Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η 52η Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ, με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο επανεκλέχτηκε πανηγυρικά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων, Βαγγέλης Αγγελάκης.
Ο κ. Αγγελάκης εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ από το 2008, κάτι που δείχνει ότι οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών ολόκληρης της χώρας αναγνωρίζουν στον πρόσωπό του έναν αξιόλογο συνδικαλιστή, που αγωνίζεται για τη λύση των προβλημάτων του κλάδου όλα αυτά τα χρόνια.
Και φυσικά, ο κ. Αγγελάκης απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του επαγγελματιών των Τρικάλων, που έχουν κάνει το όνομά του συνώνυμο των αγώνων τους για αποτελεσματικότερη διεκδίκηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
Με αφορμή την επανεκλογή του στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Αγγελάκης παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στα «Μετέωρα», απαντώντας σε ερωτήματα για τα προβλήματα των επαγγελματιών και για τις αλλεπάλληλες κρίσεις που ταλανίζουν τη χώρα μας και όλο τον κόσμο, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει τα τελευταία χρόνια η ΓΣΕΒΕΕ στην προώθηση και επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε Αγγελάκη, πώς αισθάνεστε μετά από την πρόσφατη επανεκλογή σας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ;
Ήταν μεγάλη η αποδοχή των συναδέλφων προς το πρόσωπό μου σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, της πανδημίας και της ακρίβειας και αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα. Τεράστια είναι και η αποδοχή της παράταξης του Γιώργου Καββαθά, που «άγγιξε» σε ποσοστό το 60% και κατέλαβε 30 έδρες στις τελευταίες εκλογές, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Αισθάνομαι υπέροχα που εκλέγομαι όλα αυτά τα χρόνια από συναδέλφους από όλη τη χώρα, που αντιπροσωπεύουν 90 ομοσπονδίες και είναι εκπρόσωποι 170.00 επαγγελματο-βιοτεχνών που μας στέλνουν στη ΓΣΕΒΕΕ για να τους εκπροσωπούμε, και αυτό αποτελεί μεγάλη ευθύνη για εμάς.
Στη ΓΣΕΒΒΕ σάς έχουν στείλει οι φορείς του νομού μας που σας τιμούν εδώ και 25 χρόνια με την ψήφο και σας εμπιστεύονται τα ηνία της Ομοσπονδίας ΕΒΕ. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Όλα αυτά τα χρόνια με ψηφίζουν να διοικήσω την τοπική ομοσπονδία και να τους εκπροσωπήσω στη ΓΣΕΒΕΕ. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα και τους συναδέλφους μου. Προσπαθούμε να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη αυτή, παραμένοντας πάντα δίπλα τους για κλαδικά θέματα και θέματα διοίκησης.
Από τότε που ξεκινήσατε μέχρι σήμερα πώς βλέπετε την πορεία των προβλημάτων μέσα στον χρόνο και πόσο έχει μπορέσει να βοηθήσει στην επίλυσή του ο κορυφαίος ίσως συνδικαλιστικός φορέας της χώρας μας, η ΓΣΕΒΕΕ;
Πριν από 20 χρόνια οι συνδικαλιστές έβαζαν αιτήματα που δεν ήταν τις περισσότερες φορές αιτιολογημένα. Από το 2010, την εποχή της κρίσης, και μετά η ΓΣΕΒΕΕ δημιούργησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων, που είναι στελεχωμένο με άριστους επιστήμονες. Εμείς ως Διοίκηση δίνουμε την κατεύθυνση των αιτημάτων μας και οι επιστημονικοί συνεργάτες μας επεξεργάζονται το κόστος και τη ρεαλιστική εφαρμογή τους. Οι εξαμηνιαίες έρευνες που διεξάγονται μέσω των συναδέλφων μας είναι τεράστιο εργαλείο, και την αποτελεσματικότητά τους βεβαιώνει ο ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ΕΛΣΤΑΤ και τα υπουργεία, που χρησιμοποιούν τις έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ τα χρόνια της κρίσης ως την πλέον αξιόπιστη πηγή πληροφοριών. Η προσπάθεια του Γιώργου Καββαθά ήταν προς την κατεύθυνση όλα τα αιτήματα να είναι βγαλμένα από την εμπειρία των συναδέλφων, και με την απαραίτητη αιτιολόγηση και ανάλυση να προωθούνται προς επίλυση από την κυβέρνηση. Άρα λοιπόν η εκάστοτε κυβέρνηση, αν θέλει να δώσει λύση στα προβλήματα που αφορούν στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πρέπει να υλοποιήσει τα αιτήματα που είναι βγαλμένα μέσα από τη ρεαλιστική ανάλυση που της δίνουμε. Ο ρόλος της ΓΣΕΒΕΕ είναι σημαντικός, παρεμβατικός. Η ΓΣΕΒΕΕ αναδείχθηκε τα χρόνια της προεδρίας του κ. Καββαθά ως ο μοναδικός συνδικαλιστικός φορέας που ήταν όρθιος, διεκδικητικός και πέτυχε πολλά για τη στήριξη των συναδέλφων. Από την κυβέρνηση ζητούμε πολλά περισσότερα, ιδιαίτερα τώρα με την ενεργειακή κρίση και την αισχροκέρδεια από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ θα συνεχίσει να είναι έντονα διεκδικητική και παρεμβατική για να πείσουμε όσους μας κυβερνούν ότι, ικανοποιώντας τα αιτήματά μας, στοχεύουμε στη διάσωση της πραγματικής οικονομίας που είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι σε όλη τη χώρα, οι οποίοι δίνουν θέσεις εργασίας και έσοδα προς το κράτος με τη φορολογητέα ύλη και τον ΦΠΑ, και ανάπτυξη με τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ.
Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά από το 2013 έως σήμερα και πόσο έχει συμβάλλει ο ίδιος στην προώθηση των προβλημάτων των συναδέλφων σας;
Ξεκινήσαμε μαζί ως αντιπρόεδροι στη διοίκηση του Δημήτρη Ασημακόπουλου. Ο Γιώργος πήρε τη σκυτάλη από έναν εξαιρετικό άνθρωπο και πρόεδρο. Αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, άνοιξε την παράταξη σε όλους τους συναδέλφους, ήταν κοντά στα προβλήματα σε όλη την επικράτεια από το Σουφλί μέχρι την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι το ανατολικό Αιγαίο. Η διοίκηση, οι συνάδελφοι και ο Γιώργος Καββαθάς όλα αυτά τα χρόνια ως ΓΣΕΒΕΕ πετύχαμε, ιδιαίτερα μέσα στα χρόνια της πανδημίας, πολύ καίριες παρεμβάσεις προς όφελος των συναδέλφων. Για παράδειγμα, οι ΚΑΔ που μπήκαν για την ενίσχυση των 800 ευρώ και της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά τη πανδημία ήταν προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ. Η επιστρεπτέα ήταν πρόταση-αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ. Το μεγάλο πρόγραμμα των 230 εκ. ευρώ στην εστίαση ήταν πρόταση του κ. Καββαθά και της ΓΣΕΒΕΕ. Δεκάδες παρεμβάσεις, κατοχύρωση και απεικόνιση πολλών επαγγελμάτων, για να μην έχουν προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις στα υπουργεία, δημιουργία κλάστερς, επιμόρφωση χιλιάδων συναδέλφων μέσα από το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ με πολύ χαμηλό έως καθόλου κόστος, παρέμβαση προς τις περιφέρειες για αλλαγή του τρόπου επιδότησης του προγράμματος Ανάσα, παρέμβαση στην ΚΕΔ και σε όλους τους δήμους για μείωση του κόστους τραπεζοκαθισμάτων και δημοτικών τελών, αποτελούν ενδεικτικά επιτυχίες της ΓΣΕΒΕΕ.
Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο επαγγελματίας;
Κυρίαρχα προβλήματα είναι πλέον η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια. Η αύξηση στην Ενέργεια έχει εκτινάξει το κόστος παραγωγής, της εμπορίας και της διανομής σε τεράστιο ύψος. Οι επιχειρήσεις, μικρές και πολύ μικρές, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Από την Κυβέρνηση και από τον συντοπίτη μας Υπουργό, Κώστα Σκρέκα, έχει ανακοινωθεί μία σειρά μέτρων για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει;
Οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και καύσιμα είναι καλές, αλλά πολύ πρόσκαιρες και δεν δίνουν λύση. Η απάντηση είναι μία πανευρωπαϊκή απόφαση, όπως ζητά και ο Υπουργός μας ο κ. Σκρέκας, όπως ήταν το ταμείο ανάκαμψης στην πανδημία. Πρέπει να ενισχυθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με χρηματοδοτικά κονδύλια που θα δίνονται με όρους ενίσχυσης, όπως η επιστρεπτέα, και όχι με τραπεζικούς όρους, όπως ζητά ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με την πρόταση του οποίου από τις 750.000 επιχειρήσεις θα πληρούν τα κριτήρια μόνο οι 35.000! Ζητούμε να κατοχυρωθεί επαγγελματικός ακατάσχετος λογαριασμός, να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, να σταματήσουν οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας για όλους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, να γίνει κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της πανδημίας, κατά την οποία τα καταστήματα ήταν κλειστά με εντολή της κυβέρνησης, να υπάρχει δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να έχουν μειωμένο φόρο και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, και να ενισχυθεί η εργασία και όχι η ανεργία. Όλα τα αιτήματά μας έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδα της ΓΣΕΒΕΕ και τα έχουμε καταθέσει στα κόμματα παραμονές της έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Κλείνοντας θα ήθελα να μας πείτε αν πιστεύετε ότι το τέλος της ενεργειακής – οικονομικής κρίσης θα έρθει σύντομα ή αν η κρίση ήρθε για να μείνει και θα παγιωθεί σε κάποιο επίπεδο, καθώς και σε τι κατάσταση πιστεύετε ότι θα βρεθεί τους επόμενους μήνες ο επαγγελματίας.
Έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Δεν φαίνονται στο ορίζοντα απαντήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κωλυσιεργεί απίστευτα και τραγικά στη λήψη αποφάσεων. Συμφωνούμε με τον κ. Σκρέκα για ταμείο 80 δισ. και ακόμη περισσότερα. Πρέπει να θεσπιστεί σε Ευρώπη και Ελλάδα το πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και του αερίου. Να μην κερδοσκοπούν οι εταιρείες πάροχοι. Οι τιμές να βγαίνουν αναλογικά από την κάθε πηγή παραγωγής του και όχι μόνο από την τιμή του φυσικού αερίου, να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών, και να ληφθούν αποφάσεις που θα επιφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Θεωρώ ότι θα έχουμε μία κρίση μακράς διάρκειας, με αποτέλεσμα να δούμε πάλι νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και θέρμανση, επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αύξηση των λουκέτων και της ανεργίας και τραγικές καταστάσεις που δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν.