Ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών συνέδεε παλαιότερα τα χωριά και τους οικισμούς των Αγράφων μεταξύ τους. Ορεινές στράτες δύσκολες, αφού είχαν να ξεπεράσουν φυσικά εμπόδια (χαράδρες, ρέματα, σάρες) και τον βαρύ χειμώνα με το κρύο, τα χιόνια και τις βροχές.
Έπρεπε λοιπόν να φτιάχνονται έτσι ώστε να διευκολύνουν τους στρατοκόπους στο δύσκολο έργο τους. Ασφαλισμένα κατά το δυνατόν περάσματα, λιθόστρωτο κατάστρωμα για να πατάνε σταθερά τα φορτωμένα ζώα, γεφύρια πέτρινα πάνω από των ρεμάτων τη ροή. Έργα μαστόρων σπουδαίων, στοιχεία ενός ορεινού πολιτισμού που στέριωσε και άκμασε σε χρόνια δύσκολα.
Κομμάτια αυτών των έργων συναντάμε και σήμερα στις πλαγιές των Αγράφων, εξολοκλήρου ασυντήρητα, που ρημάζουν με τον χρόνο και τα καιρικά φαινόμενα που στις μέρες μας έγιναν ακραία. Χαρακτηριστικό είναι τα παράδειγμα του μονοπατιού που ξεκινάει από το Ανθοχώρι (Φλωρέσι – υψ. 700 μ.) και φτάνει στο διάσελο του Αγίου Νικολάου (υψ. 1500 μ.) αφού περάσει κάτω από τις κορυφές των βορειοανατολικών Αγράφων.
Τμήμα αυτού του μονοπατιού διασχίσαμε την περασμένη Κυριακή, μια μέρα κρύα του Δεκέμβρη. Με τη θερμοκρασία στο μηδέν στον αυχένα του Αγίου Νικολάου, ακολουθήσαμε το σημαδεμένο μονοπάτι κάτω από την κορυφή της Καζάρμας. Αρχικά σε δάσος οξιάς και στη συνέχεια σε ατέλειωτες σάρες που γκρέμισε σαρώνοντας το βουνό ο Ιανός πριν από τρία χρόνια. Είναι μια εικόνα ολοκληρωτικής αλλαγής του τοπίου μπροστά στην οποία αισθανόμαστε την πλήρη αδυναμία μας ενώπιον των φυσικών δυνάμεων.
Αφού ξεπεράσουμε τις δυσκολίες αυτού το τμήματος, ακολουθούμε το λιθόστρωτο που διατηρήθηκε ανέπαφο, μέχρι να φτάσουμε στο τέλος του με τη θέα προς την Καράβα, την ψηλότερη κορυφή των Αγράφων, με το λίγο, ελάχιστο για την εποχή στρώμα χιονιού στο άκρο της.
Από εδώ κατηφορίζουμε ως τη βρύση με το άφθονο νερό και την ποτίστρα σε υψόμετρο 1460 μ. Ένα παρακλάδι του μονοπατιού ανηφορίζει δεξιά μας για τη θέση «Εννέα Βρύσες». Από αυτό θα επιστρέψουμε αργότερα. Τώρα συνεχίζουμε σε ευθεία για το Ανθοχώρι για να μπούμε σύντομα σε πυκνό πευκοδάσος.
Κατηφορίζουμε συνέχεια ως τον χωματόδρομο που έρχεται από το χωριό για να βρούμε τη συνέχεια του μονοπατιού λίγο παρακάτω. Μέχρι εδώ ακούγεται η βουή του ρέματος της Κερασιάς που περνάει κάτω από το μικρό γεφύρι «Καμάρα». Να ένας σημαντικός λόγος που φτάσαμε ως εδώ, μετά από μιας ώρας συνολική πορεία. Από τη ράχη του γεφυριού βλέπουμε τους καταρράκτες που πέφτουν ορμητικά σκάβοντας την πέτρα.
Το ανακαινισμένο γεφυράκι άντεξε στις πλημμύρες και προσφέρει ασφαλές πέρασμα για το Ανθοχώρι, αλλά θα αφήσουμε το μονοπάτι για να ανεβούμε απότομα μέχρι τη βάση της κορυφής Δερματάς. Εδώ θα συναντήσουμε τον χωματόδρομο που οδηγεί στα μαντριά της μικρής κοιλάδας που σχηματίζεται γύρω από τις κορυφές Καζάρμα και Κουφόλογγος.
Ακολουθώντας τον χωματόδρομο θα φτάσουμε σύντομα στη θέση «Εννέα Βρύσες» και το εκκλησάκι στον βράχο, σε υψόμετρο 1510 μέτρων. Μια μικρή στάση καθώς ο ήλιος γέρνει συνέχεια πίσω από την Καζάρμα και επιστροφή από το σύντομο μονοπάτι στην ποτίστρα και από εκεί στο διάσελο του Αγίου Νικολάου ολοκληρώνοντας έτσι μια κυκλική διαδρομή μήκους 10 χλμ και διάρκειας 3 ωρών.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.