Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε την αγαπημένη συγγραφέα Ελένη Δικαίου και να συζητήσουμε μαζί της σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Σχολείο μας σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Παπαγιάννη» στην αίθουσα του Δίδυμου Οθωμανικού λουτρού στο Μουσείο «Τσιτσάνη».
Αρχικά, η βραδιά ξεκίνησε με την παρουσίαση από την φιλόλογό μας κα Καραβασίλη ενός σύντομου βιογραφικού της συγγραφέως με τις διακρίσεις που έλαβαν τα βιβλία της. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο μυθιστορήματα ενηλικίωσης «Ο άνεμος στα μαλλιά της» και «Φόντο σε διπλό καθρέφτη», τα οποία είχαμε διαβάσει εμείς οι μαθητές και οι μαθήτριες της γ΄ γυμνασίου στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας στο μάθημα της λογοτεχνίας. Και τα δύο έχουν σημείο αναφοράς τη σύγχρονη εποχή, μια εποχή της οικονομικής κρίσης, όπου οι σχέσεις των προσώπων είναι εύθραυστες και βαθιά επηρεασμένες από αυτή. Έπειτα, η βιβλιοπαρουσίαση συνεχίστηκε με την ανάγνωση κάποιων αποσπασμάτων και εργασιών που είχαμε κάνει πάνω στα πρόσωπα και τα θέματα που αντλήσαμε από τα βιβλία της. Στη συνέχεια, η ίδια η συγγραφέας έδωσε έμφαση σε ένα βασικό θέμα που κυριαρχεί και στα δύο βιβλία της, τον ρόλο της μητέρας σε κάθε οικογένεια. Τόνισε από την μια πόσο τεράστια σημασία έχει η θετική συμπεριφορά της στην καθημερινή ζωή των παιδιών και από την άλλη πως η λανθασμένη στάση προς αυτά μπορεί να έχει κακή επίδραση, στην ψυχολογία και την προσωπικότητά τους. Πιο αναλυτικά για τον ρόλο της μητέρας μίλησε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, κα Καμπαγιάννη- Ζησοπούλου Έφη. Τέλος, η Ελένη Δικαίου έκανε μία μικρή αναφορά σε δύο βιβλία της που σχετίζονται με τη Μικρασιατική καταστροφή «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» και «Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης», τα οποία περιέχουν ρεαλιστικά και προσωπικά της βιώματα, καθώς η οικογένειά της κατάγεται από τη Μικρά Ασία.
Ευχαριστούμε θερμά τη συγγραφέα Ελένη Δικαίου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση αυτή, κάνοντας την ξεχωριστή, αφού κατάφερε μέσω του λόγου της να προβληματίσει και να βάλει σε σκέψεις όχι μόνο εμάς τα παιδιά, στα οποία αναφέρονται κυρίως τα περισσότερα βιβλία της, αλλά και τους ίδιους τους γονείς μας.
Σύνθια Τσόγκα,
μαθήτρια της γ΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»