Με ένα (μόνο) τμήμα τοποθετήθηκε υπέρ των Τρικάλων ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, στην ευρεία προγραμματισμένη συνάντηση της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου 2018, στο υπουργείο.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός στον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, πρόκειται για το τμήμα Διεθνές Τμήμα Αθλητικού Μάνατζμεντ, τετραετούς φοίτησης.
Ο κ. Παπαστεργίου θεωρεί ως θετική αυτή την εξέλιξη, αλλά συνεχίζει να επιμένει ότι η πληροφορική και η αγροδιατροφή είναι άλλοι δύο σημαίνοντες τομείς για τον Δήμο Τρικκαίων και τον νομό Τρικάλων.
Η συνάντηση
Η προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρόντων του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, των τριών αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Μιχαλάκη Τρικάλων, Κολυνδρίνη Μαγνησίας και Τσιάκου Καρδίτσας, των τριών Δημάρχων, κ. Παπαστεργίου Τρικκαίων, Καλογιάννη Λαρισαίων και Αλεξάκου Καρδίτσας και των πρυτάνεων Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ζ. Μαμούρη και Ξ. Σπηλιώτη.
Στην έναρξή της ο υπουργός αναφέρθηκε ξανά στα του νομοσχεδίου, αναφέροντας ότι στον νομό Τρικάλων πρόκειται να ιδρυθεί το Διεθνές Τμήμα Αθλητικού Μάνατζμεντ, μαζί με το Διαιτολογίας – Διατροφολογίας, στη ΣΕΦΑΑ. Για το εν λόγω τμήμα, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι είναι μια θετική εξέλιξη, που επιτείνει την εξωστρέφεια της ΣΕΦΑΑ και του Δήμου Τρικκαίων, ενισχύοντας τις διεθνείς συνεργασίες.
Στη συνέχεια, ο κ. Παπαστεργίου επικέντρωσε σε τρία σημεία:
– η ανισοκατανομή τμημάτων και σχολών στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παραμένει εναντίον του νομού Τρικάλων
– η πληροφορική είναι ένας κλάδος στον οποίο ο Δήμος Τρικκαίων αναγνωρίζεται από όλους, διεθνώς
– η αγροδιατροφή είναι ένας ακόμη κρίσιμος και σημαντικός τομέας για τον νομό.
Επέμεινε, δε, σε αυτά, τονίζοντας τη σημασία για την ίδρυση άλλων δύο τμημάτων, με αντικείμενα σπουδών πληροφορική και αγροδιατροφή. Επιπροσθέτως, αναρωτήθηκε, γιατί το θετικό βήμα, που είναι η ίδρυση «Ινστιτούτου Ευφυών συστημάτων παραγωγής και Ευφυών πόλεων», δεν συνεχίζεται, με τη λειτουργία του στην πόλη των Τρικάλων, που ήδη διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκης πρότεινε την παραμονή τμήματος που θα είναι εξέλιξη του υπάρχοντος τμήματος ΤΕΙ, αλλά ο υπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, επίσης, τόνισε, πόσο σημαντική εξέλιξη είναι για ολόκληρη τη Θεσσαλία η αναβάθμιση του Πανεπιστημίου, παρά τις αντιρρήσεις για το χωροταξικό. Οπότε, πρότεινε, να εξαντληθεί ο διάλογος των φορέων με τους πανεπιστημιακούς και το υπουργείο, μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, για την άρση της ανισοκατανομής, που αδικεί κατάφωρα τα Τρίκαλα.
Στη δε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Τρικκαίων επισημαίνει: «Είναι θετικό βήμα, η ίδρυση ενός ακόμη τμήματος που ενισχύει την εξωστρέφεια και τις δυνατότητες συνεργασιών σε ευρεία κλίμακα. Αλλά είναι τελείως άδικο, το να μην έχει ακόμη ιδρυθεί τμήμα με αντικείμενο την πληροφορική – για δράσεις της οποίας η περιοχή μας αναγνωρίζεται από όλους – αλλά και την αγροδιατροφή. Καλώ τους βουλευτές, αλλά και όλους τους φορείς, να κινηθούν στην κατεύθυνση αυτή, παρά το καινοφανές, το Ινστιτούτο Ευφυών Πόλεων, να μη λειτουργεί στα Τρίκαλα.
Το δελτίο τύπου του Υπουργείου
Σε ομόφωνες θέσεις η σύσκεψη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Σήμερα, Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων παρουσία του Υπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Ηλία Γεωργαντά, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, κ. Κολυνδρίνη, του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, κ. Τσιάκου, του Δημάρχου Λάρισας, κ. Καλογιάννη, του Δημάρχου Τρικκαίων, κ. Παπαστεργίου, του Δημάρχου Καρδίτσας, κ. Αλεξάκου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Μαμούρη, της Αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Λαλιώτου, του Αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Μπιλίνη, του Πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Σπηλιώτη, του Αντιπρυτάνεως του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Βραχνάκη, του Αντιπρυτάνεως του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Πλαγιαρά, καθώς και συνεργατών και νομικών συμβούλων του Υπουργού, και συμφωνήθηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:
Μετά τη διαβούλευση που προηγήθηκε, συμφωνήθηκε ότι, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, γίνεται επί της αρχής δεκτό καθώς κινείται στη σωστή κατεύθυνση και αναβαθμίζει ουσιαστικά το ρόλο της Θεσσαλίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα.
Εφεξής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα έχει τη δυνατότητα, στη νέα του ενιαία μορφή, να σχεδιάσει τη στρατηγική της ακαδημαϊκής του ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη, τόσο την ανάγκη μιας ισόρροπης ανάπτυξης ανάμεσα στις πόλεις που φιλοξενούν τις ακαδημαϊκές του μονάδες, όσο και τη συνολική αναβάθμιση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο εθνικό και ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό σύστημα.
Για τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που εκφράστηκαν σε σχέση με αριθμό νέων τμημάτων καθώς και θεσμικά ζητήματα, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα είναι ενεργός συμπαραστάτης στις προσπάθειες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Πρωτοβάθμιας καθώς και της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης να επιτευχθούν περαιτέρω ουσιαστικές συγκλίσεις προς όφελος όλων.
Εντός των επόμενων ημερών το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα εισαχθεί στη Βουλή.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!