Στο σημερινό δεύτερο μέρος του αφιερώματος στη Μελέτη τού Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, θα αναλύσουμε τις προτεινόμενες περιοχές Οικιστικής Ανάπτυξης και τις προτεινόμενες περιοχές Ειδικής Προστασίας τόσο στην πόλη της Καλαμπάκας, όσο και στα χωριά ολόκληρης της Δημοτικής Ενότητας Καλαμπάκας.
Οι μελετητές, βάσει της εναπομένουσας χωρητικότητας, προτείνουν την επέκταση του σχεδίου πόλεως Καλαμπάκας, τον έλεγχο και τον περιορισμό στη δόμηση σε Καστράκι και Διάβα, αλλά και γενικά την πολεοδόμηση εντός των ορίων περιοχών, με στόχο την καλύτερη οργάνωση του οικιστικού χώρου.
Προτείνονται επίσης περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, που περιλαμβάνουν τους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, τις κοίτες των ποταμών, τα καταφύγια άγριας ζωής κ.ά.
Με τη Μελέτη τού Γ.Π.Σ. ορίζονται οι Ζώνες: α) Προστασίας Γεωργικής Δραστηριότητας, β) Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης, γ) Βιοτεχνίας, Μεταποίησης και Χοντρεμπορίου, καθώς και δ) Πρότυπης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Όπως επισημαίνεται, κεντρικός στόχος στην οργάνωση των παραπάνω ζωνών είναι όλοι οι οικισμοί τής Δ.Ε. Καλαμπάκας να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά τής τοπικής παραγωγής τους και να συμμετέχουν ισότιμα σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα διασύνδεσης των τοπικών δραστηριοτήτων και καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας.
Επίσης, προτείνονται μία σειρά συμπληρωματικών παρεμβάσεων, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων δραστηριοτήτων.
Τονίζεται τέλος ότι η έμφαση στην οικοτουριστική και αγροτουριστική ανάπτυξη της Δ.Ε. μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για τη χρονική και θεματική διεύρυνση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος στα Μετέωρα, που δύνανται αφενός να επιμηκύνουν τη μέση παραμονή των επισκεπτών και αφετέρου να προσελκύσουν μία εξειδικευμένη τουριστική αγορά (τουριστικά πακέτα που απευθύνονται σε εξειδικευμένες αγορές υψηλών εισοδημάτων).
ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!