Στη σοβαρή προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση προκειμένου να ξεριζώσει το κομματικό και πελατειακό Κράτος, αναφέρθηκε από του βήματος της Βουλής, ο κ. Κώστας Σκρέκας. Ο βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. μιλώντας επί του Νομοσχεδίου για αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ στάθηκε στην ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ομονοήσουν ώστε να αλλάξει η δομή του ίδιου του Κράτους και να παρέχονται οι υπηρεσίες που πρέπει στους πολίτες.
Ειδικά επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας ο κ. Κώστας Σκρέκας στάθηκε στα σωστά του σημεία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει οι αλλαγές «να γίνουν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να μπορέσουν εργαζόμενοι και Ιατροί να προγραμματίσουν τις ζωές τους».
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κώστα Σκρέκα:
«Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο πάρα πολύ σημαντικό που αφορά έναν πολύ κρίσιμο τομέα της οικονομικής αλλά και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, έναν τομέα στον οποίο απευθυνόμαστε τις δύσκολες ανθρώπινες στιγμές, και που είναι ο τομέας της υγείας.
Πριν προχωρήσω στην ουσία του νομοσχεδίου που συζητάμε εδώ σήμερα, θέλω πολύ γρήγορα να περιγράψω αυτό το οποίο όλοι βιώνουμε γύρω μας, το γεγονός δηλαδή ότι δυστυχώς η χώρα διέρχεται μία πολύ δύσκολη, πολύ δυσχερή οικονομική κατάσταση.
Βιώνει μία δυσχερή οικονομική κατάσταση εξαιτίας μίας κρίσης η οποία μας ήρθε από το εξωτερικό, αλλά που δυστυχώς έβγαλε στην επιφάνεια όλα τα ενδογενή προβλήματα της λειτουργίας τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και της ελληνικής κοινωνίας. Κάποια από αυτά τα προβλήματα βγήκαν και αφορούν τον δημόσιο τομέα και τη λειτουργία αυτού. Δυστυχώς, παράλληλα με την σχεδόν οικονομική χρεοκοπία της χώρας και του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, είχαμε και μία χρεοκοπία του δημόσιου τομέα. Μάλιστα, αυτή η χρεοκοπία του δημόσιου τομέα και του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα είναι αυτό ίσως το οποίο συντέλεσε και στην οικονομική κρίση.
Για να λειτουργήσει αυτός ο δημόσιος τομέας, ξοδεύονται κάποια χρήματα, δισεκατομμύρια, και για να συλλέξει αυτά τα δισεκατομμύρια το κράτος φορολογεί τον Έλληνα πολίτη. Αυτήν τη στιγμή όλοι –και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από του Βήματος της Βουλής, αλλά και στις γειτονιές μας και στα καφενεία- συζητούν για την υπερφορολόγηση που δέχεται ο Έλληνας πολίτης. Για να σταματήσει αυτή η υπερφορολόγηση, θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Γιατί –και πρέπει να το παραδεχθούμε όλοι και να το πείτε κι εσείς κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ- αυτά τα πέντε χρόνια της κρίσης οι φόροι τους οποίους μαζεύουμε από τους φορολογούμενους πολίτες και τους οποίους με αίμα και ιδρώτα οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν, μέχρι τώρα, μέχρι το 2013 δηλαδή, δεν πήγαν ούτε για να πληρώσουν τα δάνεια των τοκογλύφων δανειστών, όπως λέτε, ούτε για να πληρώσουν τους τόκους των δανείων των τοκογλύφων δανειστών. Αυτοί οι φόροι που μαζεύουμε πηγαίνουν μόνο και μόνο για τη λειτουργία του δημοσίου και για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, που όλοι βλέπουμε ότι δεν είναι σωστές, δεν είναι καλές, δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι και για τις οποίες πληρώνει ο Έλληνας πολίτης.
Για να αλλάξουν, λοιπόν, αυτές οι παρεχόμενες υπηρεσίες, έτσι ώστε να είναι καλύτερες αλλά και να κοστίζουν και λιγότερο, θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Δεν γίνεται να πάμε έτσι όπως πηγαίναμε τριάντα χρόνια και να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα απ’ αυτό που είχαμε εδώ και τριάντα χρόνια.
Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα και προσπαθούμε να κάνουμε μία μεταρρύθμιση. Τί σημαίνει μεταρρύθμιση; Να αλλάξουμε αυτό το οποίο γινόταν για τριάντα χρόνια, το οποίο –όπως απεδόθη και από τα χείλη του Υπουργού- προσπάθησε να αλλάξει πολλές φορές και πάντα κάποιοι διαφωνούσαν και αντιδρούσαν σθεναρά.
Αλλά σήμερα θέλω να απευθυνθώ προς εσάς, την Αξιωματική Αντιπολίτευση και να ρωτήσω: Εσείς επικαλείσθε ότι θέλετε να αλλάξετε αυτό το κομματικό κράτος, το χρεωκοπημένο κομματικό κράτος, το οποίο ουσιαστικά συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία της κρίσης; Και λέω, εμείς ερχόμαστε και καταθέτουμε νομοσχέδια, τα οποία σπάνε και διαλύουν αυτό το κομματικό κράτος. Και όχι μόνο το διαλύουν, αλλά τα νομοσχέδια αυτά είναι αντίθετα και σε αυτούς που υποτίθεται ότι διορίστηκαν από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα, τα δύο μεγάλα κόμματα.
