Στο Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες συμμετείχε την Τρίτη, 21 Μαΐου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το τελικό κείμενο του Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη, «AI Act», ενώ υιοθέτησε τα υπουργικά συμπεράσματα σχετικά με τη μελλοντική ευρωπαϊκή ψηφιακή πολιτική και την Κυβερνοασφάλεια. H ημερήσια διάταξη περιελάμβανε τη στρατηγική ένταξης της τεχνολογίας και των σχετικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κοινωνία με στόχο οι τεχνολογικές εξελίξεις να μπορούν να ενσωματώνονται στην καθημερινότητα και οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς στο σύγχρονο τεχνολογικό περιβάλλον, όπως αυτό ραγδαία διαμορφώνεται. Ο Επίτροπος Ενιαίας Αγοράς, Thierry Breton και οι αρμόδιοι Υπουργοί, εστίασαν στην αποτελεσματική εφαρμογή της νέας ψηφιακής νομοθεσίας και των Κανονισμών, που έχουν πρόσφατα θεσπιστεί, καθώς και στην ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών που θα εγγυώνται τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα με στόχο την αύξηση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, το Συμβούλιο των Υπουργών ανέδειξε τη σημασία να συνυπολογίζονται οι γεωπολιτικές συνθήκες στην επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.
«Η νέα ψηφιακή νομοθεσία και οι κανονισμοί απαιτούν μια σφαιρική προσέγγιση για να εφαρμοστούν αποτελεσματικά και να επιτύχουν τους στόχους τους» υπογράμμισε κατά την τοποθέτηση του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας τη σημασία συνεπούς υιοθέτησης των κανονισμών μεταξύ των Κρατών Μελών. «Στην Ελλάδα έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας δομών διακυβέρνησης προς εφαρμογή της νέας ψηφιακής νομοθεσίας, με πρώτο παράδειγμα την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες “DSA”, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η δομή διακυβέρνησης για την εφαρμογή της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη “AI Act”», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών, όπως επίσης και με τον ιδιωτικό τομέα για την ενδεδειγμένη ενσωμάτωση των τεχνολογικών λύσεων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. «O συντονισμός μεταξύ των Κρατών Μελών μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κοινής χρήσης βέλτιστων πρακτικών και της ανταλλαγής εμπειριών, φυσικά, με την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς επιδίωξη όλων είναι να διασφαλιστεί η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και στον ψηφιακό τομέα» δήλωσε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «είναι απαραίτητη και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα καθώς είναι κρίσιμη για την κατανόηση των αναγκών της αγοράς και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των κανονισμών προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων».
Όσον αφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε τη σημασία αναζήτησης λύσεων που διασφαλίζουν την αυτονομία και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ψηφιακό τομέα με έμφαση στην Κυβερνοασφάλεια και την προώθηση ανάπτυξης ευρωπαϊκών τεχνολογιών. «Στην Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις σε ψηφιακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων δεδομένων για την υποστήριξη υπηρεσιών νέφους, δικτύων 5G, διαστημικών υποδομών, αλλά και υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων, τόσο για τη διασύνδεση νησιωτικών περιοχών με δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας όσο και για τη διασύνδεση της Ελλάδας με χώρες των γειτονικών μας περιοχών. Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός στοχεύει στη διασφάλιση της οικονομικής ασφάλειας αυτών των επενδύσεων. Δίνουμε προτεραιότητα στην ανοικτή στρατηγική αυτονομία και στη συνεργασία με αξιόπιστους εταίρους από φιλικές και χαμηλού ρίσκου χώρες για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την Κυβερνοασφάλεια αυτών των κρίσιμων υποδομών» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!