Σε συνέντευξη τύπου προχώρησε σήμερα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων “Η Άνοιξη” μετά τη μεγάλη και ενθαρρυντική συμμετοχή αγροτών στην πλατιά πανελλαδική σύσκεψη των επιτροπών των μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λάρισα., και στην οποία συμμετείχε η Ομοσπονδία.
Στην εισηγητική του ομιλία στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης ο Αποστόλης Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομποσπονδίας, εξήγησε αναλυτικά τους λόγους που αναγκάζουν τους φτωχούς αγώνες να ξαναβγούν στους δρόμους. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις 10 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση έξω από την Εφορία Τρικάλων. Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου θα γίνει συγκέντρωση στην Έκθεση «Αγρότικα» στη Θεσσαλονίκη.
Η ομιλία του
Συνάδελφοι Αγρότες – Κτηνοτρόφοι
Αυτά αποφασίσαμε στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων , η οποία έγινε την Κυριακή στη Λάρισα και συμμετείχε η ΟΑΣΤ «Η Άνοιξη». Στη σύσκεψη της Λάρισας φάνηκε ακόμη πιο καθαρά ότι η οργάνωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων είναι μονόδρομος και αποφασίσαμε το αγροτικό κίνημα να τις οργανώσει πιο αποτελεσματικά . Εμείς οι φτωχοί και μικρομεσαίοι αγρότες παλεύουμε, κυριολεκτικά, για την επιβίωσή μας, ενάντια στις αποφάσεις και τα μέτρα που παίρνονται εναντίον μας. Η βαρβαρότητα που ζούμε, οι αντιαγροτικές πολιτικές κυβέρνησης και Ε.Ε μας οδηγούν στην φτώχεια την εξαθλίωση τον αφανισμό.
• Άγρια φορολόγηση. Η συγκυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει φόρο στους αγρότες, με συντελεστή 13%, από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους και φόρο επιτηδεύματος, τουλάχιστον 650 ευρώ το χρόνο, υποχρεώνοντάς τους να κρατούν λογιστικά βιβλία. Με νομοθέτημα που ψηφίστηκε πρόσφατα, προχωράει στην άρση της ασυλίας του σπιτιού τους, προκειμένου να γίνεται ο φορολογικός έλεγχος. Οι αγρότες θα πληρώνουν και τον Ενιαίο Φόρο για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους.
• Δικαστικές διώξεις και παρακρατήσεις για αγροτικά χρέη. Εκατοντάδες αγρότες απειλούνται, άμεσα, με κατάσχεση σπιτιών και χωραφιών, ή με φυλακή, επειδή δεν μπορούν να ξεπληρώσουν παλιότερα χρέη στην τράπεζα. Ήδη, στην Καρδίτσα και σε άλλες περιοχές, δεκάδες αγρότες καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» να μπει χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών που χρωστάνε στον ΟΓΑ και στον ΕΛΓΑ και να γίνονται παρακρατήσεις από τα κονδύλια των επιδοτήσεων που δικαιούνται.
• Βαριά χαράτσια. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα που φτάνουν στο 157% κι ανάλογες στο αγροτικό πετρέλαιο και στις εισφορές για τον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ. Πληρώνουν, επίσης, χαράτσια για τις αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων, τις δηλώσεις καλλιέργειας, (ΟΣΔΕ), τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, τις ηλεκτρονικές σημάνσεις των ζώων. Με πρόσφατο νομοθέτημα, θα πληρώνουν και χαράτσι στον γεωπόνο για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων και στον κτηνίατρο για την εκτροφή των ζώων. Και βέβαια, θα πληρώνουν τα χαράτσια για την Υγεία και όλα τα άλλα που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.
• Ζημιές στην παραγωγή. Στην καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε, μεγάλες ήταν οι καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή, λόγω του δάκου κι άλλων αιτιών, ενώ πολλές οπωροκαλλιέργειες πλήγηκαν από την ακαρπία. Ο ΕΛΓΑ αρνείται να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς, που είδαν την παραγωγή τους να συρρικνώνεται και βρίσκονται σε απόγνωση.
• Μείωση εισοδήματος. Οι τιμές παραγωγού για πολλά αγροτικά προϊόντα παραμένουν χαμηλές – στο καλαμπόκι και σε άλλα δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής – ενώ χιλιάδες παραγωγοί που έχουν παραδώσει, εδώ και καιρό, τα προϊόντα στους εμπόρους και σε συνεταιρισμούς παραμένουν απλήρωτοι. Οι επιδοτήσεις μειώνονται και οι ενισχύσεις περικόπτονται – από το 4% που ξεκίνησαν οι περικοπές της ενιαίας ενίσχυσης, πριν μερικά χρόνια, έφτασαν, φέτος, στο 12,5% κι έπεται συνέχεια – και θα είναι ακόμα μεγαλύτερες οι μειώσεις με την αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020. Ταυτόχρονα, τεράστια είναι η μείωση στις επιστροφές του ΦΠΑ (από 11,5% έπεσε στο 6%) και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων.
• Περικοπές στις αγροτικές συντάξεις. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους αγρότες και τις αγρότισσες ανέβηκε από τα 65 στα 67 χρόνια – η ΝΔ υποσχόταν μείωση στα 62 – και κόπηκαν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και τα επιδόματα άδειας, καθιστώντας την αγροτική σύνταξη ένα πενιχρό επίδομα.
