Με τον πιο κοφτό τρόπο ο βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. κ. Κώστας Σκρέκας, ζήτησε των αδικιών που καταγράφονται, κυρίως στον Νομό μας, όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα ο κ. Σκρέκας, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ως Εισηγητής της Ν.Δ. επί του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, ζήτησε «την άμεση διόρθωση του ΕΝΦΙΑ, πριν την πληρωμή της πρώτης δόσης στο τέλος Αυγούστου». «Δεν είναι δυνατόν» είπε ο κ. Σκρέκας «το Κακοπλεύρι Τρικάλων ή το Κεραμίδι να πληρώνουν φόρο με αντικειμενικές αξίες της πόλης της Καλαμπάκας». Ζήτησε επίσης για την αποκατάσταση των λαθών να εφαρμοστούν οι συντελεστές που χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τον υπολογισμό του ΦΑΠ, σε όσες περιοχές δεν έχουν καθοριστεί αντικειμενικές τιμές ζώνης. Επίσης επισήμανε ότι οι διορθώσεις απαιτείται να γίνουν πριν την πληρωμή της πρώτης δόσης, την οποία ζήτησε να μετατοπιστεί για τουλάχιστον ένα μήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση που δεν προλάβουν να διορθώσουν το φόρο έγκαιρα.
Όσον αφορά την εισήγησή του επί του Πολυνομοσχεδίου, ο κ. Κ. Σκρέκας, στάθηκε στις μεγάλες προσπάθειες του Ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια και έκανε λόγο για θυσίες που πιάνουν τόπο. Μίλησε για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα οδηγήσουν με ασφάλεια τη χώρα στην έξοδο από τη κρίση. Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Σκρέκα στη Βουλή:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η Ελλάδα κόντρα σε όσους το επιθυμούσαν δεν χρεοκόπησε. Και όχι μόνο δε χρεοκόπησε αλλά από την Ελλάδα ξεκίνησε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ. Την Ελλάδα είχε σαν πρώτο σταθμό ης περιοδείας του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αυτό αποδεικνύει ότι η χώρα μας η Ελλάδα έχει ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη στο εξωτερικό και στους εταίρους μας. Μια εμπιστοσύνη που χάθηκε όταν οι λάθος επιλογές κάποιων κυβερνόντων στην χώρα μας από το 1981 και μετά, καλλιέργησαν λάθος νοοτροπίες στην κοινωνία μας. Νοοτροπίες του ωχαδερφισμού, της ήσσονος προσπάθειας, του εύκολου και με κάθε μέσο έστω και παράνομου, γρήγορου πλουτισμού, του ατομικισμού και της αδιαφορίας για το σύνολο αλλά και το κράτος, της αναξιοκρατίας, της ψευτομαγκιάς, του κοντόφθαλμου οφέλους χωρίς καμία αλληλεγγύη για τις επόμενες γενιές. Νοοτροπίες που οδήγησαν σε πνευματική και ηθική παρακμή την κοινωνία μας και που γρήγορα έφεραν και την οικονομική παρακμή.
Αποτέλεσμα, ακόμα και το 2009 τότε που ίσως υπήρχε ακόμη μια ελπίδα αποφυγής του μεγάλου κακού που ζούμε σήμερα, λίγο πριν το τέλος της εικονικής πραγματικότητας, ο λαός ψήφισε αυτόν που ακούστηκε ποιο αρεστός. Και έτσι η Ελλάδα ήρθε κοντά στη χρεοκοπία, αλλά δε χρεοκόπησε γιατί βρέθηκαν οι εταίροι που στήριξαν της δανειακές ανάγκες της χώρας ώστε να δοθεί χρόνος και να προσαρμοστεί η Ελληνική οικονομία στα νέα δεδομένα. Θυμίζω ότι εκείνη τη χρονιά το 2009 το πρωτογενές έλλειμμα ήταν περισσότερο από 15δις ευρώ και μεσολάβησαν 4 χρόνια μέχρι το 2013 για να καταφέρει το κράτος να έχει περισσότερα πρωτογενή έσοδα από έξοδα. Και στα τέσσερα αυτά χρόνια κάποιοι δάνειζαν και κάλυπταν τα ελλείμματα. Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε αν δεν ανήκαμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αναγκαζόταν η Ελληνική οικονομία να προσαρμοστεί δημοσιονομικά σε μια μόνο χρονιά? Φαντάζεστε πόσο ποιο σκληρή και πιο τρομερή θα ήταν η πραγματικότητα μιας Ελλάδας ανίσχυρης, έρμαιο των διεθνών κερδοσκόπων, με διαλυμένη και μη ανταγωνιστική οικονομία? Σας θυμίζει τίποτα αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ?
Η Αργεντινή, δυστυχώς χρεοκοπεί ξανά για 2η φορά μέσα σε μόλις 13 χρόνια έστω και αν το κάνει επιλεκτικά. Και αυτό δημιουργεί ερωτήματα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που απαιτούν απαντήσεις και που συνδέονται στενά με το παρών πολυνομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση κύριες και κύριοι βουλευτές.
Δεν θα μείνω στην φράση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, «μακάρι να ήμασταν Αργεντινή» που με παρρησία βροντοφώναξε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Εθνικής Αντιπροσωπίας ο κ. Τσίπρας.
Είμαι βέβαιος ότι το έχει μετανιώσει ο κ. Τσίπρας καθώς απ’ ό,τι φαίνεται θα την ακούει συχνά να επαναλαμβάνεται στο πολιτικό του βίο αυτή τη φράση και πιστεύω, ότι μάλλον θα παρακαλούσε να μην την έχει πει ποτέ.
Δεν θα μείνω, λοιπόν, στην ατυχή αυτή φράση, αλλά θα αναφέρω κάποια στοιχεία που αξίζει να συλλογιστούμε. Και ας μη βιαστεί ο συνάδελφος και σεβαστός καθηγητής κύριος Σταθάκης να μας πει ότι δεν παρακολουθούσαμε τις διαλέξεις του το 2001 και ως εκ τούτου δε γνωρίζουμε. Θα του απαντήσω, ότι όσο εκείνος έκανε διαλέξεις στο πανεπιστήμιο, εγώ προσωπικά επιχειρώντας στον απόλυτα ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα είχα αναπτύξει εμπορικές σχέσεις συνεργασίας με τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων της Αργεντινής και έζησα για χρόνια από κοντά το δράμα τους και το δράμα των ανθρώπων τους. Σας λέω ότι δεν μοιάζει με τίποτα αυτό που περνάμε στην Ελλάδα σήμερα με αυτό που πέρασαν τότε αυτοί οι άνθρωποι και δυστυχώς 13 χρόνια μετά συνεχίζουν να περνούν.
Στην πτώχευση του 2001 η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών με συνολικό εξωτερικό χρέος, περίπου, 100 δισ. €. Να θυμίσω, ότι το 2009 η Ελλάδα είχε συνολικό εξωτερικό χρέος περισσότερο από 300 δις ευρώ.
Επίσης η Αργεντινή είναι μια χώρα με ενεργό πληθυσμό 17 εκατομμυρίων ανθρώπων (η Ελλάδα έχει μόλις 4,9 εκατομμύρια ενεργό πληθυσμό), με εξαγωγές σε πετρέλαιο, σόγια, κρέας, αγροτικά προϊόντα και φυσικό αέριο συνολικής αξίας, περίπου, 64 δις ευρώ (να θυμίσω ότι η Ελλάδα έχει συνολικές εξαγωγές μόλις 18 δις ευρώ ) και παρόλα αυτά φαίνεται ότι αυτή η χώρα θα πτωχεύσει για 1,5 μόλις δισεκατομμύριο.
Και το ερώτημα κύριοι συνάδελφοι το ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο το λόγο για τον οποίο βρίσκεται σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Το ερώτημα είναι γιατί σήμερα 13 χρόνια μετά από εκείνη την πρώτη πτώχευση και ενώ κούρεψαν κατά περίπου 70% το εξωτερικό τους χρέος, είχαν δικό τους νόμισμα ελεύθερο σε συναλλαγματικές διακυμάνσεις, με τα παραγωγικά χαρακτηριστικά που περιέγραψα προηγουμένως, έχουν σήμερα ετήσιο πραγματικό πληθωρισμό που φτάνει το 40%, που σημαίνει, ότι περίπου σε τρία με τέσσερα χρόνια εξανεμίζονται και μηδενίζονται όλες οι αποδοχές, όλοι οι μισθοί και όλες οι συντάξεις των πολιτών τους? Γιατί η κοινωνική ανισότητα διευρύνεται και η μεσαία τάξη παρόλη την επί 8 χρόνια συνεχή ανάπτυξη έχει εκμηδενιστεί σε βαθμό που δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα? Το γνωρίζεται ότι η μεσαία τάξη της Αργεντινής έχει περίπου το μέσο ετήσιο εισόδημα της πιο χαμηλής τάξης στην Ελλάδα?
