Ενσταση με την οποία ζητούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας να διαφυλάξει την πολύτιμη φυσική κληρονομιά της περιοχής μας, κατέθεσε πριν από λίγες μέρες ομάδα πενήντα πολιτών, που αντιτίθενται στην εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στο Ανήλιο.
Η ομάδα καλείται «Ενεργοί Πολίτες κατά τού ΑΣΠΗΕ “Ανήλιο” στον Ασπροπόταμο Καλαμπάκας» και εκτός από το Περιφερειακό Συμβούλιο, απευθύνει την ένταση και στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Τρικάλων, ενώ την κοινοποιεί στον Δήμο Καλαμπάκας, στο Δασαρχείο Καλαμπάκας και στα Τοπικά Συμβούλιο Χαλικίου, Καστανιάς και Στεφανίου, στα οποία ανήκουν εκτάσεις τού υπό έγκριση Αιολικού Σταθμνού.
Σημειώνεται ότι πέραν αυτών ο Αιολικός Σταθμός, του οποίου τα πολύγωνα χωροθέτησης εκτείνονται συνολικά σε 10.500 στρέμματα, καταλαμβάνει επίσης εκτάσεις και από τη Δημοτική Ενότητα Μαλακασίου. Έτσι, η μεγαλύτερη έκτασή του ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλαμπάκας, ενώ λιγότερη ανήκει στον Δήμο Μετσόβου.
Την αίτηση για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών όρων (ΜΠΕ) του συγκεκριμένου Αιολικού Σταθμού ισχύος 144 MW την έχει υποβάλλει η εταιρεία «Αιολική Θεσπρωτίας Ε.Ε.» και αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία του ΑΣΠΗΕ «Ανήλιο», που σχεδιάζεται να εκταθεί στις περιοχές Ζυγουροτόπια – Δοκίμι – Κοπάνες – Μακροβούνι – Φούρκα – Μία – Τράμπα –Θεοδόσι και Σκαφίδα των δήμων Μετσόβου (Νομού Ιωαννίνων) και Καλαμπάκας (Νομού Τρικάλων).
Η ΜΠΕ του έργου στο σύνολο της σχεδόν δεν αναγνωρίζει καμία αρνητική επίπτωση. Όπως αναφέρουν στην έντασή τους οι «Ενεργοί Πολίτες», αυτό συμβαίνει επειδή λανθασμένα δεν εξετάζει τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα της περιοχής. Σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Η ΜΠΕ αναφέρει πως πρόκειται “για επένδυση κατεξοχήν φιλική στο περιβάλλον” και αυτό μόνο και μόνο το γεγονός κατ’ αυτούς δικαιολογεί τις όποιες λίγες επιπτώσεις. Υποστηρίζει ακόμα πως πρέπει οπωσδήποτε να γίνει το έργο προκρίνοντας το επιχείρημα ότι η μηδενική λύση δεν είναι αποδεκτή, καθώς πρόκειται για έργο ΑΠΕ. Πρόκειται σαφώς για μία μονοδιάστατη αντίληψη που δεν εξετάζει πως υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις σε ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, βιομάζα κτλ). Το κυριότερο που δεν προτείνεται είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Αποκρύπτεται το γεγονός ότι χωρίς τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας οι ΑΠΕ δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση, αλλά αντίθετα θα προκαλέσουν προβλήματα, καθώς εξυπηρετούν την αέναη μη-βιώσιμη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ψευδές το δίλημμα λιγνίτης (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) ή Α/Γ, όταν ακολουθείται μια μη βιώσιμη περιβαλλοντική πολιτική κατανάλωσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος».
Σημειώνεται ότι στις 27 Νοεμβρίου 2013 η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γνωμοδοτήσει θετικά για το περιεχόμενο της Μελέτης, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι παρατηρήσεις της Υπηρεσίας καθώς και ο όροι που θα εγκριθούν – επιβληθούν με τη σχετική απόφαση έγκρισης της Μ.Π.Ε. του θέματος.
