Τον κώδωνα του κινδύνου για διακοπές της ηλεκτροδότησης εντός της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, έκρουσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας τη Δευτέρα στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE).
Ο Τρικαλινός βουλευτής ήταν εκ των βασικών ομιλητών του συνεδρίου στο οποίο δίνουν το παρών κορυφαία στελέχη ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα, οι πρέσβεις της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Βελγίου, καθώς και αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών.
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, η οποία ενώ το 2014 είχε καθαρά κέρδη της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ περίπου, το 2018 έκλεισε με ζημίες ρεκόρ ύψους 903,8 εκατ. ευρώ.
Η έλλειψη επενδύσεων και η κακή κατάσταση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες για νέα μπλακ άουτ μέσα στην αιχμή της εφετινής τουριστικής περιόδου με ολέθριες συνέπειες για την αξιοπιστία της χώρας μας και τα έσοδα που αντλούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον τουρισμό.
Ο κ. Σκρέκας μίλησε ακόμα για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η Πολιτεία ώστε η μετάβαση στο νέο ενεργειακό μείγμα, όπου θα περιοριστεί ο ρόλος του λιγνίτη, να γίνει με οργανωμένο τρόπο, προκειμένου να ενισχυθούν οι περιοχές της χώρας που σήμερα ζουν κυρίως από το λιγνίτη.
Η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας πρέπει να βασίζεται σε προτεραιότητες που επιβάλλουν τόσο η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και η ανάγκη εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, τόνισε ακόμα ο Τρικαλινός βουλευτής, προσθέτοντας ότι για να καταφέρει η χώρα μας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή κυβέρνησης.
Με αυτόν τον τρόπο, κατάληξε, θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα για την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων μας, ώστε να επιτύχουμε την ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας, τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανάπτυξης.