Ο Δήμος Φαρκαδόνας και η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε έχοντας ως στόχο την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και την προβολή της περιοχής, διοργανώνουν το Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2024 στις 12.00μ. την εκδήλωση «Γουρουνοχαρά», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Φαρκαδόνας.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους, τους επισκέπτες, τους επαγγελματίες τουρισμού του Δήμου Φαρκαδόνας και της Π.Ε. Τρικάλων, αλλά και σε ανθρώπους που αγαπούν την γαστρονομία και τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό.
Η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα την τοπική γαστρονομία κι έχει ως στόχο την προβολή των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, της παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας της περιοχής μας, μέσω του τουρισμού, του πολιτισμού και της δικτύωσης. Αναμφίβολα, η γαστρονομική κουλτούρα κάθε τόπου αποτελεί ένα από τα αυθεντικά πολιτισμικά στοιχεία του. Οι ιδιαιτερότητες της γεύσης από την κουζίνα μιας περιοχής αποκαλύπτουν τα ποιοτικά οικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας αυτής.
Η διοργάνωση της εκδήλωσης γίνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER υπομέτρο 19.3, του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας,
«Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός».
Βασικός σκοπός του Σχεδίου διατοπικής συνεργασίας είναι:
- Η ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής παράδοσης της περιοχής.
- Η αξιοποίηση της καλής, παραδοσιακής τοπικής κουζίνας και των ποιοτικών προϊόντων.
- Η προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, η οποία προσδιορίζεται από την επαφή και την γνωριμία των επισκεπτών με την τοπική-παραδοσιακή κουζίνα και, μέσω αυτής, με τοπικές παραδόσεις και έθιμα.
Ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά χριστουγεννιάτικα έθιμα σε πολλές περιοχές της Φαρκαδόνας και γενικά της Θεσσαλίας είναι η γουρουνοχαρά ή γρουνουχαρά.
Λέγεται πως, οι οικογένειες αγόραζαν το γουρούνι, από το μήνα Μάιο και το συντηρούσαν με κολοκύθια και πίτυρα, σε νερό, είτε στο ποτάμι. Το γουρούνι ήταν απαραίτητο για ένα αγροτικό σπίτι, καθώς από αυτό έπαιρναν τη λίπα, το κρέας, τα λουκάνικα κι έφτιαχναν τα γουρνοτσάρουχα. Αποτελούσε ντροπή για το σπίτι εκείνο, που δεν είχε γουρούνι, καθώς θεωρούνταν παρακατιανό, φτωχό κι ανοικοκύρευτο.
Η προετοιμασία για το σφάξιμο του γουρουνιού γινόταν με εξαιρετική φροντίδα, για κάθε σφαγή μεγάλου γουρουνιού απαιτούνταν 5-6 άνδρες, ενώ επακολουθούσε γλέντι μέχρι τα ξημερώματα, για να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα. Οικογένειες, συνήθως συγγενικές, καθόριζαν με τη σειρά ποια ημέρα θα έσφαζε το γουρούνι της.
Επειδή όμως η όλη εργασία είχε ως επακόλουθο το γλέντι και τη χαρά, γι’ αυτό και η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως “γουρουνοχαρά ή γρουνουχαρά”. Όταν μάλιστα προσκαλούσαν κάποιον την ημέρα αυτή, δεν έλεγαν “έλα να σφάξουμε το γουρούνι”, αλλά “έλα, έχουμε γουρουνοχαρά”. Το σφάξιμο των γουρουνιών δεν συνέπιπτε τις ίδιες ημερομηνίες κατά περιφέρειες. Σε άλλες περιοχές τα έσφαζαν 5-6 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και σε άλλες άρχιζαν από την ημέρα των Χριστουγέννων και μετά, ανάλογα με την παρέα. Τα περισσότερα γουρούνια σφάζονταν στις 27 Δεκεμβρίου, ημέρα του Αγίου Στεφάνου. Γι’ αυτό και η γιορτή αυτή ονομαζόταν “γρουνοστέφανος ή γουρουνοστέφανος”.
Αυτό το γνωστό θεσσαλικό χριστουγεννιάτικο έθιμο έχουμε τη χαρά να αναβιώσουμε φέτος στην Φαρκαδόνα και σας περιμένουμε όλους.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!