Είναι απίστευτη η δύναμη του νερού. Το έργο του ξεπερνάει κάθε περιγραφή. Πρέπει να φτάσει κάποιος μέχρι εδώ για να δει το αποτελέσματα του Daniel. Η κακοκαιρία που πλημμύρισε τον κάμπο πέρασε από εδώ ξεθεμελιώνοντας κομμάτια ολόκληρα του δρόμου που οδηγεί από την Καλαμπάκα σε Χρυσομηλιά, Παλαιοχώρι και Αηδόνα. Πλαγιές ολόκληρες κόπηκαν παρασύροντας τα έργα του ανθρώπου, καταστρέφοντας ότι υπήρχε στο διάβα του νερού.
Η έκφραση «βιβλική καταστροφή έγινε κοινότοπη και δεν μπορεί να αποδώσει τις εικόνες που βλέπουμε οδηγώντας με δυσκολία προς το Παλαιοχώρι. το ρέμα ευτυχώς περνάει στα δεξιά του χωριού έτσι έμειναν ανέπαφα τα σπίτια που απλώνονται στην πλαγιά αλλά γκρέμισε τον χωματόδρομο που ένωνε το χωριό με τον Κλεινοβό, περνώντας από τον αυχένα «Μπάμπα» ανάμεσα στις κορυφές Τριγγία και Κοριτιάνο.
Η πλαγιά που παρασύρθηκε από τα νερά σε έντονα χρώματα κοκκινωπά μοιάζει να σκάφτηκε από κάποιο γιγάντιο μηχάνημα. Πάνω ακριβώς από τα χαλάσματα ορθώνεται η ψηλότερη κορυφή του συγκροτήματος της Τριγγίας στα 2024 μέτρα, από τις ψηλότερες του νομού, στόχος της εξόρμησης μας
Οι πιο συνηθισμένες διαδρομές ξεκινούν από το Κλεινοβό και από το διάσελο της «Κιάτρα Μπράστα», είναι πολύωρες αλλά λιγότερο απαιτητικές από αυτή που ξεκινά από το Παλαιοχώρι. Πρέπει να καλύψουμε υψομετρική διαφορά 1250 μέτρων βαδίζοντας πότε σε χωματόδρομο και πότε σε μονοπάτια χωρίς καμία σήμανση, με μόνο οδηγό κάποιες αμφιβόλου ακρίβειας καταγραφές και την εμπειρία μας.
Μετά από 2 ώρες πορείας φτάνουμε στον αυχένα «Γκολέμη» σε υψόμετρο 1600 μέτρων που ενώνει την Τριγγία με το συγκρότημα της Νεράιδας (Μπουντούρα), οι κορυφές της οποίας στρέφουν προς τα εδώ την απόκρημνη ανατολική τους όψη. Από εδώ περνάει χωματόδρομος μεγάλου υψομέτρου που ενώνει το Παλαιοχώρι με την Κρανιά.
Μια μικρή στάση στο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και η πορεία συνεχίζεται προς την κορυφογραμμή της Τριγγίας, έντονα ανηφορική αρχικά σε χαμηλή βλάστηση κέδρων και στη συνέχεια πάνω σε πέτρες και λιθοσωρούς.
Βγαίνοντας στην άκρη της κορυφογραμμής σε υψόμετρο 2000 μέτρων έχουμε δεξιά μας τον κώνο της Τριγγίας που ισορροπεί πάνω από τους γκρεμούς στα χείλη των οποίων βαδίζουμε. Είναι το εντυπωσιακότερο τμήμα της διαδρομής μακάρι να διαρκούσε περισσότερο.
Η κορυφή μοιάζει με διαστημικό σταθμό καθώς είναι φορτωμένη με web κάμερες, κεραίες και όργανα μετεωρολογικού σταθμού εκεί που παλαιότερα υπήρχε μόνο το κολωνάκι. Ποια είναι η αλήθεια η χρησιμότητα αυτών των μηχανημάτων με τα οποία φορτώνονται όλο και περισσότερο οι κορυφές των βουνών μας, ποια η ανάγκη της ζωντανής μετάδοσης από αυτές; Ξεφυλλίζουμε το βιβλίο κορυφής που τοποθετήσαμε εδώ στις 16/6/2013 μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Κρανιάς. Έχει γίνει πλέον κουρέλι από τα χρόνια και της κακοκαιρίες αλλά φέρει στη σελίδες του τις εντυπώσεις όσων έφτασαν ως εδώ και αξίζει να το συντηρήσουμε και να το φυλάξουμε στο αρχείο του συλλόγου μας για αυτό το παίρνουμε μαζί μας στην επιστροφή.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Την Κυριακή 20/10 θα ανεβούμε στην κορυφή Τσούκα Ρόσα (1985 μ.) Εκκίνηση από το φράγμα Πηγών Αώου (υψ. 1380 μ.) Ώρες ανάβασης 2.30’.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.