Πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, μελών και συνεταίρων αλλά και πλήθος κόσμου τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της τράπεζας επί της οδού Κονδύλη 61-63 στα Τρίκαλα.
Τα εγκαίνια του νέου κτηρίου τέλεσε ο πρώην Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, ο οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής τράπεζας Θεσσαλίας.
Το νέο κτήριο θα στεγάσει τη Διοίκηση και το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας, και όπως είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Λάππας στην ομιλία του, το όραμα της Συνεταιριστικής τράπεζας ξεκίνησε από τα Τρίκαλα και εξαπλώθηκε σε όλη τη Θεσσαλία.
Επίσης, ο κ. Λάππας, παρουσιάζοντας τα οικονομικά δεδομένα της τράπεζας, ζήτησε …επιστροφή καταθέσεων και ευχαρίστησε ονομαστικά όσους συντέλεσαν στο να φτάσει η αποψινή στιγμή, κατά την οποία η Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας «κόντρα» στην οικονομική συγκυρία, συνεχίζει απτόητη να επενδύει στο μέλλον.
Η ομιλία του προέδρου του Δ.Σ. της Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Αναστασίου Λάππα
Κυρίες και κύριοι Συνεταίροι,
Έχω την τιμή να σας υποδεχθώ στο κτίριο διοίκησης της Τράπεζας μας και να μοιραστώ μαζί σας την χαρά όλων μας που επιτέλους ένα μεγάλο μας όνειρο έγινε πραγματικότητα.
Το κτήριο αυτό το περιμέναμε με προσμονή όλον αυτό τον καιρό γιατί το είχαμε μεγάλη ανάγκη. Γιατί μας προσφέρει τους ενοποιημένους χώρους στους οποίους θα λειτουργήσει η διοίκηση και οι κεντρικές υπηρεσίες μας, θα αποτελέσει δηλαδή το στρατηγείο στο οποίο θα καθοδηγείται το σήμερα και θα σχεδιάζεται το αύριο.
Αλλά πριν μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο σας καλώ να θυμηθούμε το χτες .
Να θυμηθούμε την πρωτοβουλία των επιχειρηματικών φορέων του νομού να ιδρύσουν το Μάιο του 1994 τον Πιστωτικό Αναπτυξιακό Συνεταιρισμό Τρικάλων με στόχο να μετατραπεί σε Συνεταιριστική Τράπεζα και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τόπου μας. Τους Φορείς αυτούς αλλά και τα Πρόσωπα προερχόμενα από τα διοικητικά συμβούλια αυτών που αποτέλεσαν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, θα τιμήσουμε σήμερα για τη συμβολή τους στην επιτυχία του εγχειρήματος.
Να θυμηθούμε τις αγωνιώδες προσπάθειες να πεισθεί η επιχειρηματική κοινότητα και η κοινωνία του Νομού Τρικάλων για την αξία του εγχειρήματος και τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Νομού. Προσπάθειες που οδήγησαν στη συγκέντρωση του απαραίτητου κεφαλαίου για τη λήψη της άδειας λειτουργίας ως Συνεταιριστική Τράπεζα Ν. Τρικάλων τον Δεκέμβριο του 1997.
Την έντονη προετοιμασία για την εγκατάσταση τραπεζικού προγράμματος και την εκπαίδευση του νέου προσωπικού στη τραπεζική λειτουργία για να αρχίσουμε την αποδοχή καταθέσεων και τη χορήγηση δανείων από τον Ιούνιο του 1998.
Τη σημαντική περίοδο 1998 – 2006 όπου πέρα από τη συνεχή ανάπτυξη μας στον Νομό Τρικάλων με τη δημιουργία 4 καταστημάτων, προετοιμαζόμασταν για το μεγάλο μας βήμα : το άνοιγμά μας σε όλη τη Θεσσαλία με τη λήψη της σχετικής άδειας σε περιφερειακό επίπεδο που έγινε τον Ιούλιο του 2007.
Και τέλος την εντυπωσιακή μας πορεία ως Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας όχι μόνο με την συνεχή ανάπτυξη των μεγεθών αλλά και τη μεγάλη μας ανθεκτικότητα στην περίοδο της κρίσης.
Σήμερα η Τράπεζά μας έχει 10 καταστήματα, 12 χιλιάδες συνεταίρους, 33 χιλιάδες ενεργούς πελάτες, πάνω από 150 εκατομμύρια καταθέσεις και ένα χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων που ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Απασχολεί 84 υπαλλήλους και μόνιμους συνεργάτες.
Σε αυτή την διαδρομή μείναμε πάντα πιστοί στο Όραμά μας, που είναι η ανάπτυξη μιας ισχυρής περιφερειακής και προοπτικά εθνικής Συνεταιριστικής Τράπεζας, που έχει στο κέντρο της δράσης της το συνεταίρο – πελάτη που δραστηριοποιείται ή κατάγεται από τη Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα διαθέτει ως Οργανισμός, αναπτυξιακή δυναμική, σύγχρονη λειτουργία, φιλική εξυπηρέτηση και υψηλή αποδοτικότητα.
