Άλλο ένα διήμερο στη συνοριογραμμή, άλλη μια φθινοπωρινή απόδραση σε δυο από τα σημαντικότερα βουνά της χώρας μας. Το Βίτσι και ο γειτονικός Βαρνούντας χαρακτηρίζονται σαν περιοχές με υψηλό ορειβατικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, ποικιλία τοπίων και σπάνια ομορφιά. Έπρεπε να αγνοήσουμε τις δυσοίωνες μετεωρολογικές προβλέψεις για να αποφασίσουμε μια τόσο μακρινή απόδραση αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε απόλυτα.
Σάββατο πρωί, κάτω από συνεχή βροχή φτάσαμε στο Λέχοβο, αφετηρία της πρώτης διαδρομής μας. Είναι ένα ορεινό χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 880 μέτρων, στις παρυφές του όρους Βίτσι. Ένα χωριό με πλούσια ιστορία, που στα χρόνια του μακεδονικού αγώνα αποτέλεσε το καταφύγιο και το ορμητήριο των μακεδονομάχων που έδρασαν στη Δυτική Μακεδονία.
Μια από τις τελευταίες μάχες του πολέμου 1940-41, η Μάχη της στενωπού της Κλεισούρας, διεξήχθη στο Λέχοβο στις 13 Απριλίου 1941 μεταξύ γερμανικών και ελληνικών στρατευμάτων. Στην προσπάθεια να ανακόψουν τη γερμανική Βέρμαχτ σκοτώθηκαν 50 Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες. Οι κάτοικοι του Λέχοβου συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική Αντίσταση του 1941-44, με αποτέλεσμα να υποστούν τα αντίποινα των γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Από τις 23 έως τις 26 Ιουλίου του 1943 οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους εισέβαλαν στο χωριό, το πυρπόλησαν και το λεηλάτησαν εξολοκλήρου.
Στο παρελθόν οι κάτοικοι του Λέχοβου υπήρξαν ονομαστοί πετράδες. Εργάζονταν σε Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα από τα λίγα μαστοροχώρια της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη από το 1914 ιδρύθηκε στο Λέχοβο σωματείο οικοδόμων, ένα από τα δέκα πρώτα συνδικαλιστικά σωματεία στον ελλαδικό χώρο, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα με την επωνυμία “Εθνικό Σωματείο Οικοδόμων και λοιπών Επαγγελματιών Λεχόβου ο «Άγιος Παντελεήμων»”.
Από το κέντρο του χωριού, ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες, πήραμε το μονοπάτι μήκους 10,5 χλμ που καταλήγει στο Νυμφαίο. Μεταξύ του Λέχοβου και των Ασπρογείων το μονοπάτι διέρχεται από πλούσιο δάσος και αγροτικές περιοχές, μέρη στα οποία στο παρελθόν έγιναν σημαντικότατες μάχες. Από εδώ ακολουθούμε το παλιό ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί από τα 600 στα 1200 μέτρα με καγκέλια διευκολύνοντας έτσι το περπάτημα. Το τελευταίο στάδιο της πεζοπορίας προς το Νυμφαίο πραγματοποιείται σε ανοικτή πλαγιά με απεριόριστη θέα προς τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, τα γύρω βουνά και τους οικισμούς.
Το Νυμφαίο (παλαιότερα Νιβέστα ή και Νέβεσκα) είναι ορεινός οικισμός (υψ. 1.350 μ) που έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 ως «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια. Τα τελευταία χρόνια με τη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από το χωριό, όπως ο Νικόλαος Μέρτζος και η οικογένεια Μπουτάρη, έχει γίνει πόλος έλξης αξιόλογου τουρισμού.
Στην περιοχή δραστηριοποιείται η οργάνωση του Αρκτούρου με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και το λύκο ενάμισι χιλιόμετρο έξω από το χωριό.
Η διαδρομή της Κυριακής ήταν μια πορεία 13 χλμ στις πλαγιές του Βαρνούντα, με αρχή το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία μεταξύ Φλώρινας και Βίγλας Πισοδερίου και κατάληξη το χωριό Ακρίτας. Μια διαδρομή που ξεκίνησε σε δάσος οξιάς για φτάσει στην ανεμόδαρτη κορυφογραμμή και από εκεί ξανά σε δάσος οξιάς προσφέροντας εναλλαγές συναισθημάτων. Από την ήπια πορεία πάνω στα πεσμένα φύλλα, στο βουητό του ανέμου δίπλα στις πανύψηλες κορυφές. Από τα ψηλά κίτρινα χόρτα στο πρώτο χιόνι του Νοέμβρη. Από τη βαριά συννεφιά στην απαλή βροχή στο δάσος. Βροχή στα πεσμένα φύλλα που τρίζουν στα πέρασμά μας.
Χρειάστηκαν 6 ώρες μέχρι να κατεβούμε στον Ακρίτα, στις ανατολικές πλαγιές του Βαρνούντα.
Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.050 μέτρων και σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 100 κατοίκους, από τους οποίους εμείς δεν είδαμε ούτε έναν. Μονάχα δύο σκυλιά μας ζύγωσαν δίπλα στο τεράστιο εγκαταλειμμένο σχολείο.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.