Γιατί συμβαίνουν όλα τα αυτά τα δυσάρεστα στον περήφανο λαό της Αργεντινής αξιότιμε κ. συνάδελφε εισηγητή της αντιπολίτευσης?
Η απάντηση είναι απλή , κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν έλυσαν τα χρόνια δομικά προβλήματα της οικονομίας τους, καθώς και τις πραγματικές αιτίες για τις οποίες προέκυψε η πρώτη χρεοκοπία της Αργεντινής 13 χρόνια πριν. Αυτά τα προβλήματα που σήμερα η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει εδώ στη χώρα μας, ώστε να μη γίνουμε και εμείς Αργεντινή.
Δεν λύνονται τα προβλήματα ούτε με μονομερείς διαγραφές χρέους, ούτε με ανέξοδες υποσχέσεις για Σεισάχθεια του Σόλωνα και διαγραφές χρεών και δανείων των πολιτών, ούτε με επανακρατικοποιήσεις του ΟΤΕ, του Λιμανιού του Πειραιά, της Ολυμπιακής κ.λπ. ούτε με παχιά λόγια για επαναφορά συντάξεων, αυξήσεις μισθών στα προ κρίσης επίπεδα και ταυτόχρονα υποσχέσεις για μείωση ή ακόμη και κατάργηση φορολογίας.
Αυτές οι συμπεριφορές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πολύ επικίνδυνες για τη χώρα και για τους πολίτες . Ούτε η ακροαριστερή ούτε η ακροδεξιά δημαγωγία μπορούν να δώσουν ρεαλιστικές, βιώσιμες και μακροχρόνιες λύσεις στη χώρα και στο λαό. Αντίθετα χαϊδεύουν αυτιά, αποπροσανατολίζουν τους πολίτες και καλλιεργούν αυταπάτες.
Έρχονται, όμως, δυστυχώς ή ευτυχώς τα παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία και επαναφέρουν τους λαϊκιστές στην πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, ότι για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, για να αυξηθούν τα εισοδήματα των πολιτών, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων και για τις επόμενες γενιές, για να οργανωθεί το κράτος και το Δημόσιο, ώστε να προσφέρει σωστές υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες, αυτές για τις οποίες πληρώνει με αίμα, κόπο και ιδρώτα θα πρέπει το κράτος να οργανωθεί.
Θα πρέπει να κάνουμε αυτά που δεν έγιναν από συστάσεως ίσως του ελληνικού κράτους, δηλαδή, να οργανώσουμε το κράτος, να προχωρήσουμε στην ισορροπημένη και διαφανή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που κάθεται ανεκμετάλλευτη ενώ συχνά γίνεται βορά στους επιτήδειους, να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας και να εξαλείψουμε τη διαφθορά, ώστε επιτέλους ο Έλληνας πολίτης να αποκτήσει ξανά την πεποίθηση, ότι ζει σε ένα κράτος δικαίου.
Είναι δυστύχημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή που η χώρα διέρχεται μια τεράστια δυσκολία, να έχουμε δυστυχώς μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που επιμένει σε μια δημαγωγική ρητορεία, χωρίς να προσέρχεται με σύνεση και πιθανότητα να συζητήσει τα νομοσχέδια που καταθέτει η Κυβέρνηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνω ότι δεν έχετε συμφωνήσει σε τίποτα απολύτως μέχρι τώρα, ούτε στους νόμους για την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, ούτε για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων από τη φαρμακοβιομηχανία, ούτε για την κατασκευή του φυσικού αερίου του ΤΑΠ, που θα δημιουργήσει, περίπου, 12.000 θέσεις εργασίας, που θα αναδείξει το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, που θα καταστήσει την Ελλάδα ξανά ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, τώρα που είναι ιδιαίτερη ανάγκη και μετά τα προβλήματα που βλέπουμε στην Ουκρανία
Με το παρόν νομοσχέδιο, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισάγονται διατάξεις που θα έπρεπε να συμφωνούμε όλοι οι Βουλευτές του Κοινοβουλίου απ’ όλα τα κόμματα, από όλες τις παρατάξεις πέρα και πάνω από χρώματα.
Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν τον Φορολογικό Κώδικα, θέματα οργανωτικής δομής του Υπουργείου ενώ εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Στο δεύτερο μέρος το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του παρόντος νομοσχεδίου περιγράφεται η σοβαρότατη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που επιχειρείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και αυτή την Kυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό επιτέλους του συστήματος δημοσίων συμβάσεων δημοσίων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών. Είναι πια από όλους αποδεκτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ο τρόπος με τον οποίο σήμερα προγραμματίζονται και υλοποιούνται οι δημόσιες συμβάσεις από το κράτος είναι γεμάτος παθογένειες, που έχουν οδηγήσει διαχρονικά σε κατασπατάληση και κοινοτικών αλλά και εθνικών πόρων.
Η διαφθορά και η αδιαφάνεια που αποτελούν ενδημικό φαινόμενο στο χώρο των προμηθειών του στενού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ και έχουν στοιχίσει πιθανότατα πολλά δισεκατομμύρια στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, αυξάνοντας έτσι και το χρέος της χώρας, αλλά παράλληλα στερώντας αναγκαίους πόρους που θα μπορούσαν να προωθηθούν προς επιπλέον δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις και έτσι να τονωθεί σημαντικά η ανάπτυξη στη χώρα.
Με αυτή, λοιπόν, τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαλείψει και να εκμηδενίσει ό,τι κακό και σάπιο λυμαίνεται αυτό το χώρο σήμερα.
Στο τρίτο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται διατάξεις του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με τις οποίες μειώνονται τα διοικητικά βάρη σε 13 τομείς της οικονομίας και θα αναφερθώ σε αυτά λεπτομερέστερα στην επί των άρθρων συζήτηση.
Το τέταρτο μέρος αναφέρεται σε διατάξεις που αφορούν τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας απασχολουμένων στα σώματα ασφαλείας, ενώ στο πέμπτο μέρος περιλαμβάνεται διάταξη για τα ανταποδοτικά τέλη του υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.
Τέλος, στο έκτο και τελευταίο μέρος περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν το πόθεν έσχες δημόσιων λειτουργών, αλλά και προσώπων δημοσίου ενδιαφέροντος, πάντα με στόχο την διαφάνεια και την εξάλειψη της διαφθοράς στον δημόσιο βίο.
Κύριοι συνάδελφοι, όπως θα διαπιστώσετε και κατά την διάρκεια της επί των άρθρων συζήτησης, το σχέδιο νόμου που έχει εισάγει προς συζήτηση η κυβέρνηση, περιλαμβάνει μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους και μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, για την εξάλειψη των μπαταχτσήδων και αυτών που επί δεκαετίες είχαν παραβατική συμπεριφορά εις βάρος των συμπολιτών τους. Είναι αλήθεια ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο παρόν σχέδιο νόμου, είναι όντως προαπαιτούμενα για την διαπραγμάτευση με την τρόικα, όμως είναι κρίμα κάποιοι άλλοι να μας επιβάλουν αυτά τα μέτρα, τα οποία οφείλαμε εμείς ως Έλληνες πολίτες και Έλληνες πολιτικοί να έχουμε λάβει χρόνια πριν. Δεν είναι λοιπόν μόνο προαπαιτούμενα αλλά είναι και απαιτούμενα από το λαό.
Σας καλώ αυτήν την φορά κύριες και κύριοι βουλευτές της αντιπολίτευσης να μην υποκύψετε στον λαϊκισμό και στην δημαγωγία, να μην καλύψετε με τις πράξεις σας το παλιό και το σάπιο που πρέπει να ξεπλυθεί και να ξεριζωθεί από αυτήν την χώρα, αλλά να βοηθήσετε με προτάσεις εποικοδομητικά, στηρίζοντας το παρόν νομοσχέδιο.