Ομιλία Παναγιώτας Δριτσέλη στο σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις». Ολομέλεια Βουλής. 5/5/2015
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, συζητάμε σήμερα ένα εξαιρετικά θετικό νομοσχέδιο, το οποίο κάνει πράξη ένα σημαντικότατο μέρος των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης σε σχέση με τον νευραλγικό τομέα της δημόσιας διοίκησης. Με το νομοσχέδιο αυτό αποκαθίστανται μείζονες μνημονιακές αδικίες, οι οποίες στιγμάτισαν την διακυβέρνηση των προηγουμένων ετών. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο άλλωστε η σημερινή μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και μέρος της ελάσσονος, το αντιμάχονται λυσσαλέα. Ο εκδημοκρατισμός της δημόσιας διοίκησης σημαίνει ουσιαστικά το ξήλωμα του πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής και την αποκατάσταση των ανθρώπων που υπέφεραν από αυτή. Άνθρωποι, οι οποίοι με τους αγώνες τους έγιναν σύμβολα επιμονής και προσπάθειας και σήμερα δικαιώνονται, αποδεικνύοντας ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται.
Με τις πρόνοιες του παρόντος νομοσχεδίου επανέρχονται στην δημόσια υπηρεσία όλοι εκείνοι οι δημόσιοι λειτουργοί είδαν τις ζωές τους να γκρεμίζονται σε μία ημέρα, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών. Οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, οι σχολικοί φύλακες, οι εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης, οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ βλέπουν σήμερα τους αγώνες τους να δικαιώνονται. Όμως το όφελος δεν είναι μόνο δικό τους. Σήμερα κερδίζει κατά βάση η κοινωνία και η ίδια η δημόσια διοίκηση. Αποκαθίστανται σημαντικότατες δημόσιες λειτουργίες προς όφελος των πολλών. Η επαναφορά των εκπαιδευτικών σημαίνει αποκατάσταση του δημοσίου αγαθού της εκπαίδευσης. Η επαναφορά των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ σημαίνει ισχυροποίηση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που τόσο έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια. Η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας σημαίνει όφελος για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αντίστοιχα και για τους σχολικούς φύλακες και για όλους τους διαθεσίμους του δημοσίου τομέα.
Με το νομοσχέδιο αυτό σπάει όμως και μία από τις βασικές ιδεοληψίες των μνημονίων. Ότι για όλα φταίει ο δημόσιος λειτουργός και η δημόσια υπηρεσία. Η κοινωνία απέρριψε το μνημονιακό αυτό παραμύθι στην κάλπη και σήμερα η Κυβέρνηση εφαρμόζει στο ακέραιο την λαϊκή εντολή. Προς απογοήτευση των θιασωτών των μνημονίων δεν δούλεψε η ζούγκλα του κοινωνικού αυτοματισμού. Η ελληνική κοινωνία επιθυμεί ισχυρό κοινωνικό Κράτος και προστασία των δημοσίων αγαθών. Αυτά ενισχύει το παρόν νομοσχέδιο, όσο κι αν θέλουν ορισμένοι να τα πλήξουν προς όφελος αλλότριων οικονομικών συμφερόντων.
Με το νομοσχέδιο αυτό γίνεται επίσης ένα τεράστιο βήμα σε σχέση με την αποκατάσταση των αδικιών που είχε επιφέρει το προηγούμενο πλαίσιο στην πειθαρχική διαδικασία, σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Καταργούνται οι μνημονιακές διατάξεις για την αυτοδίκαιη αργία, για ζητήματα διαδικαστικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα και πλέον η δημόσια διοίκηση μπορεί να ασκηθεί χωρίς τον φόβο της αργίας για κάθε αβάσιμη κατηγορία.
