Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους της δράσης «Κανένα Παιδί Χωρίς Γάλα», που υλοποιείται από τη Συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία «ΤΡΙΚΚΗ», επισκέφθηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις της στα Τρίκαλα.
Η δράση «Κανένα Παιδί Χωρίς Γάλα», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, στηρίζει οικονομικά αδύναμες οικογένειες στη Δυτική Θεσσαλία, και ο συνολικός αριθμός των παιδιών που επωφελείται είναι 380. Μηνιαίως διανέμονται 3.700 λίτρα γάλακτος, ενώ συνολικά το 2013 διανεμήθηκαν 44.640 λίτρα.
Ο κ. Χαρακόπουλος ξεναγήθηκε στους χώρους της Γαλακτοβιομηχανίας από τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Τρικάλων, κ. Αχιλλέα Λιούτα, τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΤΡΙΚΚΗ κ. Δημήτρη Ιακωβάκη, τον αντιπρόεδρο της Ε.Α.Σ.Τ κ. Κώστα Μαράβα, μέλη του ΔΣ και τον Γενικό Διευθυντή της ΤΡΙΚΚΗ κ. Γιώργο Μέρτζιο. Παρόντες στην ενημέρωση ήταν οι βουλευτές Τρικάλων κ.κ. Ηλίας Βλαχογιάννης και Μιχάλης Ταμήλος.
Μετά την ενημέρωση, ο κ. Χαρακόπουλος συνεχάρη την «οικογένεια», όπως χαρακτηριστικά είπε, της «ΤΡΙΚΚΗ» για την έμπρακτη εκδήλωση κοινωνικής ευαισθησίας. Ταυτόχρονα, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το υψηλό επίπεδο της παραγωγικής διαδικασίας, τα τεχνολογικά μέσα και τα ποιοτικά προϊόντα της Συνεταιριστικής Γαλακτοβιομηχανίας. Επίσης, τόνισε ότι προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραμένει πάντοτε η έμπρακτη ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, ενώ ερωτηθείς σχετικά επανέλαβε ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος θα είχε αρνητικά αποτελέσματα για την ελληνική αγελαδοτροφία.
Συγκεκριμένα ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στην «οικογένεια» της Συνεταιριστικής Γαλακτοβιομηχανίας «ΤΡΙΚΚΗ», εργαζόμενους και διοίκηση, για την έμπρακτη εκδήλωση κοινωνικής ευαισθησίας, μέσω της δράσης «Κανένα Παιδί Χωρίς Γάλα», που έχει ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Επίσης, είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το υψηλότατο επίπεδο λειτουργίας της επιχείρησης, τον άρτιο τεχνολογικό της εξοπλισμό, και τα ποιοτικά της προϊόντα. Πρόκειται για Βιομηχανία που δίνει έμφαση στην ντόπια πρωτογενή παραγωγή και προσφέρει προϊόντα με ταυτότητα. Η σημερινή μας παρουσία εδώ, μου δίνει την ευκαιρία να επαναλάβω ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο που οραματιζόμαστε πρέπει να βασίζεται πρωτίστως σε έναν ακμαίο, δυναμικό και εξωστρεφή πρωτογενή τομέα. Και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε».
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, που προτάθηκε πρόσφατα σε έκθεση του ΟΟΣΑ, ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Αν η, θεωρούμενη ως, περιορισμένη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος ευθύνεται για την υψηλή τιμή του στο ράφι, τότε γιατί το «μακράς διάρκειας» γάλα είναι πιο ακριβό από το φρέσκο; Στο ερώτημα αυτό η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν δίνει απάντηση. Στην καλύτερη περίπτωση ένα ανάλογο μέτρο θα προκαλέσει μια μικρή μείωση της τάξεως του 5%, λόγω του περιορισμού των επιστροφών των ληγμένων προϊόντων. Σε μια τετραμελή δηλαδή οικογένεια, που καταναλώνει ημερησίως 1 λίτρο γάλα, η μηνιαία εξοικονόμηση θα είναι μόλις 1,5 ευρώ.
Το βέβαιο, όμως, είναι ότι η επιμήκυνση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική αγελαδοτροφία, κι αυτό είναι κάτι που και η έκθεση του ΟΟΣΑ αναγνωρίζει. Γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις όποιες αποφάσεις».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!