Το γνήσιο και αυθεντικό τοπίο, η δύσκολη προσέγγιση και η ζεστασιά των κατοίκων αυτής της γης που δέθηκαν αρμονικά με το φυσικό τους περιβάλλον κατάφεραν να κρατήσουν αναλλοίωτες τις παραδόσεις τους για αιώνες. Η κυριαρχία των βουνών είναι γνωστή. Ο αγώνας άνισος. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών προσάρμοσαν τον τρόπο ζωής τους διατηρώντας για αιώνες αναλλοίωτο το περιβάλλον. Έτσι είναι γνωστό πως είναι από τις πιο παρθένες περιοχές της Ελλάδας. Αναφέραμε και παλαιότερα πως σωστά η UNESCO χαρακτήρισε τα Άγραφα ως μια από τις πέντε πρώτες περιοχές του πλανήτη μας σε καθαρότητα περιβάλλοντος.
Τα Άγραφα αποτελούνται από τρία ορεινά συγκροτήματα . Το βόρειο τμήμα με την ψηλότερη την Καράβα (2184 m) τα δυτικά Άγραφα που περιλαμβάνουν το Ντελιδήμι με (2163 m) και τη Φτέρη με (2126 m) και τέλος το ανατολικό τμήμα τους το αποτελούν τα πιο γνωστά Μπορλέρο, Σβόνη και Κόψη και άλλα μικρότερα σε υψόμετρο.
Εκεί στα Ανατολικά Άγραφα βρεθήκαμε στις γνωστές κορυφές Παπαδημήτρη και Πουλί (όνομα και πράγμα και για τις δύο κορυφές). Η μία κοντά στην άλλη στην ίδια ράχη ξεκινούν χαρακτηριστικά από την ανατολική πλαγιά της Σβόνης. Ανάμεσα στα ριζά περνά ο κεντρικός χωματόδρομος που ξεκινά από τα Καρδιτσιώτικα χωριά διασχίζοντας ανάμεσα τις πανύψηλες Αγραφιώτικες κορυφές ενώνοντας τα Αγραφιώτικα χωριά. Από κει πάνω σ΄ αυτές τις ράχες ξεκινήσαμε την ανάβασή μας πρώτα προς την μακρύτερη και ψηλότερη κορυφή του Παπαδημήτρη. Η διαδρομή εξελίχθηκε πάνω σε μικρά, άνισα ανεβοκατεβάσματα μέχρι να καταλήξουμε στα 1930 m της κορυφής του Παπαδημήτρη μετά από δυο ολόκληρες ώρες.
Από κει, στην άκρη των Αγράφων, η θέα προς τα Ευρυτανικά βουνά είναι ανεπανάληπτη. Ο Ταυρωπός ξεκινά από την λίμνη Πλαστήρα και διαβαίνει κοντά στο Βελούχι για να καταλήξει νότια, στην λίμνη των Κρεμαστών.
Η σύντομη ξεκούρασή μας στην κορυφή με την βαριά συννεφιά να κλείνει τον ορίζοντα μας αναγκάζει να ξεκινήσουμε για την επιστροφή. Περνώντας τώρα από την δεύτερη μικρότερη κορυφή, το Πουλί, με υψόμετρο (1846 m). Η μορφή του πάνω στη μακρινή ράχη μοιάζει χαρακτηριστικά σαν ένα πουλί. Το ανεβήκαμε από την ανατολική πλαγιά με τη δύσκολη και απότομη ανάβασή του φτάνοντας στην κορυφή του και δίπλα στο τριγωνομετρικό ξεκουραστήκαμε για λίγο. Τέλος κατευθυνθήκαμε δυτικά μέσα από στενό πέρασμα για να βρεθούμε και πάλι πάνω στην κορυφογραμμή κατευθυνόμενοι στον δρόμο της επιστροφής.
Τα νέα του Συλλόγου
Την Κυριακή 28/6 είναι προγραμματισμένη η 2η κοινή Θεσσαλική πορεία που αυτή τη φορά διοργανώνει ο ΕΟΣ Βόλου. Στόχος η Όθρυ και το Γερακοβούνι. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται σαν εύκολη.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας μπορείτε να πάρετε κάθε Παρασκευή στα γραφεία του Συλλόγου – Ομήρου 5 (κάτω από το ΚΑΠΗ) ή στο τηλέφωνο 24310 72077.