Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων γνωστοποιείται ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3255/Β/20-12-2013) η απόφαση που αφορά στην πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης – φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Μέτρο 112 “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών” του Άξονα 1 του Γ1ΑΑ 2007-2013.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί όλους τους ενδιαφερομένους που έχουν συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει το 40°, είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, να υποβάλλουν αίτηση – φάκελο υποψηφιότητας προς ένταξη στο μέτρο “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών” στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας του τόκου της μονίμου κατοικίας τους από 18-3-2014 έως 16-5-2014.
Η γεωργική εκμετάλλευση του υποψηφίου προς ένταξη στο εν λόγω καθεστώς πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της μονίμου κατοικίας και να έχει μέγεθος απαιτήσεων σε εργασία τουλάχιστον μισή (0,5) μονάδα ανθρώπινης εργασίας (MAE),
Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους, το δε ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο ιδιόκτητο και καταγεγραμμένο στα μητρώα και βιβλιάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Για τους σκοπούς τής εφαρμογής του μέτρου ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα:
- Η ιδιοκτησία στα πλαίσια της οικογένειας θεωρείται ότι υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται μισθώσεις μεταξύ των.
- Ως αρχηγός της εκμετάλλευσης μπορεί να θεωρηθεί μόνο ένας εκ των συζύγων. Μεταβίβαση της αρχηγίας εκμετάλλευσης, μεγέθους σε εργασία 0,5 MAE και άνω, μεταξύ συζύγων δε γίνεται αποδεκτή.
Δεν είναι επιλέξιμοι ως υποψήφιοι για ένταξη στο καθεστώς, οι κάτωθι:
1. Τα νομικά πρόσωπα
2. Οι μόνιμοι ή με σύμβαση υπάλληλοι του δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κλπ.
3. Όσοι λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%.
4. Όσοι έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα μεγαλύτερο από το 150% του εισοδήματος αναφοράς,
5. Όσοι έχουν ατομικό εξωγεωργικό εισόδημα μεγαλύτερο από το 100% του εισοδήματος αναφοράς.
6. Οι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο.
7. Οι σπουδαστές και φοιτητές έως τη συμπλήρωση του αριθμού των προβλεπομένων ετών φοίτησης για κάθε σχολή.
Οι νέοι γεωργοί που θα κριθούν δικαιούχοι οφείλουν να πετύχουν το σύνολο των δεσμευτικών στόχων εντός πέντε ετών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης.
Οι δεσμευτικοί στόχοι αφορούν στα ακόλουθα:
1. Δημιουργία γεωργικής εκμετάλλευσης συνολικού μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία μεγαλύτερου της μιας (1) MAE και εισοδήματος μεγαλύτερου του 80% του εισοδήματος αναφοράς.
2. Υποβολή ενιαίας δήλωσης εκμετάλλευσης στον Ο.ΠΕ.Κ.Ε.Π.Ε. ανελλιπώς επί δεκαετία.
3. Απόκτηση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας
4. Ένταξη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των επαγγελματιών γεωργών με εγγραφή στον ΟΓΑ ως κυρίου ταμείου ασφάλισης εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της απόφασης έγκρισης.
5. Απόκτηση της ιδιότητας του κατά κύρια, απασχόληση γεωργού.
6. Οριστική εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Κάθε υποψήφιος που θα κριθεί δικαιούχος του καθεστώτος ενισχύσεων εγκατάστασης νέων γεωργών αναλαμβάνει την υποχρέωση για διάστημα τουλάχιστον 10 ετών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης:
α) να παραμείνει στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του β) να διατηρήσει την ασφάλιση του ΟΓA
γ) να διατηρήσει τουλάχιστον το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσής του για το οποίο ενισχΰθηκε από την ημερομηνία επίτευξης του δεσμευτικού στόχου
δ) να διατηρήσει τουλάχιστον την ιδιότητα του μερικής απασχόλησης γεωργού και αρχηγού της
εκμετάλλευσης.
Η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται ανάλογα με την κατηγορία της περιοχής μονίμου κατοικίας του υποψηφίου, τον προσανατολισμό της παραγωγής της εκμετάλλευσης στην μελλοντική κατάσταση και το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης επίσης στην μελλοντική κατάσταση και κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ.
Για περισσότερες Πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων στο τηλέφωνο 2431046351.