Με αφορμή συχνά ερωτήματα προς τους Ιατρούς από τους ασφαλισμένους για τον θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού, ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει τους πολίτες του νομού μας υπεύθυνα ότι:
1.Η αιφνιδιαστική καταγγελία 2000 συμβάσεων Παθολόγων, Γενικών Ιατρών και Παιδιάτρων στις 31/07/2018, ήταν η πρώτη πράξη του δράματος που ανέτρεψε την ικανοποιητική παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην κοινωνία.
Η δεύτερη πράξη αφορά τον εκφοβισμό του πολίτη για εγγραφή μέχρι τέλους του έτους 2018 στον δυσεύρετο ή ανύπαρκτο Οικογενειακό Ιατρό με την απειλή της απώλειας πρόληψης ή ασφάλισης.
Η τρίτη πράξη είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση της ΠΦΥ που θα συντελεστεί στις αρχές του 2019 στις κρατικές δομές με την αποχώρηση Ιατρών από τη θέση τους (π.χ. Επικουρικοί ή Ιατροί με δικαστικές αποφάσεις.)
2.Στα Τρίκαλα καμιά αλλαγή δεν πρόκειται να ισχύσει από το νέο έτος, διότι στην περιοχή μας ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού απλά δεν υπάρχει. Στο νομό μας δεν υπάρχει καμία ΤΟΜΥ (Τοπική Μονάδα Υγείας) και έχουν δηλώσει συμμετοχή μόλις 3 Παιδίατροι και 6 Παθολόγοι και Γενικοί Ιατροί.
Στους δήμους Καλαμπάκας ,Πύλης και Φαρκαδόνας δεν υπάρχουν Οικογενειακοί Ιατροί και ΤΟΜΥ. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών μπορούν να εξυπηρετηθούν ΔΩΡΕΑΝ μόνο στα Τοπικά Κέντρα Υγείας.
Στον δήμο Τρικάλων, οι κάτοικοι μπορούν να εξυπηρετηθούν ΔΩΡΕΑΝ μόνο στο ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ). Εάν επιθυμούν εξέταση από Παθολόγο, Γενικό Ιατρό ή Παιδίατρο μπορούν να επισκεφτούν τον Ιατρό της επιλογής τους.
Κανένας Ιατρός είτε Παθολόγος, είτε Γενικός Ιατρός, είτε Παιδίατρος, είτε άλλης ειδικότητας ΔΕΝ χάνει το δικαίωμα να συνταγογραφεί, να εκδίδει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή να χορηγεί άδειες ή υλικά.
Δεν υπάρχει διαφορά στη συμμετοχή του ασθενή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επισκέπτεται πιστοποιημένο Ιατρείο.
Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους ασφαλισμένους της περιοχής μας. Μπορούν να συνεχίσουν να εξετάζονται από τον Ιατρό της επιλογής τους, χωρίς να χάνουν κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα.
Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας φαίνεται ότι ναυάγησε με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