Την παρουσίαση των βιβλίων των Θεόφιλου και Φωτεινής Αναστασίου «Βασίλης Τσιτσάνης Συνεντεύξεις» και «Στα Τρίκαλα στα δυο στενά. Μαρτυρίες για την λαϊκή μουσική 1881-1935» έκανε στην πρώτη χωρίς μουσική εκδήλωση ο Δήμος Τρικκαίων και το Μουσείο Τσιτσάνη, στο πλαίσιο του «Έτους Τσιτσάνη».
Τα δύο αυτά βιβλία άνοιξαν τον δρόμο για την ουσιαστική προτροπή για ενασχόληση των τρικαλινών με το έργο του μουσείου Τσιτσάνη, διά της προσφοράς υλικού που μπορεί να αξιοποιηθεί.
Η αντιπρόεδρος του μουσείου Τσιτσάνη, κ. Έφη Λεβέντη, ζήτησε την ενεργοποίηση των τρικαλινών, μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας Συλλόγου Φίλων Μουσείου Τσιτσάνη. Ο δε συγγραφέας και ερευνητής κ. Αναστασίου, ζήτησε την προσφορά κάθε είδους αρχειακού υλικού που θα μπορούσε, όχι απλώς να εκτεθεί στο μουσείο, αλλά να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης.
Αυτό, η μελέτη δηλαδή, είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο τα δύο βιβλία αποτελούν ήδη σημαντικά στοιχεία. Οι συνεντεύξεις παρουσιάζουν πτυχές του μεγάλου μας συνθέτη, όχι μόνο σε επίπεδο προσωπικό, αλλά και σε επίπεδο αντιμετώπισης διαφόρων γεγονότων και μουσικών καταστάσεων, όπως τα ινδικά τραγούδια.
Ταυτοχρόνως, σε συνδυασμό με τη μελέτη της ύπαρξης ή όχι δυνατοτήτων εμφάνισης λαϊκού τραγουδιού στην πόλη μας, διερευνήθηκε και το «γιατί»: Γιατί ο Βασίλης Τσιτσάνης «ξεπήδησε» από τα Τρίκαλα; Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο βιβλίο με τις μαρτυρίες, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να έχει πρόσθετα στη διάθεσή του στοιχεία, για την κατανόηση ολόκληρου του πλέγματος που συνθέτει το φαινόμενο Τσιτσάνης.
Οι δύο συγγραφείς, όμως, προχώρησαν και σε μια ενέργεια, που τιμά την πόλη: παρεχώρησαν τα συγγραφικά δικαιώματα στο Μουσείο Τσιτσάνη. Κάτι που δείχνει τη σημασία της προσφοράς σε αυτούς τους καιρούς, ειδικά για το τόσο σημαντικό έργο που αναμένεται να επιτελέσει για την πόλη των Τρικάλων το Μουσείο Τσιτσάνη.
Η κ. Αναστασίου εξάλλου το ανέφερε στην ομιλία της: «Θα τολμήσω να πω ότι τα Τρίκαλα θα μπορούσαν να μιμηθούν την γενέτειρα του Μότσαρτ και να αναδείξουν τον πολιτισμικό πλούτο μας με πρόγραμμα και εκπαιδευτικούς στόχους. Ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι παγκόσμιος και όχι μόνο ελληνικός θησαυρός».
{loadposition mypos1}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!