Πιο ταιριαστή ονομασία από αυτή δεν θα μπορούσε να δοθεί σε τούτο τον τόπο. Ξεκινώντας από τα νότια του νομού Τρικάλων, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του νομού Καρδίτσας και φτάνει ως την Ευρυτανία. Πυκνό δίκτυο στενών φαραγγιών και πλήθος ψηλών, απόκρημνων κορυφών αποκόπτουν την ευρύτατη γεωγραφική ενότητα από τον υπόλοιπο κόσμο επιβάλλοντας ιδιαίτερες κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες.
Άγραφα. Με την έννοια του άγνωστου, του ανεξερεύνητου, του τελευταίου παραδείσου για τους ταξιδευτές. Και βέβαια άγραφα αφού δεν γνωρίζουμε ακριβώς το ύψος των κορυφών, το πλήθος των κατοίκων, το δίκτυο των χωματόδρομων και των μονοπατιών, τον αριθμό και τη θέση των πηγών και άλλα ζωτικής σημασίας στοιχεία. Σήμερα που όλα τα σύνορα έχουν πέσει και οι μύθοι έχουν καταρριφτεί, εδώ το άγνωστο καραδοκεί.
Άγραφα λοιπόν στο πρόγραμμά μας και αφήνοντας πίσω την ειδυλλιακή εικόνα της λίμνης του Μέγδοβα και των χαμογελαστών χωριών, τρυπώνουμε στην καρδιά τους από το πέρασμα του Καρβασαρά ακολουθώντας τον πρόσφατα ανοιγμένο ασφαλτόδρομο που οδηγεί στα Βραγγιανά και από εκεί στη χαράδρα του Αγραφιώτη.
Το τοπίο όλο και αγριεύει, οι κορυφές τρυπούν τα σύννεφα, δάση πυκνά ισορροπούν στις απόκρημνες πλαγιές, ο τραχύς ασβεστόλιθος σαν φίδι συστρέφεται στα πρανή του δρόμου, βράχια και πέτρες αποκόπτονται τροφοδοτώντας λίθινα ποτάμια.
Λίγο πιο πάνω ο δρόμος είναι κλειστός από κορμούς που έσυραν οι ξυλοκόποι μέχρι εδώ. Εργάτες τεμαχίζουν τα τεράστια δέντρα και η αρπάγη του γερανού τα στοιβάζει στην άκρη του δρόμου.
Ένα κοπάδι κατσικιών παραμερίζει στο πέρασμά μας. Απτόητος ο τράγος – αρχηγός με χωμένη τη μουσούδα του στο στόμιο της βρύσης πίνει αχόρταγα απο το λιγοστό, το σπάνιο νερό των ορεινών πηγών.
Στο ψηλότερο σημείο του δρόμου, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου αφήνουμε τα αυτοκίνητα και πεζοπορούμε στον χωματόδρομο που ανηφορίζει ανάμεσα στις κορυφές Μπορλέρο και στην Πλάκα, έχοντας σαν στόχο τη δεύτερη. Περνάμε δίπλα από το μαντρί με τα άγρια τσοπανόσκυλα ψάχνοντας το ομαλότερο πέρασμα για την κορυφή. Από την ανατολική πλευρά, ανηφορίζουμε δίπλα στον χαλιά μέχρι τη ράχη στη βάση της κορυφής.
Η Πλάκα. Πως αλλιώς θα μπορούσε να ονομάζεται αυτός ο κατακόρυφος μακρόστενος όγκος; Έτσι και τα ονόματα των γύρω κορυφών αντλούν από το σχήμα τους: Φλυτζάνι, Καταραχιάς και Πέντε Πύργοι. Μόνον αυτό το Μπορλέρο δεν ξέρουμε τι θα πει και από που προέρχεται το περίεργο όνομά του.
Στο βάθος τα νερά της λίμνης που σήμερα έχουν ένα έξοχα γαλανό χρώμα. Τόσο ήμερο που γαληνεύει όλη η άγρια φύση των Αγράφων.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Το Σαββατοκύριακο 16-17/9 θα ανεβούμε στις κορυφές Χότζας (υψ. 2589 μ) και Πύργος Γρίβα υψ. 2324 μ.) του Ολύμπου ξεκινώντας από τις Βρυσοπούλες (ΚΕΟΑΧ). Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας -Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.