Συνέντευξη στην εφημερίδα Hellenic mail και στο δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα έδωσε ο βουλευτής Ν. Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Σκρέκας. Μέσα από αυτή ο βουλευτής στάθηκε στα επιτεύγματα της σημερινής Κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι «δεν είναι χαλαρή ψήφος ή ψήφος διαμαρτυρίας, η ψήφος στις ευρωεκλογές».
Αναλυτικά η συνέντευξη η οποία αναρτήθηκε στο site της συγκεκριμένης εφημερίδας (δείτε εδώ):
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα και το διαφημίζει και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Πρακτικά, όμως, τι σημαίνει αυτό για το δημόσιο χρέος και για τον πολίτη που χτυπιέται από μια φορολαίλαπα χωρίς προηγούμενο;
Καταρχήν, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα που όλοι εκτιμούν ότι θα έχουμε οφείλεται στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι με πολύ μεγάλη δυσκολία καλούνται να πληρώσουν περισσότερους φόρους από ποτέ, πολλές φορές φόρους που είναι και πάνω από τη φοροδοτική τους ικανότητα.
Από την άλλη, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού και για να αρχίσουμε να απαλύνουμε από αυτούς τους φόρους, οι οποίοι, ακόμα και αδίκως, πληρώνονται αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Στην περίπτωση που είχαμε έλλειμμα αυτή τη στιγμή, ποια ομάδα πληθυσμού, θα μπορούσαμε να στηρίξουμε από το έλλειμμα; Τι φόρους θα μπορούσαμε να ελαφρύνουμε από τους συμπολίτες μας, από το έλλειμμα;
Έτσι, όμως, μπαίνουμε στη λογική, η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα. Αντιστρέφω το ερώτημα, μιλάτε συνεχώς για ανάπτυξη και, πράγματι, όλοι θέλουμε και ελπίζουμε στην ανάκαμψη. Πώς, όμως, μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη με μια τέτοια δυσβάσταχτη φορολογία και με μια φοροκαταιγίδα που αποκαρδιώνει υποψήφιους εγχώριους επενδυτές;
Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι βάση για ανάπτυξη. Ο έλεγχος των δημοσιονομικών, ο ισοσκελισμός των εξόδων και των εσόδων του κράτους, είναι η πρώτη, βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη. Η δεύτερη είναι να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Σε καμία περίπτωση, κανένας επενδυτής, είτε εγχώριος είτε ξένος, δεν μπορεί να έρθει να επενδύσει ούτε ένα ευρώ σε μια χώρα, αν αυτή η χώρα δεν έχει νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά και πολιτική σταθερότητα. Αυτή τη στιγμή, είναι αλήθεια ότι οι φόροι είναι δυσβάσταχτοι. Σε πολλές περιπτώσεις είναι και άδικοι για κάποιες ομάδες πληθυσμού. Για πρώτη φορά, όμως, καλούνται να πληρώσουν άνθρωποι που έχουν, και τα προηγούμενα χρόνια δεν πλήρωναν. Για πρώτη φορά, μέσα στο 2013, είχαμε 400 εκατ. ευρώ έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτό, βέβαια, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για το μέλλον και, ήδη, ο πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι μέσα στο 2014 θα έχουμε 700 εκατ. ευρώ έσοδα από τη φοροδιαφυγή. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να ομολογήσουν όλοι, αν βλέπουν τα πράγματα με κάποια αντικειμενικότητα, ότι έχουμε πετύχει μια ισορροπία, έστω και αν είναι δύσκολη και δυσβάσταχτη για τους Έλληνες. Έχοντας αυτή την ισορροπία, από την επόμενη μέρα της ομολογίας και από τους Έλληνες και από τους ξένους, περί του πλεονάσματος, θα μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να αρχίσει να βοηθάει τους πιο αδύνατους, που μπορεί να είναι ο χαμηλοσυνταξιούχος, παππούς ή γιαγιά, σε ένα ορεινό χωριό των Τρικάλων, για παράδειγμα. Κατά δεύτερον, θα αρχίσουμε να απαλύνουμε ορισμένες ομάδες από κάποιους φόρους, οι οποίοι είναι και άδικοι, ώστε να δει ο κόσμος ότι, πραγματικά, αυτό το πρωτογενές αποτέλεσμα δεν είναι αποτέλεσμα στα νούμερα και στα χαρτιά, αλλά ένα αποτέλεσμα που θα το δει στην καθημερινότητά του.
