Άγραφα. Η νοτιότερη απόληξη της Πίνδου που η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της ευνόησε τη δημιουργία ανθρώπινων κοινοτήτων με ξεχωριστή φυσιογνωμία και ιστορία. Ένας τόπος εντυπωσιακός στην αγριάδα του από την οποία δεν έχασε τίποτα στο πέρασμα του χρόνου, αφού εδώ ο άνθρωπος νικήθηκε στην αναμέτρηση του με τη φύση. Περιοχή άγρια και απρόσιτη το χειμώνα, γαληνεύει κάπως στις αρχές του καλοκαιριού που στα μέρη αυτά ισοδυναμεί με άνοιξη.
Άγραφα. Τόπος ιδιαίτερα αγαπητός και οικείος (όσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λέξη) στα μέλη του συλλόγου μας γεγονός που δηλώνει το πλήθος των αναβάσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας στις αμέτρητες κορυφές του.
Τα Ανατολικά Άγραφα ήταν ο προορισμός μας και στόχος το Μπορλέρο (2017μ.) Η κορυφή επιβάλλεται με τον όγκο της πάνω από τα νερά της λίμνης του Μέγδοβα, νοτιότερα από το ψηλότερο Βουτσικάκι και δυτικότερα από τα νερά της λίμνης του Μέγδοβα.
Είναι ένας κώνος που έχει τη βάση του πάνω στον μεγάλου υψομέτρου χωματόδρομο που καταλήγει στο οροπέδιο της Νιάλας και από εκεί διακλαδίζεται σε κάθε χωριό και οικισμό των Αγράφων περνώντας κάτω από κορυφές και πάνω από γκρεμούς. Μην δοκιμάσετε να τον διαβείτε εποχούμενοι παρά μόνο αν έχετε διάθεση για περιπέτεια. Αντίθετα, ενδείκνυται για πολυήμερες διασχίσεις που θα σας βάλουν για τα καλά στην καρδιά των Αγράφων. Πρόκειται για εμπειρία ζωής.
Έχοντας πολλές φορές ανεβεί στην κορυφή από την πλευρά της λίμνης ξεκινώντας από τον οικισμό Ζυγογιαννέικα, διαλέξαμε αυτή τη φορά μια λιγότερο γνωστή διαδρομή, αυτή που ξεκινά από τον οικισμό Έλατος (υψ. 1200 μ.) πάνω από τον Καρβασαρά. Είναι ένα ευδιάκριτο μονοπάτι που διασχίζει πυκνό δάσος ελάτων στις υπώρειες του βουνού, ακολουθώντας παλιές στράτες της ορεινής κτηνοτροφίας.
Προφυλαγμένοι από τον ήλιο και τη ζέστη της ημέρας βαδίζουμε χαλαρά για μία περίπου ώρα μέχρι να βγούμε στη βάση της κορυφής. Απέναντί μας η πυκνοδασωμένη κορυφή Πετσαλούδα και οι φημισμένες «Πόρτες των Αγράφων». Νοερά ακολουθούμε τη διαδρομή άλλων εποχών με άλλους φίλους, άλλες εικόνες, άλλες εποχές. Όλα αλλάζουν, μόνο το τραχύ Αγραφιώτικο τοπίο παραμένει ίδιο.
Στρεφόμαστε δυτικά και ανηφορίζουμε. Για μια περίπου ώρα σκαρφαλώνουμε στον απογυμνωμένο κώνο, πότε πάνω σε λιθοσωρούς και πότε σε χορτάρι. Μέσα από τις πέτρες ένα μεγάλο κοπάδι πέρδικες πετάγεται τρομαγμένο, αιφνιδιάζοντάς μας. Ένα ζευγάρι αετών γυροπετά πάνω από τα κεφάλια μας και έπειτα απομακρύνεται νοτιότερα, κόντρα στο φως του ήλιου. Μέρος του κόσμου των Αγράφων, με σταθερή παρουσία στην περιοχή.
Φτάνουμε στο κολωνάκι της κορυφής μετά από 2.15’ ώρες συνολικής πορείας, έχοντας καλύψει μια υψομετρική διαφορά 817 μέτρων. Η θέα προς το κεντρικό τμήμα των Αγράφων είναι απαράμιλλη. Η Πλάκα, το Φλυτζάνι και ο Καταραχιάς, ότι πιο άγριο έχουν τα επιδείξουν τα Άγραφα είναι μπροστά μας.
Από εδώ επιλέγουμε να κατεβούμε, απότομα μέχρι τον χωματόδρομο. Πίσω μας, ένα σμήνος από κοράκια κόβει την κορφή στα δύο. Στη βάση της Πλάκας ένας άλλος χωματόδρομος μας οδηγεί στο διάσελο του Αγίου Νικολάου, όπου έχουμε αφήσει τα αυτοκίνητά μας ολοκληρώνοντας έτσι μια απολαυστική διαδρομή 7 χλμ γύρω από το Μπορλέρο.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.