Λοιπόν, εμείς πάμε αντίθετα σε αυτούς οι οποίοι διορίστηκαν, οι οποίοι έζησαν, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν, οι οποίοι πέρασαν καλά μέσα σε αυτό το κομματικό κράτος. Κι εμείς αυτήν τη στιγμή τους χαλάμε τη ζωή τους ουσιαστικά και εν μέρει είναι και άδικο, θα πω, αλλά τους τη χαλάμε προσπαθώντας ουσιαστικά να παρέχουμε κάτι καλύτερο για τον πολίτη και το σύνολο της κοινωνίας. Διαλύουμε αυτό που έχουμε, για να φτιάξουμε κάτι καλύτερο για τον πολίτη.
Εγώ θέλω να σας ρωτήσω: Για ποιο λόγο εσείς έρχεστε και υπερασπίζεστε αυτό το κομματικό κράτος που καταγγέλεται; Για ποιο λόγο έρχεστε και υπερασπίζεστε αυτούς, οι οποίοι δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα αυτήν τη στιγμή;…
Ρωτάτε ποιος τους διόρισε αυτούς. Σας λέω ότι εμείς ερχόμαστε αυτήν τη στιγμή και προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Και δυστυχώς κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί απ’ αυτούς που επικαλείσθε ότι διορίστηκαν από τα πελατειακά κόμματα, θα την πληρώσουν και δεν θα μείνουν να κάνουν τη δουλειά που έκαναν 20 χρόνια. Και ξαναλέω ότι είναι εν μέρει και άδικο. Αλλά εσείς γιατί τους υποστηρίζετε, μου λέτε; Γιατί υποστηρίζεται τους «πελάτες» των προηγούμενων κυβερνήσεων;
Η μεταρρύθμιση που πάει να γίνει είναι ξεκάθαρο ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και πέρα του ότι το λέμε εμείς, όπως αναφέρθηκε από πολλά χείλη επίσημα, το αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος λέει ότι «πρέπει να προχωρήσετε και να το κάνετε τώρα, έπρεπε να το έχετε κάνει πολλά χρόνια πριν».
Αλλά θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να επανέλθω σε κάποιο θέμα το οποίο ανάφερε και ο κ. Νεράντζης, ο προηγούμενος συνάδελφος. Θα ήθελα να πω τα εξής: Αυτήν τη στιγμή αλλάζουμε κάποια πράγματα σε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι κλήθηκαν από το κράτος, διορίστηκαν από το κράτος πραγματικά, παρείχαν τις υπηρεσίες ελεγχόμενοι από τις διαδικασίες του κράτους, καλές, κακές, δυστυχώς δεν τις αξιολογούσε κανείς και δεν προσπάθησε κανείς να τις κάνει καλύτερες, αλλά αυτήν τη στιγμή τους αλλάζουμε αυτό το οποίο έκαναν επί 20 και 30 χρόνια.
Και σε κάποιον ο οποίος αυτήν τη στιγμή είναι κοντά στο τέλος της καριέρας του της επαγγελματικής, που συμμετείχε σε αυτό το οποίο παρείχε το κράτος μεν, το οποίο δεν ήταν αυτό που θέλαμε αλλά ήταν κάτι, ήταν κάποιες υπηρεσίες, δεν πρέπει να του δώσουμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όπως είπε και ο κ. Νεράντζης για να προγραμματίσει την αλλαγή στη ζωή του; Συγκεκριμένα έχουν ζητήσει οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και λένε «για τους επόμενους μερικούς μήνες, μέχρι τελικά να αξιολογηθούμε, μέχρι να ενταχθούμε στο σύστημα του ΕΣΥ, παρακαλούμε να μας δώσετε τη δυνατότητα να έχουμε τη διπλή ιδιότητα, να είμαστε πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης, και στους επόμενους μήνες 8 αυτό θα τελειώσει».
Αυτό είναι, πιστεύω, ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο μπορούμε να εξετάσουμε και να τους δώσουμε – όταν τους αλλάζουμε κάτι που έκαναν επί 20 χρόνια ή 30 χρόνια ή 15 χρόνια – πέντε ή οκτώ μήνες, για να περάσουν στο επόμενο στάδιο της ζωής τους.
Στηρίζω αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο προσπαθεί χρησιμοποιώντας 5.500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και 4.500 γιατρούς του ΕΣΥ, δηλαδή 10.000 γιατρούς, να τους εντάξει σε ένα ενιαίο σύστημα, δημόσιου χαρακτήρα, δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, το οποίο θα απευθύνεται σε κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα. Στηρίζω αυτήν τη μεταρρύθμιση, που όπως είπε και ο Υπουργός, είναι μια μεταρρύθμιση, η οποία δεν επιβάλλεται από μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά επιβάλλεται να εφαρμοστεί ώστε ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.
Ευχαριστώ πολύ».