Στο θέμα του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis platani, μιας καταστρεπτικής ασθένειας που απειλεί τα πλατάνια της Ελλάδας αναφέρεται εκ νέου με ανακοίνωσή του ο Διευθυντής Δασών N. Tρικάλων κ. Χρήστος Αλεξ. Κουτσονάσιος, Δασολόγος με β’ βαθμό.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο εν λόγω μύκητας προσβάλλει και νεκρώνει δέντρα πλατάνου οιουδήποτε μεγέθους και ηλικίας και δυστυχώς εάν ένα δέντρο προσβληθεί από την ασθένεια είναι καταδικασμένο, διότι δεν υπάρχει τρόπος «ίασης».
Στην Ελλάδα το παθογόνο έχει νεκρώσει ακόμη και υπεραιωνόβια πλατάνια με ογκώδεις διαστάσεις.
Το παραπάνω πρόβλημα εμφανίσθηκε τελευταία (2012) στον Ν. Τρικάλων και συγκεκριμένα σε πλατανεώνα της περιοχής του Δημοσίου Δάσους Καστρακίου Καλαμπάκας. Το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Τρικάλων επιτυχώς με τη λήψη των απαραίτητων ενδεδειγμένων μέτρων.
Ως κυριότεροι παράγοντες διάδοσης του παθογόνου θεωρείται ο άνθρωπος.
Ο μύκητας είναι τραυματοπαράσιτο που εισβάλει από πληγές στο φλοιό του κορμού, των κλάδων και των ριζών του πλατάνου.
Επειδή το φαινόμενο κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό, με κίνδυνο εξάπλωσης της προσβολής και επειδή η εξάπλωσή της γίνεται κυρίως με μηχανήματα εκσκαφής που χρησιμοποιούνται σε περιοχές με προσβολές, αλλά και με μολυσμένα εργαλεία, όπως αλυσοπρίονα, πριόνια, τσεκούρια κ.τ.λ., η Διεύθυνση Δασών ενημερώνει για τα παρακάτω:
Για προληπτικούς λόγους, κατά την εκτέλεση δημοσίων έργων, αλλά και στις περιπτώσεις εργασιών καθαρισμού, κλάδευσης και υλοτομίας δέντρων πλατάνου κατά μήκος των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να ενημερώνονται οι εργολήπτες των παραπάνω έργων ώστε τα σκαπτικά μηχανήματα και εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με προσβεβλημένα πλατάνια θα πρέπει προηγουμένως να πλένονται και να απολυμαίνονται με επιμέλεια, ώστε να αντιμετωπιστεί η περεταίρω εξάπλωση της ασθένειας. Τονίζουμε, ότι η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά εάν διαπιστωθεί στα πρώτα στάδια της προσβολής.
Για οιανδήποτε άλλη πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στις δασικές υπηρεσίες του Νομού και να μας ενημερώνετε σε περίπτωση που υπάρχει υποψία προσβολής από την ασθένεια, όπως νεκρά ή ημίξηρα δέντρα πλατάνου.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!