Τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος με το δίλημμα «Ναι ή όχι στις κυκλοφοριακές αλλαγές», προσδίδει στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές ο Δήμαρχος Καλαμπάκας, Δημήτρης Σακελλαρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα.
Η 14η δημόσια τακτική συνεδρίαση για το τρέχον έτος ωστόσο ήταν επεισοδιακή, μια που αυτή επέλεξε η παράταξη της Μείζονος Αντιπολίτευσης για να «δείξει τα δόντια της» στη Δημοτική Αρχή. Με αφορμή την αναβολή που δόθηκε στη συζήτηση του θέματος που αφορούσε το κυκλοφοριακό, ο επικεφαλής της, Βύρωνας Μπουτίνας, δήλωσε ότι η ομάδα του αποχωρεί από τη συνεδρίαση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαφορία που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή στις φωνές των καταστηματαρχών.
Η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι ο λαός είναι υπέρ των κυκλοφοριακών αλλαγών και ότι είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν. Συνεχίζοντας μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι οι επόμενες εκλογές θα δείξουν ποιοι θέλουν και ποιοι δεν θέλουν να λυθεί το κυκλοφοριακό.
Έτσι, ο κ. Σακελλαρίου έδειξε για ακόμη μια φορά ότι είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω, παρά τις διαμαρτυρίες μερίδας επαγγελματιών, που αντιδρούν εξ αρχής, αφού βλέπουν τα εισοδήματά τους να έχουν μειωθεί σημαντικά έως πάρα πολύ.
Λίγο πριν αποχωρήσει η ομάδα του, ο κ. Μπουτίνας κατήγγειλε ότι η Δημοτική Αρχή έχει ήδη προχωρήσει στη β΄ φάση τής εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, παρότι κάτι τέτοιο δεν έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. «Εμείς συμφωνήσαμε να γίνει πιλοτική εφαρμογή των κυκλοφοριακών αλλαγών και μόνο», είπε.
Ανεβαίνουν οι τόνοι
Κι ενώ από τις αρχές του 2011 μέχρι την περασμένη Δευτέρα δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες αντεγκλήσεις στις συνεδριάσεις τού Δημοτικού Συμβουλίου, η τελευταία συνεδρίαση ίσως είναι η αρχή μιας περιόδου υψηλών τόνων, που θα ακολουθήσουν μέχρι τις εκλογές. Αυτό διαφάνηκε λίγα λεπτά μετά από την αποχώρηση της Μείζονος Αντιπολίτευσης, όταν ο κ. Σακελλαρίου είπε πως θα ξανασυζητηθούν τα έξι θέματα που είχε φέρει εκτός ημερήσιας διάταξης και είχαν εγκριθεί και από την ομάδα του κ. Μπουτίνα πριν αποχωρήσει. Αυτό διότι, όπως είπε, κάποιο θέμα έχει τη «ρίζα» του στην περίοδο της περασμένης δημαρχίας τού κ. Μπουτίνα, ο οποίος και οφείλει να ενημερώσει το Σώμα σχετικά.
Τα ίδια λέχθηκαν και δυο-τρεις φορές ακόμη για θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη και ακολούθησαν της αποχώρησης, και για τα οποία θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο επικεφαλής τής Μείζονος Αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Τριβές στην ομάδα τού Δ. Σακελλαρίου
Απ’ ό,τι διαφάνηκε επίσης, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μετά από την αποχώρηση της Μείζονος Αντιπολίτευσης, στην ομάδα του κ. Σακελλαρίου υπάρχουν πολλές τριβές. Αυτό αποδεικνύεται από τη διάρκεια της συνεδρίασης και τις διαφορετικές απόψεις ή παράπονα που εκφράστηκαν επί διαφόρων θεμάτων, κυρίως από τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Απόστολο Τσουρβάκα.
Ο κ. Τσουρβάκας επιτέθηκε μάλιστα στον Δήμαρχο, λόγω της πρότασης που έκανε για τη δημιουργία Χώρου Πολιτισμού, Εκθέσεων και Τουριστικής Προβολής στο κτήριο της ΓΑΙΟΣΕ που παραχωρήθηκε στον Δήμο. Είπε ότι κάτι τέτοιο ουδέποτε συζητήθηκε στη Δημοτική Ομάδα και ότι η πρόταση του Δημάρχου είναι απαράδεκτη. Ο κ. Σακελλαρίου απάντησε ότι ο κ. Τσουρβάκας δεν είναι ενήμερος, διότι απουσιάζει από τις συγκεντρώσεις τής ομάδας.
Ο δεύτερος που εξέφρασε δημόσια παράπονα κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο Δημήτρης Κόττης. Με αφορμή την επιβολή προστίμου σε κτηνοτρόφο για αυθαίρετη βοσκή, ο πρώην Αντιδήμαρχος είπε ότι θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικός κανονισμός. Τόνισε ότι είχε ξεκινήσει τη σύνταξή του όταν θήτευσε ως Αντιδήμαρχος και άφησε αιχμές κατά της Δημοτικής Αρχής, διότι δεν τον προχώρησε.
Τέλος, για το ίδιο θέμα υπήρξαν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι που δεν ψήφισαν την πρόταση του Αντιδημάρχου Δημήτρη Λύπα για την επιβολή προστίμου… ύψους 11,66 ευρώ για την αυθαίρετη βόσκηση (τόσο προβλέπεται από τον νόμο).
Οι πρόσφατες αποχωρήσεις
Αποχωρήσεις της Μείζονος Αντιπολίτευσης από συνεδριάσεις είχαν χρόνια να σημειωθούν. Οι σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης του Δημήτρη Σακελλαρίου είχαν αποχωρήσει από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας τέσσερις φορές κατά την περίοδο 2007-2011. Η τελευταία αποχώρηση ήταν προεκλογική, και σημειώθηκε στις 27 Αυγούστου 2010, κατά τη γενόμενη έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος, λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των γεφυρών Διάβας και Σαρακίνας.