Η 2η Αξιολόγηση περατώθηκε χωρίς δραματικές εξελίξεις. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ δεν κέρδισαν ούτε οι καλοί, ούτε οι κακοί Γερμανοί. Κέρδισε ενας νέος ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ με την αμείλικτη πραγματικότητα στη σημερινή Ενωμένη Ευρώπη. Με ένα συσχετισμό δυνάμεων που δεν επιτρέπει νίκες για όσα οραματιζόμαστε, αλλά διατηρεί και μηχανισμούς αυτοπροστασίας από τις διαλυτικές τάσεις. Κέρδισε ενας προωθητικός Συμβιβασμός που επιτρέπει στη χώρα να ξεφύγει από την αβεβαιότητα, να βγεί στο ξέφωτο…
– « Ήταν μια καλή Συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της» δηλώνει ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Μακρόν σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό της Ισπανία κ. Ραχόϊ. « Ήταν σημαντικό να έχουμε αυτή τη Συμφωνία, σε αυτό το στάδιο, για να έχουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις που μόλις εκπλήρωσε και που ήταν δύσκολες…» επεσήμανε. Να θυμίσουμε ότι την ημέρα της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, η « ΛΙΜΠΕΡΑΣΙΟΝ» κυκλοφόρησε με ένα εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο με τίτλο : « Κύριε Μακρόν δώστε το χέρι στον ελληνικό λαό» και η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης άφηνε σαφείς αιχμές για τις εμμονές του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών.
– « Μια πολύ θετική Συμφωνία» σχολίασε και ο Μαριάνο Ραχόϊ. « η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
– « Είναι μια σημαντική στιγμή η σημερινή» κατέληξε η Κριστίν Λαγκάρντ. « Ήταν η δεύτερη καλύτερη λύση και δεν ήταν κακή. Όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες… Οι πιστωτές αναγνωρίζουν επίσης ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του… είναι η ώρα να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, γενικότερα σε θετικές εξελίξεις».
– «Βρισκόμαστε και στην Ελλάδα στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και αυτό συνετέλεσε στο να κλείσουμε την αξιολόγηση» ανέφερε ακόμη και ο Βόλφανγκ Σόϊμπλε. « Στόχος του Προγράμματος είναι στα μέσα της επόμενης χρονιάς να μπορέσει η Ελλάδα να βγεί στις αγορές… Ζητάμε πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα» παραδέχθηκε.
– « Χαιρετίζουμε την επίτευξη Συμωνίας» ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. « Το ταχύτερο δυνατόν πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Τώρα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».
– « Η συνέχιση της ομηρίας της Ελλάδας θα ήτα αυτοκτονία για την Ευρώπη. Οφείλουμε να βάλουμε τελεία στην Ελληνική περιπέτεια» τονίζει ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρωβουλή.
– « Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα…» δηλώνει ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, η εικόνα μιας Αντιπολίτευσης που αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της αλλαγής σελίδας για τη χώρα :
– « ΑΛΕΞΗ ΧΑΣΑΜΕ. Όλες οι κινήσεις του Πρωθυπουργού αποδείχθηκαν ατελέσφορες και οδηγούν την Κυβέρνηση σε στρατηγικό αδιέξοδο» έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» στο πρωτοσέλιδό τους.
– « Μια ακόμη διαπραγματευτική ήττα της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση πήρε ότι της δώσανε οι δανειστές. Πέρασε ταπεινωτικά κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της» σχολίασαν κύκλοι της ΝΔ.
– « Πήραμε μια ετεροβαρή Συμφωνία η οποία εκθέτει τη Κυβέρνηση, αλλά κυρίως ζημιώνει τη χώρα και συντηρεί την αβεβαιότητα…» δηλώνει σε συνέντευξή του ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης.
– « Με τον Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χάνει πάντα η Ελλάδα» ήταν το πικρόχολο σχόλιο της κ. Γεννηματά, ενώ ο κ. Βενιζέλος συμπέρανε : « η Συμφωνία έθεσε τις βάσεις για διαρκές μνημόνιο μέχρι το 2060… η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να επιφέρει την ανάπτυξη».
– « Έγινε δεκτό το σχέδιο Σόϊμπλε για το χρέος, με κάποιες μικρές βελτιώσεις, για να τηρηθούν τα προσχήματα» έκρινε το Γραφείο Τύπου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.
– « Να σχηματιστεί Οικουμενική Κυβέρνηση
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ της 15ης ΙΟΥΝΗ 2017
1. Έκλεισε οριστικά την περίοδο της αβεβαιότητας για τη συμμετοχή της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη και για τα σενάρια επανάληψης της κρίσης του Καλοκαιριού του 2015.
