Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και Γιώργος Κυρίτσης, σχετικά με την βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ λόγω των ανεξόφλητων οφειλών των ασφαλισμένων.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Σε βραδυφλεγή βόμβα εξελίσσεται ο ασφαλιστικός τομέας στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν σχεδόν το 50% των ετήσιων εσόδων τους. Ειδικά για τον ΟΑΕΕ, οι οφειλέτες του ανέρχονται σε 575.000 σε σύνολο 770.000 ασφαλισμένων. Με άλλα λόγια, τρεις στους τέσσερις αυτασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ δεν πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
Από την άλλη πλευρά, η τακτική των «ρυθμίσεων» που έχει υιοθετηθεί αποφέρει μικρά ποσά στα Ταμεία, οδηγώντας στην αυξημένη πίεση του υπουργείου Εργασίας για αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων (από τις 48 στις 100 ή τις 108), καθώς μόνο το 7% των ασφαλισθέντων έχει ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις.
Ειδικά για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) μέχρι τον Ιούλιο του 2014 είχαν ενταχθεί, 99.140 οφειλέτες, ενώ το σύνολο όσων χρωστούσαν άνω των 5.000 ευρώ ανερχόταν στους 459.264. Σύμφωνα δε με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το χρέος που έχει συσσωρευτεί στον ΟΑΕΕ ανέρχεται στα 7,4 δισ. ευρώ και αποτελεί διπλάσιο ποσό εκείνου που δίδεται ετησίως για τις συντάξεις των μικρομεσαίων (3,2 δισ. ευρώ) και επταπλάσιο των ετήσιων ασφαλιστικών εισφορών του.
Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει να ενταχθούν και όσοι χρωστάνε κάτω από 5.000 ευρώ στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) προς τα Ταμεία ενώ η ένταξη στο ΚΕΑΟ όσων χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Κατόπιν των ανωτέρω σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ύφεση που πλήττει ιδιαίτερα τους ελεύθερους επαγγελματίες,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής των χρεώσεων του ΟΑΕΕ ώστε να συνάδουν με τα ρεαλιστικά στοιχεία κερδών των ελευθέρων επαγγελματιών, δεδομένου ότι το μέτρο των «ρυθμίσεων» δεν αποδίδει;
• Εξετάζεται το ενδεχόμενο ένταξης στο ΚΕΑΟ οφειλών κάτω των 5000 ευρώ;»