Ο Κάτω Όλυμπος οριοθετείται από τις πανύψηλες κορυφές του διάσημου αδελφού του με το ρέμα της Ζηλνιάς που κόβει το συγκρότημα του Ολύμπου στα δυο. Χαρακτηρίζεται από τα πυκνότατα δάση που φτάνουν μέχρι τα ψηλότερα σημεία και από την έντονη ανθρώπινη παρουσία που ίδρυσε χωριά και οικισμούς εκμεταλλευόμενη τους φυσικούς πόρους της περιοχής. Σήμερα η αυτή παρουσία έχει μειωθεί, ενώ έχει αναπτυχθεί ο ορεινός τουρισμός με τη δημιουργία καταλυμάτων και χώρων εστίασης.
Το βουνό προσφέρει πολλές επιλογές πεζοπορικών διαδρομών κατά μήκος σηματοδοτημένων και μη μονοπατιών που διασχίζουν εντυπωσιακής ποικιλίας δάση και φαράγγια. Μια από τις διαδρομές αυτές είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε στην πρόσφατη επίσκεψή μας. Ξεκινά από τον Παλιό Παντελεήμονα και καταλήγει στην Άνω Σκοτίνα, μέσω μονοπατιού μήκους 7 περίπου χιλιομέτρων με αρκετά καλή σήμανση.
Ο Παλαιός Παντελεήμονας βρίσκεται στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Κάτω Ολύμπου. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα. Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Τη δεκαετία του 1980 όμως μεταστράφηκε η κατάσταση, όταν αναπαλαιώθηκε ο οικισμός και άρχισε η ταχεία τουριστική ανάπτυξή του. Το παραδοσιακό τοπικό χρώμα του οικισμού καθώς και η μικρή απόσταση που τον χώριζε από τα τουριστικά θέρετρα της Πιερίας και από την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης εκτίναξαν τουριστικά την περιοχή. Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τους διερχόμενους της νότιας Πιερίας.
Αφού περάσουμε το κέντρο του χωριού κατηφορίζουμε μέχρι την άκρη του και ακολουθούμε για λίγο την άσφαλτο μέχρι το σημείο όπου ξεκινά ο χωματόδρομος. Δεξιά και αριστερά του καστανιές και κουμαριές κατάφορτες σηματοδοτούν την πορεία μας. Στο τέλος του δρόμου ξεκινά το μονοπάτι που κατηφορίζει μέχρι το ρέμα και συνεχίζει μέσα σε πυκνότατο σκοτεινό δάσος μακίας βλάστησης. Μετά από 50΄πορείας φτάνουμε στο σημείο που το μονοπάτι συναντά κατηφορικό χωματόδρομο μέχρι να φτάσουμε σε διάσελο. Εδώ υπάρχει σήμανση μονοπατιού που ανηφορίζει μέσα σε καστανιώνες και πεύκα. Είναι το ωραιότερο τμήμα της διαδρομής. Από εδώ και πάνω η ομίχλη τονίζει υποβλητικά το τοπίο όπου κυριαρχούν οι αποχρώσεις του κίτρινου και του καφέ. Ένα τυπικό φθινόπωρο στο δάσος, ένα φθινόπωρο από τα παλιά.
Δυο περίπου ώρες χρειαστήκαμε μέχρι την είσοδο στην Άνω Σκοτίνα, έναν οικισμό που εγκαταλείφθηκε αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει σχετική άνθιση λόγω του τουρισμού. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου και ανήκει στον δήμο Ανατολικού Ολύμπου, στο δημοτικό διαμέρισμα Σκοτίνας. Εδώ θα ξεκουραστούμε στο μοναδικό ανοικτό καφενείο, πριν επιστρέψουμε στον Άνω Παντελεήμονα. Το χωριό είναι γεμάτο κόσμο που αναζητά ένα τραπέζι σε κάποια από τις πολλές ταβέρνες ή καφετέρειες. Τι διαφορά με την έρημη Άνω Σκοτίνα!
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.