«Να στοχεύσουμε διαφορετικά και να δράσουμε συνδυαστικά για να φέρουμε την ανάπτυξη». Με αυτή τη φράση ο Δήμαρχος Τρικκαίων περιέγραψε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε συνέδρους – ομιλητές από άλλες τρεις πόλεις της ΕΕ, τον τρόπο με τον οποίο τα Τρίκαλα βιώνουν τη πραγματικότητα και οδεύουν στη νέα εποχή. Καλεσμένος της Επιτροπής Αξιολόγησης Επιστημονικών και Τεχνολογικών Επιλογών (Science and Technology Options Assessment) ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου συνομίλησε με τους εκπροσώπους της ιταλικής Ούντινε, της ολλανδικής Ντελφτ και της βρετανικής Μπρίστολ για το κατά πόσο μπορούμε να φτάσουμε στη αειφορία και σε βιώσιμες λύσεις για τις πόλεις του μέλλοντος (Transition towards sustainable and liveable urban futures, όπως ήταν στα αγγλικά το θέμα της παρέμβασης).
Ο κ. Παπαστεργίου στάθηκε σε τρία ζητήματα:
1. Η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά:
«Αλλες προτεραιότητες είχα στο μυαλό μου ακριβώς έναν χρόνο πριν – όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση του Δήμου – και άλλες σήμερα. Σήμερα, οι δομές καταπολέμησης της φτώχειας είναι στην πρώτη θέση, αφού τα κοινωνικά περιθώρια στενεύουν. Λοιπές υποδομές και υπηρεσίες περνούν σε δεύτερη μοίρα», τόνισε.
2. Εν τούτοις, τα Τρίκαλα διαθέτουν δεκάχρονη εμπειρία σε νέους τρόπους έρευνας και δημιουργίας για την ανάπτυξη:
«Τα τελευταία 10 χρόνια τα Τρίκαλα έκαναν ένα μεγάλο άνοιγμα στη τεχνολογία και την καινοτομία, μέσω της Δημοτικής επιχείρησης eTrikala ΑΕ.
Στήσαμε ασύρματες ευρυζωνικές υποδομές – την εποχή που η ευρυζωνικότητα ήταν κάτι άγνωστο στη χώρα μου,
Αναπτύξαμε υποδομές ευφυών μεταφορών
Αποτελέσαμε «πόλη πιλότο» για εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας».
3. Οπότε απαιτείται η αναμόρφωση της βασικής επιλογής:
«Αν, όμως, σχεδιάζουμε τις πόλεις μας και τις ζωές μας σε έναν κοινό Ευρωπαϊκό αύριο, τότε πρέπει να στοχεύσουμε διαφορετικά για να φέρουμε ανάπτυξη. Να στοχεύσουμε διαφορετικά και να δράσουμε συνδυαστικά».
Ετσι, ο Δήμαρχος Τρικκαίων, παρουσιάζοντας τα θετικά πρόσημα του νομού και του Δήμου (Μετέωρα, Μύλος των Ξωτικών) και σε συνδυασμό με την εμποριή και αγροτική δραστηριότητα, αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο εγχείρημα που υλοποιείται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, προς όφελος των μετακινήσεων των πολιτών: το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό. Και, όπως επεσήμανε, «Το πρόβλημα, αλλά και η ομορφιά του εγχειρήματος, δεν είναι μόνο τεχνολογική. Είναι κυρίως κοινωνική, αφού ζητούμενο είναι επίσης η τοπική κοινωνία να δεχτεί τις αλλαγές που έφερε το λεωφορείο στη ζωή τους».
Αλλά, τόνισε, «η τεχνολογία μάς πάει ένα βήμα παραπέρα. Το Λεωφορείο, μαζί με υποδομές αισθητήρων για την ατμοσφαιρική, ηλεκτρομαγνητική και ηχητική ρύπανση, τη μετατροπή του λεωφορειόδρομου σε ποδηλατόδρομο, αλλά και την εναλλακτική, καθαρή μορφή μετακίνησης μπορούν να αποτελέσουν τα πιο απλά παραδείγματα. Παραδείγματα, για το πώς η τεχνολογία μπορεί απλά και χωρίς πολλά έξοδα να μας οδηγήσει σε μία νέα, σύγχρονη, ανθεκτική πόλη. Μια πόλη που νοιάζεται για τους πολίτες της και η οποία δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης».
Φαίνεται, λοιπόν, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, πώς «αυτές οι μικρές αλλά διακριτές ευκαιρίες ανάπτυξης σε πόλεις και χώρες σαν τις δικές μας, είναι εξαιρετικά χρήσιμες». Και γιατί, πλέον, χρειαζόμαστε τη συνδυαστική δράση με τη νέα, διαφορετική στόχευση.
Από το γραφείο Τύπου του Δ. Τρικκαίων
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!