Τον ογκώδη βράχο που βρίσκεται απέναντι από την Μακρυράχη και μπάζει στο φυσικό περιβάλλον αποχρώσεις του γκριζοπράσινου και γκριζοκκόκινου , τον έδωσαν όνομα γένους θηλυκού , τον είπανε «Κουρούνα» , ίσως , γιατί , όπως και ιδίοις όμασι διαπιστώσαμε το πρωί της Κυριακής (18/10/15) πάνω από τον ουρανό της κορυφής περιφέρονται πετούμενα της οικογένειας των κορακοειδών.
Στην ανατολική «ποδιά» της «Κουρούνας» και κάτω από τον μεγάλο , τον γκρί λιθοσωρό/χαλιά, βρίσκεται σκαρφαλωμένο το κεφαλοχώρι της περιοχής Ασπροποτάμου . Ξακουστό και για το τριήμερο δεκαπενταυγουστιάτικο πανηγύρι , που μοιάζει περισσότερο με «Πάσχα του Καλοκαιριού» , το Γαρδίκι . Στην δυτική πλευρά της «Κουρούνας» η Αγία Παρασκευή που παλαιότερα αποκαλούνταν και Τζούρτζια .
Οι βλαχόφωνοι κάτοικοι των δυο χωριών , κατά το μακρινό παρελθόν , κρατούσαν τα σκήπτρα της Κτηνοτροφίας . Σε χιλιάδες καταμετρούνταν το οικόσιτο ζωικό κεφάλαιο τότε , σε μερικές εκατοντάδες τώρα .
Το βουνό αποτελεί την απόληξη της μεγάλης οροσειράς της «Κακαρδίτσας» των Τζουμέρκων που είναι το φυσικό όριο της Θεσσαλίας με την Ήπειρο…Βουνά του , πάλαι ποτέ , βασιλείου του Αθάμα για αυτό και Αθαμανικά .
Από την μεγάλη πλατεία του χωριού που βρίσκεται στα 1.060 μέτρα της ορθοπλαγιάς του εν λόγω βουνού ξεκίνησε η Κυριακάτικη πεζοπορία μας με κατεύθυνση τον Προφήτη Ηλία και από ΄κεί στους Αγίους Αναργύρους από όπου μας δόθηκε η δυνατότητα να αντικρύσουμε τις αθλοπαιδιές του…Έρημες και χωρίς φιλέ οι εστίες του ποδοσφαιρικού γηπέδου , όρθιες και μόνες οι Μπασκέτες , περιμένουν τις δόξες του Καλοκαιριού .
Τα ανηφορικά καγκέλια του μονοπατιού , έφεραν συχνότερες ανάσες στα πνευμόνια μας , αύξησαν τον καρδιακό ρυθμό καθώς ο βηματισμός μας οδηγούσε στην μεγάλη ποτίστρα του Αγελαδότοπου και λίγο παραπάνω στην πηγή με το βλάχικο όνομα «Φαντανιούαρα» που σημαίνει Μεγάλη Πηγή / Νερομάνα δεδομένου ό,τι Φαντίνα = Πηγή/Κρίνη/Βρύση .
Ήδη είχαμε κάνει το δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής καθότι από εδώ και μέχρι την κορυφή η πορεία μας κινήθηκε πάνω στην καταπράσινη κορυφογραμμή…
Αριστερά μας ο «Καταραχιάς» , δεξιά το «Πλούν» , πίσω μας η «Κακαρδίτσα» και μπροστά μας η «Χοντοκέφαλη» κορυφή που την γνωρίζουμε με την βλάχικη ονομασία «Κάπ Γκράς» . Η ομίχλη σκεπάζει το τοπίο , κουκουλώνει τις κορυφές και όταν αποσύρεται ανθρώπινες μορφές που κρατάνε κουμπούρια , αντί των ορειβατικών σακιδίων , ακολουθούμενες από σκύλους , εμφανίζονται μπροστά μας…
Βρισκόμαστε στον ίδιο τόπο , στο βουνό , αλλά με διαφορετικό σκοπό . Εκείνοι προσβλέπουν να βάλουν τέλος στα κελαϊδίσματα της Πέρδικας που είναι το γλυκύτερο «ξυπνητήρι» του βουνού…
Μεσημεριάσαμε στα 1.988 μέτρα της κορυφής απολαμβάνοντας ευωδιαστές λιχουδιές και δροσερό νερό της Φαντανιούαρας , αλλά και την θέα του τοπίου…Στα πόδια μας η ασημίζουσα κοίτη του Αχελώου , η κοιλάδα με το «Μαντάνι του Δαίμονα» της Τζούρτζιας , το Μουτσιαρίτικο ρέμα και απέναντι η «Σκλήβα» και πίσω της η Πολυθέα…
Ένα γύρω όλες οι γνώριμες κορυφές .
Στηνόμαστε στην κορυφή για να απαθανατίσουμε μια στιγμή της πεπερασμένης ζωής μας γνωρίζοντας ό,τι πατάμε πάνω σε τόπο που έρχεται από το μακρινό και αιώνιο παρελθόν . Στην κορυφή που θα βρίσκεται εκεί , στο ίδιο σημείο , για να υποδεχτεί στο μέλλον και τις επόμενες γενιές ορειβατών .
Κατεβαίνουμε πλέον από την απέναντι πλευρά…Το μονοπάτι χάνεται μέσα στον χαλιά . Ανιχνεύουμε τον τόπο…μέχρι να βρούμε την «Βάλια αλ΄ Πάπ΄». Τώρα βρισκόμαστε μέσα στο Ελατόδασος της περιοχής του «Παλεντζίου» που οι πρόσφατες βροχές το στόλισαν με ποικιλία έγχρωμων Μανιταριών…καιρός να ξαναβγούν οι φωτογραφικές μηχανές από τις θήκες για να πάρουμε μαζί μας στιγμές που σε λίγες μέρες θα αποτελούν μια όμορφη ανάμνηση .
Πίσω από τον «Γουλά» αντικρίζουμε το πέταλο της γέφυρας του «Αλεξίου» που ενώνει τις όχθες του Αχελώου , δίπλα του η έρημη παιδική χαρά και απέναντί ο Άγιος Φανούριος , όλα περιμένουν με υπομονή την «επιδρομή» των παιδιών που θα συμβεί από την επόμενη Άνοιξη .
Ένα οδοιπορικό κοντά στα έντεκα ορεινά χιλιόμετρα , διάρκειας έξι ωρών , μας ξαναβγάζει και πάλι στην πρωινή αφετηρία , την μεγάλη πλατεία του χωριού που αυτόν τον καιρό είναι γεμάτη από πλατανόφυλλα και άδεια από ανθρώπους .
Τα νέα του Συλλόγου
Στις 24 & 25 Οκτωβρίου έχουμε προγραμματισμένη ορειβασία Κατούνα – Σουφλί (υψ. 1801 μ.) . Νυχτερινή πορεία. Διαμονή στο καταφύγιο. Ώρες ανάβασης 2.30′ Μέτρια δυσκολία.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας μπορείτε να πάρετε κάθε Παρασκευή στα γραφεία του Συλλόγου – Ομήρου 5 (κάτω από το ΚΑΠΗ) ή στο τηλέφωνο 24310 72077.