Όλοι εκείνοι οι δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται επειδή κατηγορήθηκαν για οποιοδήποτε πλημμέλημα, ακόμα κι αν αυτό αφορούσε προσωπικές τους υποθέσεις σήμερα γυρνούν στις δουλειές τους. Και επειδή έχουν ειπωθεί πάρα πολλά γύρω από το θέμα αυτό, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που δημόσιοι λειτουργοί τέθηκαν σε αυτοδίκαιη αργία επειδή αγωνίστηκαν ενάντια στην αδικία. Άνθρωποι που με σκιώδεις κατηγορίες τέθηκαν εκτός εργασίας, ενώ οι κομματικές διοικήσεις των υπηρεσιών και των φορέων τους κωλυσιεργούσαν επί μήνες το έργο της δικαιοσύνης, για να μην δικαιωθούν και επιστρέψουν στην εργασία τους. Γνωρίζουμε πάμπολλες τέτοιες περιπτώσεις και πραγματικά η σκέψη μας είναι σε αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους, οι οποίοι υπερασπιζόμενοι τα δημόσια αγαθά έχασαν την δουλειά τους. Όμως η αδικία αυτή τώρα τελειώνει, όπως τελειώνει και όλο το παλιό σύστημα εξουσίας το οποίο σήμερα ωρύεται.
Το παρόν νομοσχέδιο με τις πρόνοιές του αποκαθιστά και δεκάδες σημαντικές εκκρεμότητες που είχαν αφεθεί στην τύχη τους και σε σχέση με την δημόσια διοίκηση αλλά και σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, αλλά και με τις Υπουργικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί ρυθμίζονται σημαντικότατα για το κοινωνικό σύνολο θέματα, όπως είναι για παράδειγμα η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες ή των Κέντρων στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων.
Προφανώς και το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί να διορθώσει τα πάντα. Η Κυβέρνηση ξεκινά μία μεγάλη προσπάθεια για τον δημόσιο τομέα και είναι αδύνατον να μπορέσει να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες και τα όλα τα αιτήματα. Θα θέλαμε στο πλαίσιο αυτό να καλέσουμε το Υπουργείο να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή και ζητήματα τα οποία είναι αδύνατον να λυθούν σήμερα, να αποτελέσουν αντικείμενο πρόνοιας στα επόμενα νομοθετήματα. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι μετατάχθηκαν στα σωφρονιστικά καταστήματα και οι οποίοι σήμερα δεν έχουν την δυνατότητα επιστροφής στις προηγούμενες θέσεις τους. Αναγνωρίζουμε τις τεράστιες ανάγκες του σωφρονιστικού συστήματος, όμως ελπίζουμε, κύριε Υπουργέ, ότι θα δείτε το θέμα με ευαισθησία, ώστε σε επόμενες ρυθμίσεις να μπορέσουν και οι άνθρωποι αυτοί να έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν.
Θα ήθελα στο πλαίσιο αυτό να επιστήσω την προσοχή σας και σε μία βουλευτική τροπολογία που έχει κατατεθεί και αφορά τους δικαιούχους δημοτικών και κοινοτικών οικοπέδων, οι οποίοι δεν έχουν αποπερατώσει ακόμα τις οικοδομικές εργασίες στα οικόπεδά τους. Οι δικαιούχοι αυτοί είναι άνθρωποι του μόχθου και είχαν λάβει τα εν λόγω οικόπεδα από τους Δήμους για να μπορέσουν να στεγάσουν τις οικογένειές τους. Εντούτοις, η οικονομική κρίση δεν τους επέτρεψε να αποπερατώσουν τις εργασίες μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Σε ένα μήνα από σήμερα οι προθεσμίες αυτές εκπνέουν και οι ίδιοι οι Δήμοι μας ζητούν να δώσουμε μια παράταση, ώστε να καταφέρουν οι άνθρωποι αυτοί να ολοκληρώσουν τις κατοικίες τους. Θα θέλαμε να το δείτε με προσοχή.
Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι με το παρόν νομοσχέδιο η Κυβέρνηση δημιουργεί μια δυναμική δικαιοσύνης στον δημόσιο τομέα αποκαθιστώντας σημαντικές αδικίες των προηγουμένων πέντε ετών. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί την αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Για να αποκτήσουμε επιτέλους μία δημόσια διοίκηση δημοκρατική, με αναβαθμισμένο κοινωνικό ρόλο και με ουσιαστική συνεισφορά στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Σας ευχαριστώ.