Ασυνείδητοι δεν δίστασαν να γεμίσουν το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου με δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες), με θλιβερό απολογισμό τη συλλογή περισσότερων από 23 δολωμάτων και τον θάνατο δύο οικόσιτων σκύλων και μιας αλεπούς.
Την Πέμπτη 19 Μαρτίου, κάτοικοι της περιοχής κατά τον περίπατό τους στο δάσος, έχασαν τα σκυλιά τους από δηλητηρίαση. Την ακριβώς επόμενη ημέρα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Δασαρχείο Περτουλίου πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή. Στις έρευνες για τον εντοπισμό των δηλητηριασμένων δολωμάτων συμμετείχε ο ειδικά εκπαιδευμένος γι’ αυτό τον σκοπό σκύλος με τον συνοδό του, ο οποίος αποτελεί μέλος της Ομάδας της Ορνιθολογικής που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη».
Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας εντοπίστηκαν πολυάριθμες φόλες τριών ειδών. Το αποτέλεσμα της εγκληματικής ενέργειας μέχρι στιγμής αριθμεί δυο δηλητηριασμένους οικόσιτους σκύλους και μια αλεπού. Αρχικά εντοπίστηκαν δύο φόλες υδροκυανίου μέσα σε παραφίνη, ενώ προς το εσωτερικό του δάσους εντοπίστηκαν επιπλέον κομμάτια λουκάνικου και ωμού κρέατος με έντονη οσμή φυτοφαρμάκου.
Τα ζώα, είτε ως είδη είτε ως άτομα, προστατεύονται από τον δασικό, αγροτικό και περιβαλλοντικό Νομοθέτη, ο οποίος έχει θεσπίσει σοβαρές στερητικές ελευθερίας ποινές και πρόστιμα. Το Δασαρχείο Περτουλίου, ως αρμόδια Υπηρεσία για τις προανακριτικές ενέργειες, ανέφερε άμεσα το περιστατικό στην εισαγγελία. Παρά την καταφανή δυσκολία της υπόθεσης, διενεργεί εντατικά αυτεπάγγελτη προανάκριση με στόχο τον εντοπισμό και την κατά νόμο προβλεπόμενη τιμωρία των δραστών και εξετάζει όλες τις πιθανές εκδοχές. Η συγκεκριμένη πράξη αποκτά ιδιάζουσα βαρύτητα, καθώς διαπράχθηκε εντός πανεπιστημιακού δάσους του οποίου κατά προορισμό χρήσεις αποτελούν η «εκπαίδευση», η «διεξαγωγή μελετών και ερευνών» και η «δημιουργία πρότυπων δασοκτημάτων και υποδειγματικής δασικής διοίκησης».
Η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μια εξαιρετικά επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον, ενώ συνιστά σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Ο κίνδυνος γίνεται πολύ σοβαρότερος ιδίως για τα μικρά παιδιά που παίζουν στην ύπαιθρο. Σε μια τέτοια τραγική περίπτωση, και ανάλογα με τις ειδικότερες περιστάσεις, δεν αποκλείεται οι υπαίτιοι να βρεθούν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Πολύ συχνά, οι δράστες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το Εndosulfan, το οποίο ανήκει στην ίδια κατηγορία με το γνωστό DDT και έχει ανιχνευτεί την περασμένη χρονιά σε δολώματα στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας αλλά και στη Θράκη.
Όσον αφορά στην άγρια πανίδα και τα αρπακτικά πουλιά, η διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωσή τους στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάρρευση του πληθυσμού του Ασπροπάρη (γνωστός στην περιοχή της Θεσσαλίας ως «Τυροκόμος» ή «Χελωνοφάης»), ενός μέχρι πρόσφατα κοινού είδους γύπα στον ελληνικό χώρο που είναι πλέον στο χείλος της εξαφάνισης, καθώς αριθμεί λιγότερα από 15 ζευγάρια.
Η ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ασπροπάρη στην Ελλάδα, έχει την τύχη να διατηρεί ακόμα έναν μικρό αριθμό από τα εναπομείναντα ζευγάρια της χώρας και γι’ αυτό τον λόγο η Ορνιθολογική διοργανώνει στην Καλαμπάκα από τις 31 Μαρτίου έως 3 Απριλίου Σεμινάρια και εκδηλώσεις προς τις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς για το ζήτημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων, τις επιπτώσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης του επικίνδυνου αυτού φαινομένου.
Το έγκλημα της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι απερίφραστα καταδικαστέο. Η γενικότερη εγρήγορση και η άμεση συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων που μπορούν να συμβάλουν ουσιωδώς, όπως έγινε υποδειγματικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική καταπολέμηση του θλιβερού αυτού φαινομένου.
Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην περιοχή σας, παρακαλούμε καλέστε άμεσα την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων: τηλ. 210 8227937 & 210 8228704 (καθημερινά 9:00-17:00) και 6947 610763 (24 ώρες).
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ρούλα Τρίγκου, Συντ. Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης – Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Τηλ.: 210 8227937 & 210 8228704 εσωτ.118
e-mail: rtrigou@ornithologiki.gr
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
{gallery}TOPIKA/PERTOYLI_DHLHTHRIASMENA_DOLOMATA_2015:::0:0{/gallery}