβει τότε να δώσει σάρκα στην Αυγή, έτσι ώστε να δούμε το πραγματικό της πρόσωπο, όπως έγινε από τον ίδιο για τη Μύρτιδα.
Θυμίζουμε ότι η Μύρτις ήταν ένα 11χρονο κορίτσι της εποχής του Περικλή, και ανέκτησε με τη βοήθεια του κ. Παπαγρηγοράκη και πάλι το πρόσωπό του, περίπου 2.500 χρόνια μετά τον θάνατό του, που προσδιορίστηκε στην εποχή του λοιμού των Αθηνών, δηλαδή μεταξύ 430 και 426 π.Χ.
Η ανάπλαση γίνεται με βάση τα ανατομικά χαρακτηριστικά του κρανίου, καθώς προσδιορίζεται ο όγκος και το μέγεθος των μυών του προσώπου από τις καταφύσεις τους. «Στα παιδιά ο προσδιορισμός αυτός είναι πάρα πολύ δύσκολος. Στους ενήλικες είναι πολύ πιο εύκολος γιατί υπάρχουν πολύ πιο αδρές καταγραφές των μυών στις καταφύσεις», αναφέρει ο «πατέρας» της Μύρτιδος.
Όλα αυτά επανήλθαν στη δημοσιότητα πρόσφατα, αφού ο κ. Παπαγρηγοράκης θα αναλάβει να δώσει πρόσωπο στον σκελετό της Αμφίπολης.
Ο γνωστός καθηγητής εργάζεται επάνω στην ανάπλαση ενός ακόμη κρανίου, που ανήκει στην Ηδύλη, η οποία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου και χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ.
Η τύχη τής Αυγής
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η ανάκτηση του προσώπου της Αυγής έχει σταματήσει στη μέση, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης του έργου.
Σίγουρα, με το Μουσείο της Θεόπετρας, που είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του στα ριζά του βράχου του Σπηλαίου, η Αυγή θα αποτελούσε ένα ακόμη δέλεαρ για τον επισκέπτη.
Ο Δήμος Καλαμπάκας θα μπορούσε να ασχοληθεί με την περίπτωση αυτή και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ήταν εύκολο να βρεθούν από κάποιο πρόγραμμα τα χρήματα για αυτό το σημαντικό και αξιόλογο έργο.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παρουσίαση της Μύρτιδος στο κοινό την 9η Απριλίου 2010 συγκέντρωσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και γι’ αυτό διοργανώθηκε περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Μετά από ένα ταξίδι 2-3 χρόνων σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού, η Μύρτις κατέληξε σε μόνιμη έκθεση μουσείου της Αθήνας.
{loadposition mypos1}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!