Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Τρικάλων , για την αναγκαιότητα προστασίας των μελισσών από τους διενεργούμενους χημικούς ψεκασμούς των καλλιεργειών κατά τους θερινούς μήνες υπενθυμίζει στους παραγωγούς :
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως ,γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων όπως η αυξανόμενη χρήση γεωργικών φαρμάκων, η εντατικοποίηση της γεωργίας και η κλιματική αλλαγή.
Η δηλητηρίαση των μελισσών από την μη ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων , όσο και στην επικονίαση και καρπόδεση των καλλιεργειών με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής.
Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους, διευκολύνοντας τους χρήστες γεωργικών φαρμάκων να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα . Από τις διάφορες κατηγορίες γεωργικών φαρμάκων τις σοβαρότερες επιπτώσεις στις μέλισσες έχει η χρήση των εντομοκτόνων. Οι μέλισσες θανατώνονται από εντομοκτόνα όταν:
• Συλλέγουν νέκταρ, γύρη και νερό.
• Πετούν ανάμεσα σε μετακινούμενο από τον αέρα ψεκαστικό νέφος
• Περπατούν σε επιφάνειες στις οποίες έγινε εφαρμογή εντομοκτόνου.
Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου θανάτωσης μελισσών από την χρήση γεωργικών φαρμάκων τόσο την περίοδο της ανθοφορίας όσο και καθ όλη τη διάρκεια του έτους η Υπηρεσία μας τονίζει στους παραγωγούς ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ενημερώνει ότι:
Ο επαγγελματίας χρήστης οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι μέλισσες των οποίων ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από το χρόνο ψεκασμού, έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.
Η Ενημέρωση αφορά τον χρόνο έναρξης του ψεκασμού ,την θέση της καλλιέργειας, το γεωργικό φάρμακο που θα χρησιμοποιηθεί και τις επιδράσεις του όπως αναγράφονται στην συσκευασία του γεωργικού φαρμάκου.
Μετά την επιλογή του πλέον κατάλληλου γεωργικού φαρμάκου, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω μέτρα προστασίας των μελισσών:
Πρέπει να ελέγχεται η παρουσία και δραστηριότητα των μελισσών στο χωράφι. Τονίζεται ότι το μελίτωμα που παράγουν οι αφίδες είναι ελκυστικό για τις μέλισσες.
Πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.
Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου.
Συνιστάται ψεκασμός τις βραδινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.
Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες.
Πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την τακτική συντήρηση των ψεκαστικών μηχανημάτων και την αποφυγή ψεκασμού όταν επικρατούν δυνατοί η μεταβαλλόμενοι άνεμοι.
Συστήνεται στους μελισσοκόμους να αναρτούν σε εμφανές σημείο τον κωδικό της εκμετάλλευσής τους , καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας για την διευκόλυνση ενδεχόμενης ειδοποίησής τους από τους παραγωγούς.
Η συνεργασία των μελισσοκόμων και των παραγωγών κρίνεται απαραίτητη και είναι προς το συμφέρον και των δύο παραγωγικών κλάδων.
Πληροφορίες στα τηλ: 2431351603 & 2431351604
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ.Α.Ο.
ΑΡΓΥΡΩ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