Είχαμε ως Αποστολή την προώθηση της Συνεταιριστικής Πίστης, που γεννιέται από τη τοπική κοινωνία και πάντα εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντά της. Που αξιοποιεί τη τοπική αποταμίευση σε χορηγήσεις που στηρίζουν τη τοπική επιχειρηματικότητα, ενώ τα κέρδη επιστρέφουν ως μερίσματα και υπεραξίες στους ίδιους τους συνεταίρους – πελάτες.
Η επιχειρηματική μας δράση στηρίχθηκε σε Αξίες, όπως
• Πίστη στον τριπλό στόχο: της ενίσχυσης της τοπικής αποταμίευσης μέσω υψηλότερων καταθετικών επιτοκίων, της στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας κυρίως των μικρομεσαίων και της εξασφάλισης υψηλών αποδόσεων στους συνεταίρους.
• Φιλικότητα στην συνεργασία με τον πελάτη, δημιουργία αίσθησης οικειότητας της «δικής του» τράπεζας, άμεσες αποφάσεις από όλα τα εγκριτικά κλιμάκια, δυνατότητα επαφής με όλη την ιεραρχία της Τράπεζας, αμεσότητα στην εξυπηρέτηση.
• Εταιρική διακυβέρνηση υψηλού επιπέδου, αξιόπιστο σύστημα εσωτερικού ελέγχου, σεβασμός στους κανονισμούς λειτουργίας.
• Αξιοκρατικές προσλήψεις, συνεχής εκπαίδευση και αξιολόγηση του προσωπικού, αξιοποίηση κατά το δυνατόν του εσωτερικού δυναμικού στις θέσεις ευθύνης.
• Σεβασμός στις τραπεζικές διαδικασίες και το θεσμικό πλαίσιο που σχετίζεται με τη λειτουργία των τραπεζών .
• Διασφάλιση των χορηγήσεων, συναλλακτική συνέπεια, διαφάνεια και απλότητα στους όρους της συνεργασίας με τους πελάτες μας.
Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρηματικής λειτουργίας η Τράπεζα αντιλήφθηκε και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη όχι ως κόστος για την επιχείρηση ή πολυτέλεια, αλλά ως μια μακροπρόθεσμη στρατηγική επένδυση. Έχει αποδεχτεί τη συμβολή της ΕΚΕ στην αειφόρο ανάπτυξη και έχει ενσωματώσει στη στρατηγική της ποικίλες δράσεις που αφορούν την Εταιρική Διακυβέρνηση.
Με αυτές τις Αρχές και τις Δράσεις οικοδομήθηκε η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας. Μια συνεταιριστική επιχείρηση που είναι περήφανη όχι μόνο για τις οικονομικές της επιτυχίες αλλά για την υψηλή της αξιοπιστία στους συνεταίρους-πελάτες της, στους προμηθευτές -συνεργάτες της, στο προσωπικό της, στην τοπική κοινωνία και τις εποπτικές αρχές. Μια συνεταιριστική τράπεζα που τα καταφέρνει και στα δύσκολα και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Γιατί πλέον το περιβάλλον δραστηριοποίησης έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με το παρελθόν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην μεγάλη κρίση με τις μοναδικές αρνητικές της επιδράσεις, αλλά και στις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στον Τραπεζικό χώρο. Έχουμε πλέον ένα τελείως διαφορετικό τραπεζικό τοπίο με τέσσερις μόνο συστημικές τράπεζες, μία μεσαία και τις συνεταιριστικές τράπεζες μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο τραπεζικής λειτουργίας. Το θεσμικό πλαίσιο μέσω κανονισμών και οδηγιών και οι φορείς εποπτείας είτε άμεσα είτε έμμεσα έχουν ευρωπαϊκή και όχι εθνική αναφορά. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας καθορίζουν την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος .
Η Τράπεζά μας ανταπεξήλθε με επιτυχία στις προκλήσεις που έθεσε το περιβάλλον της οικονομικής κρίσης και των απαιτήσεων του θεσμικού πλαισίου. Ακόμη και μετά τα stress test και την εφαρμογή των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς που θέτουν αυστηρούς κανόνες στη λογιστική αποτύπωση των μεγεθών, οδηγώντας σε μεγάλες προβλέψεις απομειώσεων, η Τράπεζα μας κατόρθωσε να έχει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το όριο του 8%, χωρίς να έχει άμεση ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης για να τον διατηρήσει εντός των εποπτικών ορίων.
Από την άλλη πλευρά όμως βλέποντας το μέλλον – γιατί η κρίση δεν θα μείνει για πάντα- με τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης που μας δίνει η επιπλέον επέκταση στη Θεσσαλία και η συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε συγκέντρωση νέων κεφαλαίων που θα στηρίξουν εποπτικά και χρηματοδοτικά αυτή την πορεία.
Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας, με την επικράτηση τεσσάρων συστημικών τραπεζών και μίας μεσαίας τράπεζας, θα δώσει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στις συνεταιριστικές τράπεζες, αφού η ολιγοπωλιακή οργάνωση της χρηματοπιστωτικής αγοράς στην Ελλάδα οδηγεί μοιραία:
• Σε υψηλότερο κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις
• Σε δυσχέρεια πρόσβασης σε χρηματοδότηση ιδιαίτερα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού θα υπάρχει προτιμησιακή υποστήριξη των μεγάλων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ολιγοπωλιακής δομής και των υπολοίπων κλάδων της ελληνικής οικονομίας.
• Σε περιορισμένη λειτουργία των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού με εναρμόνιση πρακτικών μεταξύ των τραπεζών και προσπάθεια χειραγώγησης της χρηματοδοτικής και καταθετικής αγοράς
Για να επιτύχουμε τους στόχους μας λοιπόν θέλω να καλέσω
• Τους καταθέτες να επαναφέρουν τα χρήματά τους στο τραπεζικό σύστημα και ειδικά στην τράπεζά μας.
• Τους χορηγητικούς μας πελάτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες μας για να βρουν τον καλύτερο τρόπο αποπληρωμής των οφειλών τους,
• Τους αποταμιευτές να στηρίξουν κεφαλαιακά την τράπεζα όταν θα υπάρξει η διαδικασία της αύξησης του κεφαλαίου της
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας έδειξε τη χρησιμότητά της και στις καλές εποχές και στις άσχημες. Τήρησε με συνέπεια την αποστολή της στα πλαίσια της Συνεταιριστικής Πίστης, αυξάνοντας τις χρηματοδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης όταν ο συστημικός τραπεζικός χώρος είχε αρνητική πιστωτική επέκταση.
Όμως η παροχή χρησιμότητας δεν είναι απεριόριστη. Εξαρτάται από την εμπιστοσύνη και επακόλουθα από το ύψος των κεφαλαίων που της παρέχει η τοπική κοινωνία και μόνο αυτή, αφού βέβαια δεν υπάρχουν μεγαλοεπενδυτές και funds διαθέσιμα να επενδύσουν στην τράπεζα μας όπως συνέβη στις ιδιωτικές τράπεζες.
Επομένως πηγή των κεφαλαίων μας είναι οι ίδιοι οι πελάτες μας, είτε με τη μορφή των βραχυπρόθεσμων καταθέσεων, είτε με την μακροπρόθεσμη μορφή της συμμετοχής στο κεφάλαιο, για τη χρηματοδότηση των μακροχρόνιων επιλογών ανάπτυξης καθώς και για την διαμόρφωση των μεγεθών που καθορίζουν την εποπτική σταθερότητα της Τράπεζας, ενώ οι χορηγητηκοί πελάτες θα πρέπει να επιστρέφουν κανονικά τα ληφθέντα κεφάλαια για να γίνεται η παραγωγική τους αξιοποίηση μέσω της ανακύκλωσης.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλλαν στη δημιουργία και εξέλιξη της Τράπεζάς μας και δεν είναι σήμερα στο management ούτε στα τιμώμενα πρόσωπα
Τα μέλη που υπηρέτησαν στο Δ/Σ ήτοι με αλφαβητική σειρά:
ΑΛΕΞΗ ΑΝΔΡΕΑ
ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟ
ΚΑΤΣΙΑΦΛΙΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
ΚΟΥΤΣΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟ
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
ΜΠΕΚΟΥ – ΜΠΑΖΟΥΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΝΙΑ
ΝΙΤΣΑ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ
ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ
ΣΙΩΚΗ ΣΩΤΗΡΙΟ
Τους Γενικούς Διευθυντές
ΖΙΟΜΠΟΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟ
ΚΟΥΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ
ΠΑΠΑΘΕΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟ
Τους διευθυντές καταστημάτων,
ΓΙΑΝΝΟΥΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΓΙΟΥΤΣΑ ΑΡΓΥΡΗ
ΚΑΡΑΒΙΔΑ ΝΙΚΟΛΑΟ
ΜΗΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟ
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ
Τους συνεργάτες μας στη διαφήμιση και επικοινωνία κ. Κοριζή και Βιολαρή
τον σύμβουλο marketing και επικοινωνίας κ. Στέργιο Σούρλη για την ανιδιοτελή συμβολή του
το ανθρώπινο δυναμικό της Τράπεζας, τη διαφημιστική Unexpected, , τους Ορκωτούς Ελεγκτές, τους Νομικούς και Οικονομικούς Συμβούλους τους συνεργάτες μηχανικούς
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Τράπεζα μας, Διοίκηση και Υπηρεσιακά Στελέχη εργάζονται με όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία της αποστολής μας, που δεν είναι άλλη από τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, της τοπικής μικρομεσαίας επιχείρησης, του τοπικού αποταμιευτή. Με το καινούργιο κτίριο η εργασία αυτή θα γίνει ακόμα πιο παραγωγική και αποδοτική.
Η Τράπεζα μας είναι ΕΔΩ, ΙΣΧΥΡΗ και ΧΡΗΣΙΜΗ. Άντεξε στη κρίση και τώρα είναι έτοιμη να υλοποιήσει τους στόχους της και να προσφέρει στο μέλλον τις αποδόσεις που είχε καταγράψει και στο πρόσφατο παρελθόν.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!