Σεισμική δόνηση 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Ιόνιο Πέλαγος, 2 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με πρώτη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.
Το επίκεντρο της δόνηση βρίσκεται περίπου 292 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 116 χιλιόμετρα από την Πάτρα.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και στην πόλη μας την Καλαμπάκα.
Χαρακτηριστικό του σεισμού ήταν η μεγάλη διάρκεια.
Σοβαρές ζημιές έχουν σημειωθεί σε κτήρια και δρόμους του νησιού, με φόβους να υπάρχουν για ζημιές στο Ληξούρι, που βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της δόνησης. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία της Κεφαλονιάς, έχουν ανοίξει δρόμοι, ενώ γήπεδο του νησιού έχει ανοίξει στα δύο. Στο Αργοστόλι, οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους αναστατωμένοι , χωρίς να υπάρχουν όμως μεγάλες ζημιές σε σπίτια.
Έως τώρα έχουν καταγραφεί πέντε ισχυροί μετασεισμοί, μεγέθους από 4,4 έως 3,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.
Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει αυτή την ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, με εντολή του πρωθυπουργού και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας.
Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,7 Ρίχτερ που αναπροσαρμόστηκε στα 5,9 Ρίχτερ.
Εκτεταμένες ζημιές στην Κεφαλονιά
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πυροσβεστική στην Κεφαλονιά έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Αναφέρονται ρωγμές σε πολλά σπίτια.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές αναφέρουν ότι πολλοί κάτοικοι του Αργοστολίου εχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε ανοικτούς δημόσιους χώρους, όπως το γήπεδο Αργοστολίου. Αναφέρονται ζημιές στο δρόμο κοντά στο λιμάνι του Ληξουρίου. Κάτοικοι της Κεφαλονιάς με τους οποίους επικοινώνησε το protothema.gr τονίζουν ότι επρόκειτο για πολύ μεγάλο σεισμό. Ως αποτέλεσμα του σεισμού, στα περισσότερα σπίτια σημειώθηκαν ζημιές από αντικείμενα που έπεσαν από τα ράφια. Πολλοί Κεφαλονίτες βρίσκονται στα αυτοκίνητά τους αφού οι μετασεισμοί είναι συνεχείς.
Εκκενώθηκε το γηροκομείο Ληξουρίου – αποκλεισμένοι στους Πετανούς
Οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι του γηροκομείου Ληξουρίου μεταφέρονται σε κοντινή εκκλησία καθώς το κτήριο ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές από την Κεφαλλονιά κάτοικοι του νησιού έχουν αποκλειστεί στους Πετανούς και επιτόπου σπεύδει περιπολικό.
«Ο κόσμος έχει φοβηθεί πάρα πολύ, είναι έξω στους δρόμους παρά την κακοκαιρία που επικρατεί. Την ώρα του σεισμού σε πολλές περιοχές κόπηκε το ρεύμα. Αντικείμενα έχουν πέσει σε πολλά σπίτια, έχουν πέσει και μαντρότοιχοι και έχουν κλείσει δρόμοι» περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο νησί η δημοσιογράφος του kefalloniapress.gr Ελένη Χιόνη στο δημοσιογράφο του protothema.gr Μάριο Καλογερόπουλο.
Μέχρι στιγμής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού έχουν αναφερθεί ζημιές σε καταστήματα στην πόλη του Αργοστολίου από σπασμένες τζαμαρίες, αλλά δεν υπάρχουν κλήσεις για τραυματισμούς.
Από την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς, αναφέρθηκαν κατολισθήσεις βράχων με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού, ενώ ένα γήπεδο έχει ανοίξει στα δύο.
Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς: Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες
Για ρωγμές σε σπίτια, σε δημόσια κτίρια, καταρρεύσεις μαντρότοιχων και προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης κάνει λόγο στο protothema.gr ο αντιδήμαρχος Κεφαλλονιάς και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας, Σπύρος Ματιάτος. Ο κόσμος είναι αναστατωμένος αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες και καταρρεύσεις κτιρίων συμπλήρωσε ο κ. Ματιάτος, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων που έχει στηθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Στους δρόμους οι κάτοικοι – Μαρτυρίες από το νησί
«Για προληπτικούς λόγους μας έχουν φέρει στη σχολή πολλά παιδάκια αλλά και ανθρώπους με ορθοπεδικά προβλήματα από το νοσοκομείο. Εδώ είναι και όλο το προσωπικό της σχολής έτοιμο για να παράσχει κάθε βοήθεια. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έρχονται στο νοσοκομείο αλλά και στη σχολή εξαιτίας του σοκ που έχουν υποστεί από το σεισμό».
