Στον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA Κύπρου» και την εκπομπή “ΑLPHA Ενημέρωση “ της γνωστής δημοσιογράφου Κάτια Σάββα φιλοξενήθηκε ο Eκπαιδευτικός και Ειδικός σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας, Μάριος Παπαευσταθίου, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη για το νέο έτος. Το θέμα που συζητήθηκε ήταν τόσο επίκαιρο όσο και κρίσιμο: “Διαδικτυακός Εθισμός – Γονικός Έλεγχος & Ηλικιακός Κόφτης (Kids Wallet)”
Τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη χρήση των social media και δη τον εθισμό σε αυτά, επιχείρησε να αναδείξει στο γιο της μια μητέρα στην Ελλάδα, με τον πιο σκληρό τρόπο…φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τις ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί να έχει η τυφλή εμπιστοσύνη που έχει στα social media.
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Καθηγητής Νέων Τεχνολογιών Μάριος Παπαευσταθίου, εξηγεί ότι οι μικροί μιμούνται τους μεγαλύτερους και αν βλέπουν ότι οι μεγάλοι κρατούν συνεχώς το κινητό, έτσι θα κάνουν και οι μικροί.
«Στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλά παραμύθια αλλά και πολλοί παραμυθάδες. Για να έχουν όλα ένα ωραίο τέλος, θα πρέπει να προσέχουμε, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον κατά τα άλλα συναρπαστικό κόσμο του διαδικτύου με προσοχή, γνώση, όρια και κανόνες.»
Ο κ. Μάριος Παπαευσταθίου αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός 14χρονου αγοριού στην Αθήνα που για χρησιμοποιούσε το κινητό του για πάρα πολλές ώρες. Κάποια μέρα δέχθηκε αίτημα φιλίας από ένα κορίτσι στην ηλικία του, όπως ανέφερε το προφίλ, το οποίο συνοδευόταν με πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες της.
Τα δύο παιδιά μιλούσαν με τις ώρες και ο 14χρονος έλεγε στην κοπέλα όλα όσα τον απασχολούσαν, όσα συνέβαιναν στο σπίτι και στο σχολείο του.
Λίγες ημέρες μετά έκλεισαν ραντεβού στο σπίτι της κοπέλας, στη Θεσσαλονίκη με τον 14χρονο να παίρνει ταξί και να πηγαίνει μόνος, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, στο σπίτι που του είχε πει.
Όταν μπήκε στο σπίτι είδε έναν προσεγμένο χώρο και λίγο αργότερα εμφανίστηκαν δύο άτομα, άνω των 60, οι οποίοι του είπαν ότι πλέον θα μένει εκεί και τους ανήκει. Τότε το παιδί αντιλήφθηκε πόσο αφελές ήταν και άρχισε να φωνάζει τη μαμά του.
Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε η μητέρα του και του είπε ότι η ίδια οργάνωσε το συγκεκριμένο σκηνικό για να του δείξει τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο εθισμός του.
«Προφανώς ήταν ένα κοινωνικό πείραμα που έγινε στην Ελλάδα και δεν απέχει πάρα πολύ από αυτό που συμβαίνει σήμερα», αναφέρει ο κ. Παπαευσταθίου.
Ο Εκπαιδευτικός Παπαευσταθίου σημειώνει ότι θα πρέπει να προωθούμε υγιείς συνήθειες, δηλαδή να βοηθάμε τα παιδιά να μειώσουν την υπερβολική χρήση των Μέσων Κοινωνικών Δικτύωσης και να επικεντρωθούν σε άλλες δραστηριότητες, όπως η μελέτη, η κοινωνικοποίηση και το παιχνίδι ώστε να παιδιά να ξεφύγουν από τα πλοκάμια του διαδικτυκού εθισμού και ανέφερε εμπεριστατωμένα τους κινδύνους και τους 3 άξονες της Εθνικής Στρατηγικής της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο Διακεκριμένος Καθηγητής Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών έδωσε πρακτικές συμβουλές για γονείς και παιδιά:
- Θέστε όρια στον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο.
- Συζητήστε μαζί τους για τους κινδύνους, χωρίς υπερβολές ή εκφοβισμό.
- Παρακολουθήστε τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες, δείχνοντας ενδιαφέρον και υποστήριξη.
- Ενημερωθείτε για τις νέες τεχνολογίες και τα εργαλεία ασφαλείας.
Η εμφάνιση του Μάριου Παπαευσταθίου στον Τηλεοπτικό Σταθμό ALPHA Κύπρου δεν ήταν απλώς μια ενημερωτική συζήτηση, αλλά μια πρόσκληση σε όλους μας να αντιμετωπίσουμε το διαδίκτυο με υπευθυνότητα και σύνεση.
Η Συνέντευξη του Εκπαιδευτικού Μάριου Παπαευσταθίου στον Τηλεοπτικό Σταθμό «ΑLPHA» Kύπρου
Πηγή: https://www.alphanews.live/
Πηγή: https://new.cyprusnews.eu/
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!