Ένα μοναδικό για την περιοχή μας μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών, επισκεφθήκαμε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου εμείς, οι μαθητές της β΄ γυμνασίου, με συνοδούς καθηγητές τους κα Καραβασίλη Εύη, κ. Νίκο Παπαϊωάννου και κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου.
Το μουσείο περιέχει δύο βασικές συλλογές. Η πρώτη περιλαμβάνει μία μεγάλη συλλογή ταριχευμένων πτηνών και ζώων που ζουν κυρίως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες ηπείρους. Ορισμένα απ’ αυτά είναι σπάνια, άλλα κινδυνεύουν με αφανισμό και προστατεύονται, ενώ κάποια έχουν ήδη εξαφανιστεί. Ο υπεύθυνος του μουσείου μας τόνισε ότι η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης καθίσταται ένας από τους πιο πλούσιους σε βιοποικιλότητα τόπους. Μάλιστα από τα 475 είδη πουλιών που υπολογίζεται ότι ζουν στην Ευρώπη, τα 436 είδη ευδοκιμούν στην Ελλάδα, είτε την διασχίζουν κατά την αποδημία τους. Ακόμη, μας πληροφόρησε σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πολλά είδη πουλιών και ζώων σήμερα και ως εκ τούτου ευαισθητοποιηθήκαμε ως προς την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και των όντων που υπάρχουν σ’ αυτό.
Η δεύτερη συλλογή περιλαμβάνει πλήθος μανιταριών, η οποία μάλιστα μεγαλώνει συνεχώς, διότι τα είδη των μανιταριών είναι χιλιάδες. Περπατώντας σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που προσομοιώνει το πραγματικό περιβάλλον είχαμε την ευκαιρία να συλλέξουμε πληροφορίες και να γνωρίσουμε ένα προς ένα τα μανιτάρια.
Ο υπεύθυνος του μουσείου μας τόνισε, απαντώντας σε δικές μας ερωτήσεις, πως όλα τα εκθέματα θηλαστικών και πτηνών προέρχονται από ήδη νεκρά πτηνά και θηλαστικά ζώα από διάφορους ζωολογικούς κήπους καθώς και ότι τα μανιτάρια είναι γλυπτά, που κατασκευάζονται ένα-ένα πολύ προσεκτικά και διατηρούν απόλυτη ομοιότητα χρώματος και μεγέθους με αυτά που βρίσκονται στη φύση. Τέλος, ιδιαίτερα εντύπωση μας έκαναν οι προσομοιώσεις του περιβάλλοντος διαβίωσης των ζώων και των μανιταριών, όπου είναι τοποθετημένα τα εκθέματα καθώς και τα έργα του πατρινού Κώστα Βασιλακόπουλου, μέλους των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, με τα μανιτάρια ως αποκλειστικούς πρωταγωνιστές της θεματολογίας όλων των έργων του. Ήταν μία καταπληκτική εμπειρία για όλους μας τόσο η επαφή με τα εκθέματα του μουσείου όσο και με τον υπεύθυνο της περιήγησής μας σ’ αυτό, που με διάθεση έλυνε κάθε μας απορία.
Ελένη Κορκή, Μαθήτρια της β΄ γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!