Ωστόσο, η αντίστοιχη Επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων δεν έχει ακόμη γνωμοδοτήσει, και φυσικά δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμη ούτε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Απ’ ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καμία ενέργεια δεν έχει γίνει ακόμη ούτε από τον Δήμο Καλαμπάκας ούτε από κάποια άλλη Υπηρεσία (Δασαρχείο κ.λπ.).
Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2012 τόσο το Δασαρχείο Καλαμπάκας, όσο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά για την κατασκευή και εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στη θέση «Χιόλι», κάτι που απέτρεψε τελικά την υλοποίηση του έργου, το οποίο σημειωτέον ήταν σαφώς μικρότερης ισχύς (20 ΜW).
Την ένσταση των «Ενεργών Πολιτών» υποστηρίζει και η Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», η οποία σε έγγραφό της αναφέρει: «Σε ό,τι αφορά τα είδη πανίδας, με βάση την Κοινοτική Οδηγία 92/43/EΟΚ «περί οικοτόπων και ειδών» τονίζουμε ότι οι θιγόμενες από το έργο περιοχές αποτελούν βιότοπο μόνιμης ενδιαίτησης της καφέ αρκούδας (Ursus arctos), είδος προτεραιότητας με βάση το Παρ. ΙΙ της Οδηγίας». Η οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» τονίζει συμπερασματικά ότι η χωροθέτηση του εν λόγω ΑΣΠΗΕ στην εν λόγω περιοχή αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, καθώς και σε είδη προτεραιότητας, και για τους λόγους αυτούς εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην υλοποίησή του.
Η ένσταση των «Ενεργών Πολιτών»
Παραθέτουμε στη συνέχεια κάποια στοιχεία από την ένταση που υποβλήθηκε:
«Το υπό εξέταση αιολικό πάρκο, όπως και πολλά άλλα γειτνιάζοντα, δεν χωροθετείται σε κάποιους τυχαίους τομείς, Χωροθετείται σε αλπικές κορυφογραμμές, σε υψόμετρο 1700 – 1950 μ., δηλ. στα πλέον αδιατάρακτα κατατμήματα και τομείς των μεγάλων ορεινών όγκων της Νότιας Πίνδου.
Η διατύπωση των μελετητών ότι το σύνολο των εκτάσεων που καταλαμβάνει το αιολικό πάρκο είναι δημόσιες και χωρίς υφιστάμενη χρήση, αποκρύπτει τεχνηέντως την οικολογική αξία και σημασία της θιγόμενης περιοχής.
Η πολλαπλότητα των χωροθετήσεων (Χιόλι, Τριγγία, Φούρκα κ.ά.) παίρνει τη μορφή επιδρομής ενάντια σε ό,τι ωραιότερο και πλέον αδιατάρακτο έχει να παρουσιάσει το ορεινό φυσικό περιβάλλον της Κεντρικής και Νότιας Πίνδου.
Τα εκτεταμένα πολύγωνα χωροθέτησης (10.500 στρέμματα στο υπό εξέταση Α/Π – 6.500 στρέμματα στην Τριγγία) που αποτυπώνονται στους χάρτες της ΜΠΕ, οι μεγάλου μήκους δαιδαλώδεις χαλικόδρομοι (πάνω από 40 χιλιόμετρα στο παρόν, 20 χιλιόμετρα στην Τριγγία, 10 χιλιόμετρα στο Χιόλι) και τα μεγάλα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης Υ/Τ (περίπου 14 χιλιόμετρα), αυτές οι τεράστιες υποδομές που δημιουργούνται εκ του μηδενός για κάθε ένα Αιολικό Πάρκο, κατακερματίζουν και υποβαθμίζουν πολύτιμα ενδιαιτήματα θίγοντας ανεπανόρθωτα και το φυσικό απόθεμα.
