Η μείωση της φορολογίας αποτελεί κεντρική πολιτική δέσμευση και προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Και σε αυτό το δρόμο, που είχε ξεκινήσει πριν από την πανδημία συνεχίζει. Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ωφελούνται, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρές. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τα μέτρα ελάφρυνσης γίνονται μόνιμα. Γεγονός που αποτυπώνει τη σταθερή πορεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη μετά την πανδημία εποχή. Οι πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία, θα αυξήσουν σημαντικά τις προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων και θα αποτελέσουν θεμέλιο για την δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας. Θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο.
Πως εξειδικεύονται αυτές οι 5 φοροελαφρύνσεις;
Πρώτον: Μειώνεται από φέτος -αλλά πια σε μόνιμη βάση- για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Δεύτερον: Μειώνεται -πάλι σε μόνιμη βάση- για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.
Τρίτον: Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος 2021, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%, έναντι28% που παραλάβαμε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.
Τέταρτον: Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.
Πέμπτον: Επεκτείνεται η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022.
Ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων;
Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο κινούνται λελογισμένα, πάντοτε βάσει των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Το δημοσιονομικό κόστος των τριών πρώτων μέτρων, που σημειωτέον έχουν συμφωνηθεί στην τελευταία 10η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ανέρχεται σε περίπου 900 εκ. ευρώ για το 2021 και υπολογίζεται σε περίπου 200 εκ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια. Ποσό το οποίο αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας. Το δημοσιονομικό κόστος των δύο τελευταίων μέτρων είναι περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2022.