Ο Λάκμος (ή Περιστέρι) είναι ένα μεγάλο ορεινό συγκρότημα, το πρώτο της Νότιας Πίνδου. Βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων και χαρακτηρίζεται από το ψυχρό κλίμα και τα εκτεταμένα αλπικά οροπέδια όπου εκτρέφονται μεγάλα κοπάδια προβάτων, γεγονός που αντανακλά στη φυσιογνωμία των χωριών που υπάρχουν στις πλαγιές του. Ανθοχώρι, Ανθούσα, Χαλίκι, Καλαρίτες, Συράκο, Κράψη, Μεγάλη Γότιστα, είναι κάποια από αυτά.
Το βουνό οριοθετείται βόρεια και δυτικά από τον Άραχθο. Στα νότια ο Καλαρίτικος ποταμός και το ρέμα Νέγρη χωρίζουν το βουνό από Κακαρδίτσα και Τζουμέρκα ενώ ο Μετσοβίτικος ποταμός χωρίζει το Περιστέρι από το Δοκίμι. Η ασβεστολιθική σύσταση του βουνού σε συνδυασμό με τις πολλές ψηλές κορυφές του (Τσουκαρέλα – 2295 μ. Πύργος -1971 μ. Γιαννάκη – 2198 μ. Μεγάλη Σπανούρα -2046 μ. Πυραμίδα 2048 μ. δίνει ένα έντονα καρστικοποιημένο σύνολο από μυτερές απολήξεις όπου το χιόνι διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα δάση είναι ελάχιστα, κυρίως στις βόρειες και δυτικές πλαγιές και κοντά στα ρέματα. Η περιοχή είναι σημαντική λόγω των χαρακτηριστικών αλπικών οικοτόπων όπου υπάρχουν πολλά σπάνια και ενδημικά είδη χλωρίδας αλλά και μικρός αριθμός αρπακτικών πουλιών. Για τον λόγο αυτόν το Περιστέρι εντάχθηκε στο δίκτυο Natura 2000.
Έχοντας κατά καιρούς προσπελάσει μεγάλο μέρος του βουνού και κυρίως το βόρειο και το ανατολικό, στόχο της τελευταίας μας διαδρομής αποτέλεσε η δυτική πλευρά του. Μια διαδρομή που μελετήσαμε στον χάρτη χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς τη διάρκεια, ούτε και τις δυσκολίες της.
Μετά από διανυκτέρευση στο Χαλίκι, νωρίς το πρωί της Κυριακής βρεθήκαμε στον αυχένα του Μπάρου, στο διάσελο που ενώνει τα χωριά του Ασπροποτάμου με αυτά των Τζουμέρκων. Σε υψόμετρο 1940 μέτρων, είναι ένα εκτεθειμένο στους ανέμους πέρασμα που χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες. Από εδώ σκαρφαλώνουμε στη νοτιότερη ράχη του Περιστερίου, τη χορταριασμένη από τις βροχές, που είναι συχνές σε αυτά τα μέρη. Συνεχή ανεβοκατεβάσματα μέχρι να φτάσουμε στο υψόμετρο των 2000 μέτρων. Στη συνέχεια η πορεία γίνεται ομαλή πάνω σε ψηλό πράσινο χορτάρι διάστικτο με πλήθος αγριολούλουδων. Η άνοιξη των μεγάλων υψομέτρων λαμπυρίζει στο πρωινό φως.
Μετά από 1.30΄ συνεχούς πορείας φτάνουμε στο σημείο όπου το μονοπάτι διχάζεται. Ο ένας κλάδος κατηφορίζει προς τον χωματόδρομο που ενώνει το Χαλίκι με τις ορεινές βοσκές και ο άλλος στρίβει αριστερά κατευθυνόμενος προς τις δυτικότερες κορυφές. Από εδώ φαίνεται καθαρά ο στόχος μας. Ο Μέγας Τράπος είναι η τρίτη κορυφή στο βάθος.
Αφού ανεβούμε στην Πλάκα, παρακάμπτουμε την απόκρημνη Κουρκούμπετα (υψ. 2075 μ.) και στη συνέχεια στρίβουμε δεξιά για να βρεθούμε απέναντι από τον Μέγα Τράπο. Μια τελευταία επίπονη ανηφόρα και είμαστε στη δεύτερη σε ύψος κορυφή του Λάκμου, στα 2240 μέτρα μετά από 3.45΄ συνολικής πορείας. Από εδώ η θέα στο οροπέδιο όπου αναπτύσσονται σε επίπεδα τα αλπικά λιβάδια και ζωντανεύει ο Αχελώος είναι συναρπαστική. Αναγκαστικά η παραμονή μας είναι σύντομη αφού το κρύο και το υπόλοιπο της μακράς πορείας μας αναγκάζει να συνεχίσουμε.
Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην αφιερώσουμε χρόνο για ξεκούραση δίπλα στους μαιάνδρους που σχηματίζουν οι πηγές του Αχελώου. Είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα. Πλημμυρισμένο από κίτρινα αγριολούλουδα, το ειδυλλιακό πλάτωμα από όπου ο υδάτινος θεός ξεπηδά από τα έγκατα της γης και με την ορμή της άνοιξης τρέχει για να ξεδιψάσει τον κόσμο. Μαγεία που ξεπερνά κάθε λέξη, κάθε εικόνα.
Σύννεφα αρχίζουν να μαζεύονται πάνω από τις κορυφές. Ανήσυχοι συνεχίζουμε στο μονοπάτι για το Χαλίκι. Πότε σε λιβάδια και πότε ανάμεσα σε λιθώνες χάνουμε συνεχώς υψόμετρο μέχρι να μπούμε μέσα στο δάσος. Καταλήγουμε στο χωριό μετά από 7.30’ ώρες πορείας, μιας από τις εντυπωσιακότερες που έχουμε κάνει.
Τα νέα του Συλλόγου
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας μπορείτε να πάρετε κάθε Παρασκευή στα γραφεία του Συλλόγου – Ομήρου 5 (κάτω από το ΚΑΠΗ) ή στο τηλέφωνο 24310 72077.
Πληροφορίες και υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας www.trikalasport.gr και στο facebook .
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!