Τα παραπάνω δήλωσε μιλώντας στο protothema.gr ο Σπύρος Σακαλής, διευθυντής νοσηλευτικής σχολής Κεφαλονιάς,
Η Μαντώ Διαμαντάτου, κάτοικος Κεφαλονιάς, είπε ότι την ώρα του σεισμού βρισκόταν μέσα στο σπίτι της.
«Τρομάξαμε πάρα πολύ. Το κούνημα ήταν τόσο δυνατό που νομίζαμε πως θα γκρεμίζονταν το σπίτι. Προλάβαμε και βγήκαμε από αυτό μόλις σταμάτησε», δήλωσε.
«Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ δυνατός, μέσα στο σπίτι έσπασαν πάρα πολλά πράγματα. Από το ράφι έπεφταν ποτήρια, πιάτα ενώ τα παιδιά φώναζαν από τον τρόμο τους», είπε στο protothema.gr άλλος ένας κάτοικος της Κεφαλονιάς, ο κ. Λεωνίδας Αποστολάτος.
(Πληροφορίες από το protothema.gr)
Ξύπνησαν μνήμες του 1953
Οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν τα Ιόνια νησία το 1953, κράτησαν σχεδόν 2 μήνες, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο (οι μικρότεροι μετασεισμοί κράτησαν πάνω από 6 μήνες). Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν ολοκληρωτικά η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος. Τη καταστροφή στη Ζάκυνθο συμπλήρωσε μια μεγάλη πυρκαγιά.
Η Ελλάδα εκείνη την εποχή έβγαινε ολόκληρη από μια δύσκολη εποχή (πόλεμος – κατοχή – εμφύλιος) και ήταν στις πρώτες προσπάθειες ανασυγκρότησης. Ο πρώτος σεισμός έγινε με επίκεντρο την Ιθάκη στις 9 Αυγούστου, ακολουθούν ισχυροί μετασεισμοί για τρείς μέρες που ενεργοποιούν σεισμικά όλοι τη δυτική Ελλάδα και τότε έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός (πάνω από 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) στις 12 Αυγούστου με επίκεντρο τη Κεφαλονιά. Οι σεισμοί αυτοί είναι οι καταστρεπτικότεροι που έχουν γίνει στην Ελλάδα με πάνω από 470 νεκρούς και αγνοοούμενους και 2500 τραυματίες. Αυτή τη δίμηνη σεισμική ακολουθία σημπλήρωσαν δύο σεισμοί τον Οκτώβριο στο Ληξούρι και τον Νοέμβριο στην Ιθάκη, αλλά δεν είχε μείνει τίποτε άλλο όρθιο για να το καταστρέψουν.
Στην Κεφαλονιά μικρότερες ζημιές έπαθε το βόρειο τμήμα του νησιού, η περιοχή της Ερίσου και το Φισκάρδο όπου αρκετά αρχοντικά άντεξαν τη καταστροφική μανία των πάνω από 3000 σεισμών και μετασεισμών που έγιναν μέχρι την άνοιξη της επόμενης χρονιάς και είναι από τα ελάχιστα διατηρητέα παραδοσιακά χτίσματα στο νησί.
Σημαντική ήταν η διεθνής βοήθεια που προσέτρεξε στο νησί από πολλές χώρες. Είτε τους πρώτους μήνες για την παροχή άμεσης βοήθειας, είτε στην προσπάθεια των κατοίκων να ξαναστήσουν τη ζωή τους όλα τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστική η απουσία του ελληνικού κράτους που δεν μπόρεσε να δημιουργήσει τις συνθήκες για να κρατήσει τους ανθρώπους στο τόπο τους. έτσι η Κεφαλονιά εξαιτίας της έντονης μετανάστευσης που ακολούθησε τους σεισμούς στερήθηκε σημαντικό – και ίσως το πιο δημιουργικό και δυναμικό – κομμάτι του πληθυσμού της.