Την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έλαβε ο Βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, κ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, σε ερώτηση σχετικά με τις αποζημιώσεις και γενικότερα τα μέτρα ανακούφισης τον κτηνοτρόφων, τα κοπάδια των οποίων επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά και μέτρα πρόληψης, προκειμένου να μην επεκταθεί επιπλέον το φαινόμενο.
Στην εν λόγω ερώτηση εισημαίνονται οι τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των κτηνοτροφών, και ζητείται από τον Υπουργό έμπρακτη αρωγή, αφενός στην πρόληψη και αφετέρου τη διευκόλυνση και την ανακούφισή τους από τα επιπλέον κόστη που προκαλεί ο καταρροϊκός πυρετός.
Σε ό,τι αφορά στην πρόληψη, προτείνεται η εφαρμογή ψεκασμών, η δωρεάν παροχή εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών φαρμάκων στους κτηνοτρόφους, ο υγειονομικός έλεγχος κοπαδιών που μετακινούνται και ο κτηνιατρικός έλεγχος των κοπαδιών.
Σε ό,τι αφορά στη διευκόλυνση και την ανακούφιση των παραγωγών, προτείνεται η χορήγηση δωρεάν ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους τα κοπάδια των οποίων έχουν μπει σε καραντίνα και δεν μπορούν να βοσκήσουν, αλλά και αποζημίωση για ζώα που προσβάλονται από τη νόσο.
Παραθέτουμε την Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι το Υπουργείο προβαίνει στην αποζημίωση ζώων, τα οποία έχουν, αποδεδειγμένα προσβληθεί από τη νόσο και χρηματοδοτεί την αγορά εντομοαπωθητικών, τα οποία χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου μέσω του ξενιστή.
Η απάντηση
Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, για τα θέματα της αρμοδιότητας μας, σας πληροφορούμε τα εξής:
Ο καταροϊκός πυρετός ξεκίνησε να προσβάλει, περί τα τέλη του Μαϊου 2014, τα αιγοπρόβατα στην πελοπόννησο, και ειδικότερα στις Π.Ε. Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαϊαςς και Κορινθίας, ενώ, τα προηγούμενα έτη είχε εμφανισθει και συνεχίζει να υφίσιαται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πλήν της Χίου και της Λήμνου από όπου έχει εκριζωθεί. Επίσης, σημειώθηκε κρούσμα του στην περιοχή της Θράκης, στην Ευρυτανία και την Εύβοια. Η νόσος μεταδίδεται μονο μεοω ειδικού τύπου σκνίπας (ξενιστής), ο οποίος μεταδίδει τον ιό από ζώο σε ζώο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει ειδική νομοθεσία για την εκρίζωση της νόσου, η οποία ως γνωστόν, έχει προσβάλει σχεδόν όλες τις χώρες που ανήκουν σ΄αυτή. Η χώρα μας, μεσω των περιφερειακών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, εφαρμόζει την υφιστάμενη ενωσιακή νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώντων ζώων από τις προβλεπόμενες περιοχές, εκτός των περιπτώσεων άμεσης σφαγής,ενω επιτρέπεται η διακίνηση και κατανάλωση του κρέατος, του γάλακτος και γενικότερα, των ζωικών προϊόντων.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ):
Α) σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθ. 432/20486/14-02-2014 ΚΥΑ του Υποργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών προβαίνει στην αποζημίωση ζώων, τα οποία έχουν, αποδεδειγμένα προσβληθεί από τη νόσο και χρηματοδοτεί την αγορά εντομοαπωθητικών, τα οποία χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου μέσω του ξενιστή.
Β) Σύμφωνα με την Αριθμ: 745/2014 ΚΥΑ, κατένειμε στις 07-07-2014 το ποσό των 4999978 για την αποζημίωση των δράσεων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χωράς και αποζημιώσεων κτηνοτροφών, σύμφωνα με τα ενωσιακά προγραμματα, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το ανωτέρω ποσό στάλθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας για την αγορά εντομοαπωθητικών. Συγκεκριμένα, στην περιφέρεια Πελοποννήσου απο το παραπάνω ποσό κατανεμήθηκε το ποσό των 127.000 Ευρώ.
Σημειώνεται ότι την 21/07/2014 πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ σύσκεψη υπό τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό με παραγωγούς της Πελοποννήσου και υπηρεσιακούς παραγοντες, προκειμένου να εξεταστούν οι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου.
Όσον αφορά στην κάλυψη του σιτηρεσίου που προκύπτει από τον περιορισμό εκτροφών για την αντιμετώπιση ζωονόσου, είτε ως διάθεση ποσοτήτων ζωοτροφών είτε ως διάθεση χρηματικού ποσου ως αποζημίωση, θα πρέπει να είναι ισόρροπο, να καλύπτει τις ανάγκες και να είναι σύμφωνο με την κείμενη νομοθεσία.
Αναφορικά με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, το ΥΠΑΑΤ (Τμήμα Εγκρίσεων Γεωργικων Φαρμάκων) χορηγεί άδειες διάθεσης στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Για την καταπολέμηση των ακμαίων Διπτέρων εντόμων Υγειονομικής σημασίας με υπολειμματικούς ψεκασμούς επιφανειών παρατίθεται ο κάτωθι κατάλογος των εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων:
Πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των ανωτέρω βιοκτόνων αναφέρονται στην έγκριση κυκλοφορίας τους.
Ήδη από την 31η Ιουλίου έχει αρχίσει η καταβολή των πρώτων ποσών σε 137 κτηνοτρόφους για τα φάρμακα που αγόρασαν για την καταπολέμηση του ξενιστή.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι απώλειες των αιγοπροβάτων από καταρροϊκό πυτρετό δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