Πράγματι, το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί κλειδί για τη ρύθμιση του χρέους; Λέγεται ότι με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο, με ό,τι σημαίνει αυτό, όπως για παράδειγμα πτώση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 60 χρόνια, και άρα μια πολύ μικρότερη επιβάρυνση ετησίως για το ελληνικό κράτος. Τι εγγυάται ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση;
Αυτό που λέτε είναι ακριβώς το επίσης πολύ σημαντικό που εξηγεί τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα. Σημαίνει ότι αμέσως ενεργοποιείται η ρήτρα που υπάρχει στη συμφωνία που είχε συναφθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών μας, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση που η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, εκείνοι υποχρεούνται να βρουν τρόπους ώστε το χρέος της Ελλάδας να γίνει πια διαχειρίσιμο. Διαχειρίσιμο χρέος σημαίνει λιγότερη ετήσια επιβάρυνση τα αμέσως επόμενα χρόνια, για τους Έλληνες πολίτες, μικρότερη επιβάρυνση από τόκους για τον προϋπολογισμό της χώρας, έτσι ώστε τα χρήματα που περισσεύουν να δοθούν για ανάπτυξη, καταρχήν στις υποδομές και κατά δεύτερον για να βελτιωθούν οι ομάδες πολιτών που βάλλονται περισσότερο σήμερα.
Φαντάζομαι με λιγότερους φόρους.
Οι λιγότεροι φόροι είναι ένας τρόπος να βοηθήσεις κάποιες ομάδες πληθυσμού που βάλλονται.
Πώς θα γίνουν όλα αυτά με την ανεργία στα ύψη; Πώς είναι δυνατό να επιτευχθεί ανάπτυξη και να γίνουν επενδύσεις, χωρίς ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας να έχει ενεργό συμμετοχή;
Τα αποτελέσματα που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία, εν πολλοίς, αφορμή είναι η κρίση που μας ήρθε από το εξωτερικό, αλλά στη βασική τους αρχή, οφείλονται όχι στην πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία 2-3 χρόνια στη χώρα, αλλά στην πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα 10-15 χρόνια. Ήταν μια πολιτική ανάπτυξης της χώρας, χωρίς αυτή να στηρίζεται σε βιώσιμα χαρακτηριστικά μακροβιότητας. Δηλαδή, είχαμε μια ανάπτυξη που δεν στηριζόταν σε σταθερές παραγωγικές δομές, αλλά κατά κύριο λόγο στην τόνωση της κατανάλωσης, που τροφοδοτούταν κυρίως από την κυβέρνηση και το δημόσιο τομέα, με δανεικά. Άρα, αυτό που ζούμε σήμερα προέρχεται από την πολιτική ανάπτυξης και τη στρατηγική που ακολουθήθηκε στη χώρα τα τελευταία 20 και 30 χρόνια. Σήμερα, οι βάσεις που θέτουμε, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, θα ξεκινήσουμε να τα βλέπουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι και τα αποτελέσματα που θα φέρουν μια βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα και μια ευημερία για τους συμπολίτες, τις επόμενες δεκαετίες.
Όμως, όπως είπε και ο Κέυνς, μακροχρονίως θα είμαστε όλοι νεκροί.
Επειδή τα χρόνια περνάνε, βλέπουμε ότι αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια σχεδίασαν αυτό που συνέβη στην Ελλάδα ζουν και σήμερα, αλλά την πληρώνουμε κι εμείς που είμαστε τα παιδιά τους, η επόμενη γενιά. Επειδή έχουμε κι εμείς παιδιά, που ζουν σε αυτή τη χώρα και πρέπει να χαμογελάνε και αυτά, πρέπει εμείς, σήμερα να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Η ανεργία, το σημαντικότερο που απασχολεί αυτή τη χώρα, αυτή τη στιγμή, είναι το πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτής της κρίσης. Έχουμε μια ανεργία που το Νοέμβριο ήταν στο 28%. Το 2012, η ανεργία εκτινάχθηκε από το 16% στο 26%, μέσα σε ένα χρόνο. Είχαμε, δηλαδή, μια αύξηση της ποσοστιαίας ανεργίας κατά 10 μονάδες, μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Βλέπουμε ότι μέσα στο 2013, παρόλο που ήταν μια υφεσιακή χρονιά, η ανεργία πήγε από το 26% στο 28%. Είδαμε ότι υπάρχει μια δραματική επιβράδυνση της αύξησης της ανεργίας. Αυτό, βέβαια, δεν μας ικανοποιεί ούτε μας κάνει χαρούμενους. Αυτό σημαίνει ότι επιπλέον κάποιοι άνθρωποι βρέθηκαν σε ανεργία. Όμως, σημαίνει επίσης και κάτι πολύ σημαντικό. Σημαίνει ότι επιβραδύνεται αυτό το φαινόμενο. Εμείς πιστεύουμε ότι η ανεργία θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται μέσα στο 2014. Επικουρικά ερχόμαστε από το 2014 και το 2015 να δημιουργήσουμε 440 χιλιάδες θέσεις απασχόλησης. Δεν είναι μόνιμη απασχόληση, άρα δεν είναι μόνιμη λύση. Όμως, είναι μια λύση που θα δοθεί σε 440 χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν εργάζονται σήμερα, αλλά κάθονται απομονωμένοι στο σπίτι τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσωπικότητά τους, την αυτοεκτίμησή τους και το «brain drain». Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να επανενταχθούν, να κοινωνικοποιηθούν, και με τη στρατηγική που ακολουθούμε, πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθούν και πραγματικές θέσεις εργασίας, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να απορροφηθούν.
Αυτή τη στιγμή, δύσκολα θα βρείτε Έλληνα που να μην χρωστάει στο δημόσιο. Που να μην απειλείται με κατάσχεση και εξοντωτικά πρόστιμα. Τι σκέφτεστε να πράξετε γι’ αυτό; Οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν σταματήσει να χαμογελούν εδώ και πολύ καιρό.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Άνθρωποι που στη ζωή τους γενικά δεν είχαν την αίσθηση τού να πληρώνουν τους φόρους τους και προσπαθούσαν να τους αποφύγουν, και άνθρωποι που βρέθηκαν στην κατάσταση να χρωστούν στο κράτος ενώ μια ζωή ήταν νοικοκύρηδες και μια ζωή τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος. Ωστόσο, η λύση είναι μια. Θα πρέπει να αυξηθεί το εισόδημά τους. Η λύση στο να μπορέσουν οι άνθρωποι σήμερα να ζήσουν τις οικογένειές τους, για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, είναι μια. Ένα πράγμα θα πρέπει να συμβεί, αλλά πολύ γρήγορα. Να υπάρξει αποκατάσταση των εισοδημάτων τους. Οι άνεργοι θα πρέπει να βρουν δουλειά και οι εργαζόμενοι σιγά σιγά να αρχίσουν να βλέπουν τα εισοδήματά τους να αποκαθιστώνται. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος.
Αν η ΝΔ δεν είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές ή απολέσει κεντρικούς δήμους στις αυτοδιοικητικές εκλογές μιας και υπάρχουν και διχόνοιες, αυτό δρομολογεί, ευρύτερα, πολιτικές εξελίξεις;
Πιστεύω ότι και οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές είναι εκλογές που δεν πρέπει να ταυτιστούν με τη γενικότερη πορεία της χώρας και με τη μετέπειτα διακυβέρνηση αυτής της χώρας. Η χώρα έχει κυβέρνηση που έχει εκλεγεί για 4 χρόνια. Δεν πιστεύω ότι η ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές ή στις ευρωεκλογές είναι χαλαρή ψήφος. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι ώριμη για αυτό που θέλει ο πολίτης. Είτε για να επιλέξει τον τοπικό άρχοντα που θα κυβερνήσει το δήμο ή την περιφέρειά του, είτε για τον ευρωβουλευτή που θα στείλει στο ευρωκοινοβούλιο για να εκπροσωπήσει αυτή τη χώρα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι χαλαρή ψήφος ή ψήφος διαμαρτυρίας. Από την άλλη, δεν πρέπει να συνδυάζουμε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με τη γενικότερη πορεία της κυβέρνησης και της χώρας. Η χώρα έχει κυβέρνηση. Η πολιτική σταθερότητα πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορούμε να δούμε ούτε ανάπτυξη, ούτε μείωση της ανεργίας, ούτε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες.
Η αντιπολίτευση θεωρεί κίνηση πανικού τη σταυροδότηση των ευρωβουλευτών. Εσείς τι λέτε γι’ αυτό;
Εγώ είμαι υπέρμαχος, ψυχή τε και σώματι, για κάθε πρωτοβουλία που φέρνει περισσότερη δημοκρατία στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας.
2-3 μήνες πριν τις εκλογές;
Πιστεύω ότι ποτέ δεν είναι αργά. Ποτέ δεν είναι αργά για περισσότερη δημοκρατία στον τόπο μας.