Οι βασικές διεκδικήσεις που προβάλλουμε με τον αγώνα μας:
1. Να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους – Να μην πληρώνουν τον Ενιαίο Φόρο για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους – Να μην τηρούν λογιστικά βιβλία και να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος – Να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα αποδέχονται την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για φορολογικό έλεγχο. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
2. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις για αγροτικά χρέη – Κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεση αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία μέχρι 300.000 ευρώ – Πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση – Απόσβεση όλων των υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν πληρώσει το διπλάσιο του κεφαλαίου που δανείστηκαν.
3. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ της ΕΕ για το 2015-2020 – Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ – Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
4. Να μην παρακρατούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χρήματα των επιδοτήσεων για την εξόφληση των οφειλών τους στον ΟΓΑ, στην εφορία και για άλλα χρέη – Να δοθούν άμεσα όλες οι στρεμματικές ενισχύσεις που παρακρατήθηκαν χωρίς λόγο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για δήθεν λάθη για τα οποία δεν ευθύνονται οι παραγωγοί.
5. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ -Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
6. Αφορολόγητο πετρέλαιο – Να μην μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
7. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%.
8. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους – Να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων – Να αποδίδονται κανονικά και γρήγορα οι εξισωτικές αποζημιώσεις – Να γίνεται δωρεάν η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων – Οχι στο νέο χαράτσι για τον «κτηνίατρο εκτροφής».
9. Να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί που η σοδειά τους συρρικνώθηκε δραματικά, λόγω του δάκου και άλλων αιτιών – Να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές που επλήγησαν από την ακαρπία και άλλες αιτίες – Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες – ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.
10. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ, στα φάρμακα – Να σφραγιστούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών.
11. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις – χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία – Σύνταξη, στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση – καθαριότητα, για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων, το νέο χαράτσι για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων κ.ά.
12. Να σταματήσουν αμέσως τα αγροτοδικεία και να παραγραφούν, με πολιτική απόφαση της Βουλής, όλες οι διώξεις και οι ποινές που επιβλήθηκαν.
13. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή – Να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους και τους συνεταιρισμούς οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι – Αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.
14. Ενίσχυση των νέων αγροτών χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις – Να συνεχιστούν τα προγράμματα νέων αγροτών με ποσό ενίσχυσης 100.000 ευρώ.
15. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ – Να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.
16. Να προχωρήσουν τα έργα αγροτικής υποδομής (να αντιμετωπιστούν τα νέα εμπόδια για την ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου) – Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για άρδευση και ύδρευση.
17. Οι παραγωγοί να μπορούν να πουλούν τα αγροτικά προϊόντα σε οποιαδήποτε Λαϊκή Αγορά γίνεται τη βδομάδα και να έχουν ασφαλιστικό φορέα αποκλειστικά τον ΟΓΑ.
Αποφασίστηκε μια σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο .Για να προχωρήσουμε πιο μαζικά και συντονισμένα πρέπει ως ομοσπονδία αγροτικών συλλογών ν. Τρικάλων «Η Άνοιξη» να οργανώσουμε τον αγώνα στην περιοχή μας.
Για να προβάλουμε πιο αναλυτικά τους λόγους που μας οδηγούν σ’ αυτό το νέο γύρο κινητοποιήσεων , αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για την μαζικότητα και δυναμικότητά τους διοργανώσαμε σήμερα αυτή τη συνέντευξη τύπου.
Επίσης, αποφασίσαμε συγκεκριμένα:
• Να βγάλουμε από σήμερα τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών μας και καλούμε τους συνάδελφους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες σ’ αυτή την κίνηση.
• Περιοδείες, από σήμερα το απόγευμα, στα χωριά του κάμπου αλλά και στην πόλη των Τρικάλων , ώστε πέρα από την καλύτερη ενημέρωση των αγροτών Ιδιαίτερα να εξασφαλιστούν η συμπαράσταση και η συμπαράταξη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, καθώς έχει, πλέον, αποδειχθεί και στην πράξη ότι αυτή η συμμαχία δίνει δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στον αγώνα.
• Συγκεντρώσεις-συσκέψεις για να συζητήσουμε πως θα οργανώσουμε πιο μαζικά και συντονισμένα τις κινητοποιήσεις:
Τετάρτη 22 Γενάρη στη Φαρκαδόνα, 7μμ, στο καφενείο-πρατήριο καυσίμων Ξάνθου Νάτσινα (στην παλιά εθνική οδό Τρικάλων-Λάρισας)
Πέμπτη 23 Γενάρη στο Μεγαλοχώρι, 7μμ, στην ταβέρνα μπαρμπα-Μιχάλης
Παρασκευή 24 Γενάρη στο Μικρό Κεφαλόβρυσο, 7μ.μ.
•Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Εφορία Τρικάλων την Παρασκευή 24 Γενάρη , στις 10 το πρωί.
• Συμμετοχή στο συλλαλητήριο , το Σάββατο 1η Φλεβάρη, στη έκθεση «Αγρότικα» και μαζική μετάβαση γι’ αυτό το σκοπό στη Θεσσαλονίκη.
• Κλιμάκωση, στα τέλη του μήνα, με το στήσιμο μπλόκων σε πολλές περιοχές της χώρας και με άλλες μορφές πάλης, που θα επιλεγούν κατά την πορεία των κινητοποιήσεων.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!