Ρεαλισμός για την ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος, είναι το συμπέρασμα της μακράς σε διάρκεια και μέγιστης σε εύρος συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων με αφορμή τις ανεμογεννήτριες. Το βράδυ της Τρίτης 7 Ιουλίου 2020 επί σχεδόν 4 ώρες τα μέλη του Σώματος συζήτησαν εκτενέστατα και με πλήθος λεπτομερειών και στοιχείων, το ζήτημα συνολικά της παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας. Αφορμή, το θέμα ημερήσιας διάταξης για «Συζήτηση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Ασπροπόταμο».
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου έθεσε το βασικό ζήτημα: να εξεταστεί σοβαρά το ζήτημα της ενέργειας στη χώρα, χωρίς αυτό να μένει μόνο στην περιοχή του νομού Τρικάλων.
Με στοιχεία και δεδομένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη WWF, σχετικά με την πραγματικότητα για τις πηγές ενέργειας (λιγνίτης, φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά), ο κ. Παπαστεργίου έθεσε δύο βασικά ζητήματα:
1. Επί της ουσίας συζήτηση για την παραγωγή ενέργειας στη χώρα
2. Προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Τρικκαίων παρουσίασε τα στοιχεία για εξάρτηση της χώρας κυρίως στο φυσικό αέριο, για τις καταστροφές στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων από τον λιγνίτη, για τα θέματα αποθήκευσης ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες.
Τόνισε ότι
– τάσσεται αναφανδόν υπέρ των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται το φυσικό αέριο)
– χρειάζονται λύσεις για ευστάθεια δικτύου και για φυσική αποθήκευση ενέργειας
– απαιτείται προσεκτική εξέταση των χώρων κατασκευής ανεμογεννητριών
– τάχθηκε αρνητικά στο ενδεχόμενο κατασκευής ανεμογεννητριών σε «παρθένα βουνά που διατηρούν την ομορφιά τους» χωρίς διανοιγμένους δρόμους: «όπου δεν έχουν διανοιγεί δρόμοι, είναι μονόδρομος να μην τοποθετηθούν», τόνισε.
Ο κ. Παπαστεργίου ζήτησε, στην «εξίσωση» για τη χρήση ΑΠΕ, τις ανεμογεννήτριες στον Ασπροπόταμο και την ενέργεια στη χώρα, να τεθούν θέματα, όπως:
– Να εξεταστεί σοβαρά η «επόμενη ημέρα»
– Να επιμείνουμε για μορφές και νέους τρόπους αποθήκευσης ενέργειας
– Να δημιουργηθεί ειδικό χωροταξικό για ΑΠΕ, που θα λαμβάνει υπ όψη και τα σημεία στα οποία έχουν δοθεί άδειες
– Τα συνοδά έργα να μην καταστρέφουν το ανάγλυφο και περιοχές φυσικού κάλλους.
Ταυτοχρόνως, στην πρότασή του για το αποτέλεσμα της συζήτησης στο Σώμα, ζήτησε να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα συγκεράσει όλα τα δεδομένα και τις απόψεις, θέτοντας την αναγκαιότητα και της λειτουργίας του φράγματος Μεσοχώρας. Διευκρίνισε ότι το εν λόγω ψήφισμα απλώς θα εκφράζει άποψη, αφού το Σώμα αποφασίζει μόνο για τον Δήμο και τους κατοίκους του.
Και δήλωσε χαρακτηριστικά: «δεν είναι (το όλο θέμα) άσπρο – μαύρο, 0 ή 350 ανεμογεννήτριες», αλλά «κάθε περίπτωση να τη δούμε συγκεκριμένα», για «να μην απορρίπτουμε την αιολική ενέργεια συλλήβδην». Και τούτο, καθώς «εκτός από την άρνηση, (πρέπει) να απαντήσουμε και στο τι είμαστε θετικοί και πώς σκεφτόμαστε να λύσουμε το ενεργειακό ισοζύγιο και ζήτημα της χώρας για επόμενα χρόνια».
Στη συζήτηση η παράταξη «Μαζί για τα Τρίκαλα» διατύπωσε σχέδιο ψηφίσματος και τελικά, υιοθετήθηκε η πρόταση του Δήμαρχου, για συγκρότηση επιτροπής που θα καταλήξει σε σύνταξη ψηφίσματος, το οποίο θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.
Στα της συζήτησης γενικότερα, οι επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωπος του «Δικτύου φορέων και πολιτών για τη προστασία του Ασπροποτάμου», έθεσαν πλήθος ζητημάτων: τεχνικά, περιβαλλοντικά, ισοζυγίου ενέργειας, αποτελεσμάτων στη δημόσια υγεία, στην καθημερινότητα των πολτιών, διαχείρισης και ιδιοκτησίας των ΑΠΕ, περιοχών NATURA, προτάσεις και σκέψεις, με στοιχεία και δεδομένα από πλούσια βιβλιογραφία.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!