Εντονότατη κριτική άσκησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Γιώργος Κυρίτσης στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι θα την καταψηφίσει.
Τόνισε ότι αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητήθηκε από την κυβέρνηση έχει ως μοναδικό στόχο την παράταση ζωής ενός εξαμήνου καθώς προσπαθεί να συσπειρώσει τους βουλευτές της. Επεσήμανε ότι αντιμετωπίζουμε το εξής παράδοξο: από τη μία η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας, κι από την άλλη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέει στο κόμμα του να ετοιμάζει ψηφοδέλτια για το 2015!
Ο κ. Κυρίτσης σχολιάζοντας αυτό το γεγονός είπε: «Είναι ο μόνος τρόπος διάσωσης μιας κυβέρνησης που άσκησε παρανοϊκές πολιτικές, εις βάρος των πολλών για να μην πειραχθούν οι λίγοι. Ή που νομίζει ότι με επικοινωνιακές τακτικές και με κουτοπόνηρες εξηγήσεις θα τη «γλιτώσει» για άλλη μια φορά. Λέει ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Χαρδούβελης: «Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικός μου νόμος». Μάλιστα, να το δεχθώ. Άλλαξε το νόμο; Όχι. Οι αλλαγές που έγιναν διατήρησαν αδικίες. Ανέλαβε κανείς την πολιτική ευθύνη; Όχι. Αντίθετα, ο υπεύθυνος πήρε ευμενή μετάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και ποιος φταίει για το αλαλούμ; Η απάντηση της κυβέρνησης είναι «κάποιοι αξιωματούχοι». Και μετά θέλετε να σας εμπιστευτούμε».
Όλες αυτές οι παλινωδίες της κυβέρνησης, είπε ο κ. Κυρίτσης, εξηγούνται από το εισπρακτικό αμόκ του οικονομικού επιτελείου που το μόνο που ρωτά είναι «πόσο θέλω να εισπράξω;» και μετά επιβάλλει περικοπές και βάρη στους συνήθεις υπόπτους. «Χωρίς καμία αίσθηση φορολογικής δικαιοσύνης, χωρίς καμία λογική. Και φοβάμαι ότι όλο αυτό δεν οφείλεται στην ανικανότητα. Αλλά είναι μια συνειδητή επιλογή που αντικατοπτρίζει τη βασική φιλοσοφία της κυβέρνησης. «Δεν θα πειράξουμε την τάξη μας. Και θα πληρώσουν για άλλη μια φορά οι πιο αδύναμοι».
Σχολίασε δε, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την φοροδιαφυγή και δεν έχει εισπράξει τίποτα από τις λίστες. Η κυβέρνηση δεν έχει συγκρουστεί με τις παθογένειες του πελατειακού συστήματος, αντιθέτως εξακολουθεί να τις συντηρεί.
Ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε στην λεγόμενη «ανασυγκρότηση της χώρας» που συνεχίζει να επικαλείται η κυβέρνηση και απόρησε πώς μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο όταν η ανεργία έχει εκτοξευθεί και τα εισοδήματα έχουν μειωθεί, σημειώνοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μηχανικοί που δεν έχουν να πληρώσουν τα ταμεία τους. Σημείωσε ότι «το 80% των ανθρώπων αυτών είναι ανασφάλιστοι. Μόνο η αύξηση των δόσεων στους διακανονισμούς δεν λύνει το πρόβλημα της ασφαλιστικής τους ενημερότητας. Η αναπτυξιακή πολιτική που ακούμε συνέχεια που είναι;» Ο κ. Κυρίτσης συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος και τις συλλογικές συμβάσεις και αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει να το ονομάζει ανασυγκρότηση.
Στο σημείο αυτό ο κ. Κυρίτσης μίλησε για τον Πολιτισμό τονίζοντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, μόλις δύο νομοσχέδια έχουν έρθει για τον Πολιτισμό. Το ένα αφορούσε σε υιοθέτηση ευρωπαϊκής οδηγίας – και μάλιστα καθυστερημένα. Και το δεύτερο ήταν τεχνικού χαρακτήρα, για τη λειτουργία των θεάτρων. Οι περισσότερες υπουργικές τροπολογίες αφορούσαν τεχνικά ή λογιστικά ζητήματα.
«Μόνο τώρα, λόγω της μεγάλης ανακάλυψης στην Αμφίπολη, η κυβέρνηση έσπευσε να διαχειριστεί το θέμα επικοινωνιακά. Τι κάνατε δηλαδή; Μπερδέψατε την επιστημονική ανασκαφή με το πολιτικό επίτευγμα. Και ταυτίσατε την ανασκαφή με την πολιτιστική πολιτική. Όμως, το έχω ξαναπεί. Ο πολιτισμός αποτελεί για τη χώρα μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Χρειάζεται να σχεδιάσουμε μια επιθετική πολιτιστική πολιτική, που θα δίνει έμφαση τόσο στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στον σύγχρονο πολιτισμό. Μια πολιτική που θα έχει οφέλη σε αναπτυξιακό επίπεδο. Αλλά και που θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Γιατί σε περιόδους κρίσης, χρειάζεται να επενδύσουμε στον Πολιτισμό, να τον αντιμετωπίσουμε σαν εργαλείο εξόδου από αυτή.»
Ο κ. Κυρίτσης κλείνοντας την ομιλία του επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που θέλει να μείνει στη θέση της, την ώρα που η κοινωνία καταρρέει. «Η σωτηρία της Ελλάδας, δεν ταυτίζεται με την συντήρηση της παρούσας κυβέρνησης. Το αντίθετο ισχύει», εξήγησε.
Υπενθύμισε δε, ότι είχε καταθέσει πρόσφατα επίκαιρη ερώτηση για τα δάνεια που έχει πάρει, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να του απαντήσει κανείς από τους υπουργούς. «Εσείς δεν τολμάτε να έρθετε σε επίκαιρη ερώτηση για τα δάνεια που πήρατε. Ναι λοιπόν, έχει δίκιο ο κ. Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της σημερινής κυβέρνησης. Το 2015 θα γίνουν εκλογές. Γιατί είναι η μόνη λύση για την Ελλάδα».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!