Οι βασικοί τομείς εμβάθυνσης του κυβερνητικού έργου στο Νομό Τρικάλων περιλαμβάνουν μεγάλα και σημαντικά έργα υποδομής για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, αλλά και μικρότερες δράσεις βελτίωσης της πρόσβασης των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά, με στόχο την αναβάθμιση συνολικά της ποιότητας ζωής.
Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τα έργα υποδομών, ολοκληρώθηκαν μεγάλα έργα και ισχυροποιήθηκε η προστασία από φυσικές καταστροφές :
1. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου Ε65
2. Ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ το πολύ μεγάλο και κρίσιμο έργο της επανακατασκευής της γέφυρας της Διάβας στην Καλαμπάκα.
3. Επίσης, προχώρησε η εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Δυτικής Θεσσαλίας.
4. Σε σχέση με την αποκατάσταση και πρόληψη φυσικών καταστροφών αποδόθηκαν στους Δήμους του Νομού και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων κονδύλια που υπερβαίνουν συνολικά τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα :
• Σε επίπεδο περιφέρειας Θεσσαλίας δόθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΔΕ το 2018 για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ενίσχυσης του οδικού δικτύου.
• Σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας δόθηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ το 2018 για εξοπλισμό πολιτικής προστασίας.
• Σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων εγκρίθηκε πρόγραμμα το 2019 για αποκατάσταση ζημιών, αντιπλημμυρική προστασία – καθαρισμός κοίτης σε ρέματα και χείμαρρους προϋπολογισμού 5.010.000 ευρώ.
• Δόθηκαν 300.000 ευρώ άμεσες ενισχύσεις στου Δήμους του Νομού Τρικάλων για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών από φυσικές καταστροφές το 2018, ενώ αντίστοιχες καταβολές πραγματοποιήθηκαν και το 2016 και το 2017.
Σε σχέση με την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών υλοποιήθηκαν σημαντικές δράσεις σε έργα πρόσβασης στην άθληση και στον δημόσιο χώρο. Συγκεκριμένα:
1. Ολοκληρώθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Τρικάλων, κόστους 400.000 ευρώ, ενώ προχωράει το έργο της αναβάθμισης και της δεύτερης πισίνας της πόλης στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου, ώστε να μπορεί το σύνολο των πολιτών και των συλλόγων του Νομού να αθλείται δωρεάν. Το σύνολο του κόστους αυτής της ανάπλασης του πάρκου και των υποδομών του έχει εγκριθεί και ανέρχεται σε 1.200.000 ευρώ.
2. Επισκευή του χλοοτάπητα και του φωτισμού στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων έργο προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.
3. Επισκευή του χλοοτάπητα στο βοηθητικό στάδιο των Τρικάλων προϋπολογισμού 330.000 ευρώ.
4. Αναβάθμιση και ανακαίνιση του δημοτικού σταδίου Καστρακίου Καλαμπάκας κόστους 720.000 ευρώ.
5. Επανεντάχθηκαν ο Δήμος Μετεώρων κι ο Δήμος Πύλης στους ορεινούς δήμους της χώρας με το νέο πλαίσιο του Κλεισθένη, αποκαθιστώντας έτσι μία πολύ μεγάλη αδικία που είχαν υποστεί από το πλαίσιο του “Καλλικράτη”
6. Ανακαινίστηκαν σημαντικές υποδομές ποιότητας ζωής του Νομού Τρικάλων μέσα από τα πολύ σημαντικά κονδύλια που εξασφάλισε η τοπική αυτοδιοίκηση από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Φιλόδημος. Συγκεκριμένα στο Νομό Τρικάλων διατέθηκαν 19.057.582,22 ευρώ ως ακολούθως :
• Αγροτική οδοποιία 2,60 εκατομμύρια ευρώ
• Αναβάθμιση παιδικών χαρών 1,02 εκατομμύρια ευρώ
• Αντιπλημμυρική προστασία 3 εκατομμύρια ευρώ
• Αποχέτευση 3,41 εκατομμύρια ευρώ
• Προμήθεια μηχανημάτων έργου 983.000 ευρώ
• Συντήρηση σχολικών κτιρίων 788.000 ευρώ
• Ύδρευση 4,8 εκατομμύρια ευρώ
• Έργα και επενδύσεις 2,46 εκατομμύρια ευρώ
Σε σχέση με την εκπαίδευση το κυβερνητικό έργο εστίασε σε ότι αφορά τον Νομό Τρικάλων, εκτός από τους γενικούς στόχους της στήριξης της ειδικής εκπαίδευσης και της εξάλειψης των κενών και των ελλείψεων στο σύνολο των δομών εκπαίδευσης και σε τρεις ιδιαίτερους τομείς :
1. Αναβαθμίστηκε η Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχει την έδρα της στα Τρίκαλα. Η νέα Σχολή, εκτός από την επιστημονική έρευνα αιχμής στα θέματα άσκησης και διατροφολογίας, πλέον θα αποκτήσει και το πρώτο ξενόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών στο αντικείμενο των επιστημών της άσκησης. Την ίδια στιγμή μελετάται και η χωροθέτηση αναρριχητικής πίστας διεθνών προδιαγραφών στις εγκατάστασης της Σχολής, με το Υπουργείο Παιδείας να έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του έργου.
2. Ενισχύθηκε η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών των Τρικάλων, η φοίτηση στην οποία έγινε τριετής, αναβαθμίζοντας έτσι και την επιχειρησιακή εκπαίδευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ενισχύοντας συνολικά και το επίπεδο της εκπαίδευσής τους σε κρίσιμες κοινωνικές πτυχές του έργου τους. Επίσης, δημιουργήθηκε μετά από χρόνια αναμονής ο βρεφονηπιακός σταθμός της Φρουράς των Τρικάλων, κόστους 55.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών μέριμνας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
3. Εγκαινιάστηκε και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2017 το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Τρικάλων, υλοποιώντας έτσι ένα χρόνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης. Με την ίδρυση της σημαντικής αυτής δομής, η ειδική εκπαίδευση του Νομού μπορεί πλέον να καλύψει το σύνολο των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του Νομού.
4. Αναβαθμίστηκαν σημαντικά οι δημόσιες δομές κατάρτισης, με ιδιαίτερη έμφαση στα τουριστικά επαγγέλματα. Σημείο αναφοράς αυτή η προσπάθεια η λειτουργία του νέου παραρτήματος του δημοσίου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Καλαμπάκα. Στο νέο ΙΕΚ φοιτούν δεκάδες παιδιά που θέλουν να εργαστούν στον τουρισμό, σε μία περιοχή με ραγδαία τουριστική ανάπτυξη.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!