2. Έγιναν πιο σαφή, σε σχέση με τις αποφάσεις προηγούμενων Γιούρογκρουπ, τα βήματα βιώσιμης εξυπηρέτησης του χρέους. Αντικαταστάθηκε η διατύπωση « εάν χρειαστεί» με την αναφορά « στην έκταση που είναι αναγκαία».
3. Δόθηκε η δυνατότητα στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε άμεσες αναλύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Το ίδιο θα κάνει και το ΔΝΤ για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με εκταμιεύσεις.
4. Ενσωματώνει στα μακροπρόθεσμα μέτρα την ρήτρα ανάπτυξης που πρότεινε η Γαλλική πλευρά, για την εξυπηρέτηση του χρέους με Μηχανισμό προσαρμογής στα αναπτυξιακά δεδομένα.
5. Υπάρχει σαφής δέσμευση για στήριξη της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, μέσω αποθέματος ρευστότητας.
6. Καθορίζει πρωτογενή πλεονάσματα για το διάστημα 2023- 2060 στο ύψος του 2% { έναντι απαίτησης για 2,2% στη συνεδρίαση της 22-5-2017 ).
7. Περιλαμβάνει ειδικά αναπτυξιακά μέτρα όπως η στήριξη για δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ
Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα ιστορική εποχή που αναμένεται να σημαδευτεί από την άρση της οικονομικής επιτήρησης, της κηδεμονίας. Στη νέα περίοδο που αναμένεται να είναι η ενάρετη φάση για την ελληνική οικονομία και η επίτευξη της ολιστικής ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ για τη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, το Κόμμα, θα κριθούμε για την ικανότητά μας να υλοποιήσουμε τα καθήκοντα που αναλάβαμε με 2 λαϊκές εντολές :
– Την ανάδειξη εναλλακτικού – αδιάφθορου – ελκυστικού αριστερού προτύπου διακυβέρνησης, με μηδενική ανοχή στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος
– Τη βιώσιμη – δίκαιη – ταχύρρυθμη – ευφυή ανάπτυξη
– Τη διαμόρφωση νέου παραγωγικού υποδείγματος, με ποιοτικά διατροφικά προϊόντα, υποκατάσταση των εισαγωγών, εξωστρέφεια, τεχνολογική αναβάθμιση, καινοτομίες, αυξημένη συμμετοχή της μεταποίησης…
– Τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής
– Την θεαματική αύξηση των θέσεων απασχόλησης, ειδικά της σταθερής απασχόλησης, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη δραστική μείωση της ανεργίας
– Τη ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την μεταρρύθμιση στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα με Τοπικές Μονάδες Υγείας, την οργάνωση Αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην υγεία, τη νέα φαρμακευτική πολιτική με το φάρμακο ως δημόσιο αγαθό…
– Το Ολοήμερο Σχολείο, την αναμόρφωση του Λυκείου και των εισαγωγικών εξετάσεων, την ελεύθερη πρόσβαση στα μεταπτυχιακά, την ενισχυτική διδασκαλία…
– Το Εθνικό Σύστημα Πρόνοιας, τα Κέντρα Κοινότητας, τον Εθνικό Μηχανισμό Παρακολούθησης – Αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τις πολιτικές για τους άστεγους – για τους ΡΟΜΑ…
– Τις ΚΟΙΝΣΕΠ, την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας, τη στήριξη αυτοδιαχειριστικών πρωτοβουλιών τύπου ΕΝ.ΚΛΩ.
– Τη ριζική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, με αξιοκρατία, Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών
– Τη Συνταγματική Αναθεώρηση με τολμηρές τομές
– Το Περιουσιολόγιο, τη γενίκευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το Κτηματολόγιο, τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης των χρεών και των κόκκινων δανείων, τη προστασία της πρώτης κατοικίας…
– Το « πράσινο» ενεργειακό μοντέλο με πρώτες ύλες φθηνότερες και φιλικότερες στο περιβάλλον, την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο
– Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας…
Εάν τα καθήκοντα αυτά και αρκετά άλλα που αποτελούν το Παράλληλο Αριστερό Πρόγραμμά μας, υλοποιηθούν με καλό συντονισμό Κυβέρνησης – Κόμματος – Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα ανακτήσουμε την ιδεολογικοπολιτική ηγεμονία – θα συμβάλλουμε στην Αναγέννηση της χώρας και στην αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων στην Ενωμένη Ευρώπη για να διαμορφώσουμε την ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ που διεκδικούμε. Στον δρόμο αυτό συμβάλλουν πρωτοβουλίες όπως της ΕυρωΟμάδας της Αριστεράς με την Ημερίδα « πως θα αντιμετωπίσουμε το δημόσιο χρέος, Μαθήματα και Πολιτικές» ή όπως η Κοινή Δήλωση των Προέδρων των Ευρωομάδων των Σοσιαλδημοκρατών, της Αριστεράς, των Οικολόγων – Πράσινων…