Επίδομα και για το 2012 θα λάβουν όσοι κάνουν αιτήσεις για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το 2013, αφού το επίδομα δεν είχε δοθεί την περασμένη χρονιά στους δικαιούχους, λόγω μη έκδοσης της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με εγκύκλιο που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr.
Συγκεκριμένα, με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την διαδικασία πληρωμής του επιδόματος μειονεκτικών και ορεινών περιοχών σε δικαιούχους κατοίκους, το υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο, όπου προβλέπεται ότι θα δοθεί το επίδομα και για το 2012 και για το 2013.
Το επίδομα για τους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών δίνεται στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Με τις παραπάνω διατάξεις, δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται στην οδηγία (τις περιοχές θα τις δείτε στο τέλος της σελίδας μας σε επισυναπτόμενο αρχείο αναλυτικά), και των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων (4.700) ΕΥΡΩ.
Ειδικότερα, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται μετά την κατά καιρούς αναπροσαρμογή του στο ποσό των εξακοσίων (600) ΕΥΡΩ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ΕΥΡΩ, και των τριακοσίων (300) ΕΥΡΩ, εφόσον ο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ τριών χιλιάδων (3.000) ΕΥΡΩ και τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων (4.700) ΕΥΡΩ.
Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή.
Διαδικασία και δικαιολογητικά
Η καταβολή, στους δικαιούχους, της ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης γίνεται εφάπαξ μετά τη 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους με την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών.
Ο δικαιούχος της εισοδηματικής ενίσχυσης υποβάλει μαζί με την αίτησή του:
(ί) βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του, από την οποία προκύπτει η επί 2ετία τουλάχιστον διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή,
(ii) υπεύθυνη δήλωση, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια και για το ίδιο έτος,
(iii) αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται την εισοδηματική ενίσχυση, (εισοδήματα του προηγούμενου έτους) ή της δήλωσης αυτής (Έντυπο ΕΙ), αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.
Στον Νομό Τρικάλων
Το επίδομα το δικαιούνται στον Νομό Τρικάλων οι κάτοικοι των εξής Κοινοτήτων:
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!