Η έλλειψη μιας σοβαρής μελέτης (ΣΜΠΕ) για το αθροιστικό – σωρευτικό (cummulative) περιβαλλοντικό αποτύπωμα όλων των υπό αδειοδότηση Αιολικών Πάρκων σ’ αυτή την ευαίσθητη ευρύτερη περιοχή της Πίνδου, αποτελεί τη σοβαρότερη έλλειψη και αυτής της ΜΠΕ.
Συνοδά έργα
Όταν ένα Αιολικό Πάρκο χωροθετείται σε τέτοιο υψόμετρο, τότε οι δρόμοι πρόσβασης είναι μεγάλοι, φαρδείς και καταναλώνουν τεράστιο χώρο, διότι:
• Οι κλίσεις είναι μικρές λόγω του βάρους των μεταφερόμενων φορτίων. Μπορεί η μελέτη να προβλέπει κλίσεις 7-10%, αλλά η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία Vestas συνιστά κλίσεις 3%.
• Οι μικρές κλίσεις συνεπάγονται μεγάλη αύξηση του μήκους των δρόμων και σημαντικότατη αύξηση του αριθμού των στροφών μεγάλης καμπυλότητας.
• Το αποτέλεσμα είναι ένα δαιδαλώδες δίκτυο χαλικόδρομων, ξένων και ασύμμετρων με τα μεγέθη της περιοχής…
…Οι πυλώνες της γραμμής μεταφοράς που θα ξεκινούν από τα 1730 μ, όπως και οι δρόμοι πρόσβασης για την κατασκευή τους αναμένεται να ολοκληρώσουν την τεράστια αλλοίωση που θα επέλθει στο φυσικό τοπίο της περιοχής.
Εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό
Στη σελίδα 39 της ΜΠΕ αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και τις τεχνικές εγγυήσεις των κατασκευαστών, οι Α/Γ και τα αιολικά πάρκα έχουν ένα κύκλο ζωής περίπου 20 ετών».
Στη δε σελίδα 33, αναφέρεται ότι «ο κύριος του έργου θα συνάψει 5ετή συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρία των Α/Γ για την εγγύηση καλής λειτουργίας του Α/Π.»
Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ότι δεν υπάρχει εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό σε υψόμετρα πάνω από 1000-1100 μέτρα, κι αυτό για δύο λόγους:
1. Στα υψόμετρα αυτά οι ακραίες καιρικές συνθήκες καταστρέφουν γρηγορότερα τον εξοπλισμό και μειώνουν δραστικά τον κύκλο ζωής των Α/Γ, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος συντήρησης.
2. Τα μεγάλα υψόμετρα αυξάνουν σημαντικότατα το μέγεθος και το αρχικό κόστος των συνοδών έργων, επιμηκύνοντας τον χρόνο απόσβεσης.
Στους αρχικούς χάρτες του ΚΑΠΕ υπήρχε η έννοια του εκμεταλλεύσιμου αιολικού δυναμικού και όταν πρόκειται για παραγωγές που χρησιμοποιούν δημόσιες εκτάσεις μοναδικού κάλλους και φυσικής αξίας και επιδοτούνται από τον Ελληνικό λαό, είναι εύλογο να αναρωτηθούμε για την εκμεταλλευσιμότητα.
Καταστροφή προοπτικής ήπιας τουριστικής ανάπτυξης
Οι περιοχές του Μετσόβου-Ανήλιου και του Ασπροπόταμου είναι περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους και πόλος έλξης τουριστών…
… Με τα Αιολικά πάρκα στις αλπικές ζώνες αυτή η δομή ανατρέπεται. Πάνω και πέρα από τα χωριά θα ξεκινούν φαρδείς 6μετροι χαλικόδρομοι, μικρής κλίσης και με στροφές μεγάλης καμπυλότητας που θα οδηγούν στην καρδιά της άγριας ζωής. Η ισορροπία της φύσης ανατρέπεται βίαια».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!